Links

Facebook Twitter
0

Γιατί να προτείνω αγγλόφωνα, θα μου πείτε, φαντάζομαι. Η ιδέα μου ήρθε όταν (για άλλη μία φορά) διαπίστωσα ότι η Ελλάδα και το γαϊτανάκι της είναι πρωτοσέλιδο σε ξένες εφημερίδες.

Λόγω της παράξενης γλώσσας μας – και του μικρού πληθυσμού μας – είναι πολύ δύσκολο να βγει οτιδήποτε ελληνικό προς τα έξω, ενώ εμείς ζούμε σε μία εκκωφαντική φούσκα που νομίζουμε ότι έχει κρύψει τον ήλιο. Αυτή τη φορά βέβαια, η φούσκα μας κόντεψε όντως να τον σκεπάσει, αλλά δυστυχώς με την κακή έννοια.

Τα παρακάτω μπλογκ είναι είτε δίγλωσσα, είτε αγγλόφωνα, αλλά πάντως από Έλληνες και τα αγγλικά τους έχουν κάνει γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Τα διάλεξα όχι μόνο για τις συνταγές, αλλά για τις υπέροχες φωτογραφίες, τις ωραίες ιστορίες και την αισθητική τους.

(μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο)

Το Food Junkie, not Junk Food είναι γραμμένο και στα ελληνικά και στα αγγλικά, με συνταγές που φαίνεται ότι έχουν έρευνα και σκέψη από πίσω τους. Οι ιστορίες που συνοδεύουν τις εικόνες είναι σύντομες και καλογραμμένες και σε βάζουν πολύ ομαλά στην ιδέα της συνταγής.

(ψαρόσουπα)

Το Wabi είναι επίσης δίγλωσσο. Έχει υπέροχες φωτογραφίες με τρομερό φωτισμό και στήσιμο, ωραία χρώματα και άποψη στη διακόσμηση. Δυστυχώς δεν ξέρω τίποτα για τη γράφουσα (αλλά ελπίζω να μας διαβάσει και να μας πει πώς βγάζει τόσο ωραίες φωτογραφίες).

 

(μπριάμ)

Το My Little Expat Kitchen γράφεται από μία Ελληνίδα που ζει στην Ολλανδία και έχει συμπεριληφθεί στα 55 καλύτερα μπλογκ φαγητού παγκοσμίως από το περιοδικό Saveur, οπότε δε χρειάζεται και η δική μου ανάλυση. Μου αρέσει γιατί πέρα από τις πολύ καλές φωτογραφίες (μοιάζουν εντελώς επαγγελματικές, ενώ δεν πρόκειται για επαγγελματία) έχει ένα μίγμα εντελώς παραδοσιακών ελληνικών συνταγών με μερικές σύγχρονες και φρέσκες που δεν ανήκουν σε κάποια χώρα συγκεκριμένα.

 

(κοτόσουπα)

Το Souvlaki for the Soul είναι ένα μπλογκ στα αγγλικά από Αυστραλό ελληνικής καταγωγής που τιμάει πολύ. Έχει συμπεριληφθεί στα 50 καλύτερα μπλογκ φαγητού από τους Times Online και είναι ανάμεσα στα αγαπημένα του Saveur. Οι συνταγές είναι διεθνείς μαζί με κάποιες πολύ ελληνικές και οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να μπουν σε περιοδικά.

Εκτός κατηγορίας:

(γλυκό του κουταλιού ελιά)

Το γλυκό της Κυριακής. Είναι γραμμένο μόνο στα ελληνικά αλλά επειδή έχω τεράστια αδυναμία στα μπλογκ που είναι άψογα αισθητικά, μπαίνει κι αυτό εδώ. Δείτε το οπωσδήποτε.

Ακόμη πιο εκτός συναγωνισμού (αλλά τέλειο)

Το errata culinaria. Δεν είναι μπλογκ μαγειρικής, κάνει κάτι πολύ χρήσιμο – που μερικές φορές μπορεί να είναι και πολύ αστείο. «Παρατίθενται κακο-μεταφρασμένα, ανορθόγραφα, κακο-μετεγγραμμένα δείγματα μαγειρικής "γλώσσας λανθάνουσας" από ελληνικές έντυπες πηγές» είναι η περιγραφή που δίνει. Δυστυχώς, είναι ανενεργό από το 2009, αλλά τα λάθη που διορθώνει είναι παντοτινά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ