Nέα μέρη στην πόλη

Nέα μέρη στην πόλη Facebook Twitter
Ψαράδες
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

 

Στους Ψαράδες

Μέσα από έναν κατάλευκο ξώχαρο σκηνικό μάς συστήνεται το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Ψαράδες που «έδεσε» κάβο στο Παλιό Φάληρο. Η ονομασία του ευθύς εξαρχής προσδιορίζει και τη θαλασσινή κουζίνα του. Άλλωστε, όπως λέει και ο δημιουργός του, καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή του ονόματος «Ψαράδες», αφού έγινε από σεβασμό κι εκτίμηση στους ανθρώπους που με μόχθο φέρνουν τη φρέσκια ψαριά τους στο μαγαζί. Εδώ η ομάδα της κουζίνας τιμάει τη φρέσκια πρώτη ύλη και στα πιάτα που έρχονται στο τραπέζι ανακαλύπτεις την διάθεση δημιουργικότητας. Γκουρμέ ψαροφαγία για όσους την επιζητούν, αλλά και πιο απλές, ξεκάθαρες γεύσεις για τους κλασικούς ψαροφάγους που επιλέγουν ένα μεγάλο ψητό ψάρι. Το τσίπουρο Avaton ρέει στα ποτήρια με τον πάγο και από δίπλα μια σειρά από μεζεδάκια έρχεται για να κρατήσει νόστιμη συντροφιά. Τσιροσαλάτα και γαύρος μαρινάτος πάνω σε χειροποίητο ψωμί με προζύμι. Η μους λευκού ταραμά είναι σαν αφρός και ενισχύεται με πούδρα από αυγοτάραχο Μεσολογγίου και κρίταμο (€4,5), έτοιμη να διεκδικήσει την εύνοια του τσίπουρου. Το σεβίτσε ψαριού, σερβιρισμένο πάνω σε μαύρο πλακάκι, είναι ωραίο και γευστικό, φτιαγμένο με φιλετάκια φρέσκων ψαριών κομμένα αριστοτεχνικά σε κύβους και μαριναρισμένα σε μείγμα από χυμό μοσχολέμονου, κρεμμυδιού και καυτερής πιπεριάς, με τη συμμετοχή μυρωδικών και βοτάνων (€8,5). Κάθε μπουκιά μοσχοβολούσε και οι νύξεις της καυτερής πιπεριάς έδιναν ωραία γευστική ένταση. Η πανακότα καπνιστού σολομού (€8,5) ήρθε αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, στην κορυφή της φιγουράριζε μια αμπούλα με λάδι βασιλικού και αυγά χελιδονόψαρου και συνοδευόταν από μαρμελάδα πορτοκαλιού. Φλύαρο πιάτο του οποίου το σύνολο κάλυπτε η υπερβολική γλύκα της μαρμελάδας. Η σαλάτα Ψαράδες (€6,5) ήταν πλούσια, με ποικιλία από δροσερά και τραγανά πράσινα φύλλα μαρουλιών, νεαρό σπανάκι, ρόκα με ντοματίνια και ντακάκια λαδιού, λουσμένη με αρωματική βινεγκρέτ αντζούγιας, μουστάρδα και κόκκινη καυτερή πιπερίτσα. Πραγματικά απολαυστική! Το μωσαϊκό χταποδιού (€8,5), από τα καινούργια πιάτα ημέρας, ήταν άνευρο και ήρθε με τις ψιλοκομμένες ροδέλες του χταποδιού να συνοδεύονται με πράσινη σαλάτα και μους καπνιστής μελιτζάνας, που είχε υπερβολικό ξίδι. Τα ποτήρια με το διάφανο υγρό τσουγκρίζονται και τα πιρούνια είναι σε θέση μάχης για να υποδεχθούν το επόμενο πιάτο, το παιχνιδιάρικο και με δημιουργική μαγειρική προσέγγιση μίνι πεϊνιρλί με γαρίδα, χτένι και μύδι με αρωματικά λαχανικά και κρέμα φέτας αρωματισμένη με ούζο και δυόσμο (€9,5). Πληθωρική γεύση, με την κρέμα φέτας να σκεπάζει τα θαλασσινά. Το κριθαρώτο με σουπιές (€9,5), μαγειρεμένο στο μελάνι τους με φρέσκα ντοματίνια κομμένα σε κύβους, ήταν απόλυτα πετυχημένο και με βαθιά νοστιμιά. Εδώ, ανακαλύπτεις ότι η κουζίνα κινείται με διάθεση δημιουργικότητας, αλλά προτείνει και πιάτα με τα ταπεινά, ολόφρεσκα ψαράκια, τηγανητά ή ψητά. Καλή είναι η οινική λίστα και η συλλογή με ελληνικά αποστάγματα (τσίπουρα, τσικουδιές και ούζα) από διάφορα μέρη της Ελλάδας που σιγοντάρουν τους μεζέδες.

☛Ψαράδες, Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, 210 9414888

Στο Θάμα (που αρέσει και στους Red Hot Chili Peppers!)

Η Μάντω Ηλιοπούλου έμαθε να μαγειρεύει τις συνταγές της πεθεράς της που είναι από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας και με σεβασμό στις γεύσεις ακολουθεί τις εποχές στην κουζίνα της. Δείγμα γραφής της απολαύσαμε όταν στο τραπέζι προσγειώθηκε η μπαμπανάτσα Φιλιατρών (€5,5) ή ριγανάδα. Πληθωρική φέτα από ζυμωτό ψωμί με ξεφλουδισμένη ντομάτα, φέτα του Πετρόπουλου από την Καλαμάτα, ρίγανη από τον Ταΰγετο, φρέσκο δυόσμο και λουσμένη σε μπόλικο υπέροχο λάδι από την Καλαμάτα. Όλα τα αρώματα και η αληθινή γεύση του τόπου ξεδιπλώνονται σε κάθε μπουκιά. Τόσο απλά, τόσο αφοπλιστικά νόστιμα. Ακολουθεί καγιανάς με τσιγαρίδες (€7) που είναι το παραδοσιακό παστό που φτιάχνει ο Οικονομάκος στην Καλαμάτα και συνδυάζει ωραία με τα χωριάτικα αυγά και τη φρέσκια ντομάτα. Ένα πιάτο που δε συσκοτίζει την καθαρότητα των γεύσεων. Καλοδεχούμενη στο τραπέζι και η σαλάτα με τα αλμυρίκια (€4) που είναι στην εποχή τους, με το ευωδιαστό ελαιόλαδο που δεν το τσιγκουνεύεται στα φαγητά της η καλή μαγείρισσα. Ο κοκκινιστός κόκορας, μαγειρεμένος σε κόκκινο κρασί με φρέσκια ντομάτα, και μαζί το χειροποίητο χυλοπιτάκι (€9) είναι ένα ωραίο πιάτο. Όλα τα αρωματικά χόρτα του αγρού μπαίνουν στο χοιρινό (€9,5) (λάπαθα, μυρώνια, παπαρούνες, καυκαλήθρες), σωστά μαγειρεμένα, με το λεμονάκι σε ιδανική ισορροπία. Το μαγαζί φημίζεται για την υπέροχη γουρουνοπούλα του με την τραγανή πετσούλα που φτιάχνει ο Θάνος, σύζυγος της Μάντως, ο οποίος δεν της μαρτυράει το μυστικό της επιτυχίας του. Πολλοί είναι οι λάτρεις της κουζίνας τους και ανάμεσά τους το συγκρότημα Red Hot Chili Peppers που ενθουσιάστηκε με το φαγητό και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην επόμενη συναυλία του στην Αθήνα.

☛Θάμα, Μεσογείων 242, Χολαργός, 211 0139951

Απλά για την παρέα

Σε μια γειτονιά στο Κερατσίνι το Ρακ εν Ρολ είναι ένα μαγαζί παρεΐστικο, που θυμίζει ίσως άλλες εποχές, πιο απλές και κατανοητές όσον αφορά το φαγητό και πολύ πιο προσιτές όσον αφορά τις τιμές. Ο Λεωνίδας Μουμούρης, σεφ και ιδιοκτήτης, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια ν’ αλλάξει τη φιλοσοφία στο μαγαζί του και να το προσαρμόσει στα μέτρα της εποχής, όπως ο ίδιος λέει. Στον μικρό του χώρο μαγειρεύει καθημερινά φαγητά μαγειρευτά που αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Το μενού το βρίσκεις σε έναν μαυροπίνακα – λίγα πιάτα, με ορεκτικά και κυρίως. Ο χώρος μοιράζεται σε δύο μικρά δωμάτια με αφίσες στους τοίχους από συναυλίες, και τραπέζια όπου κάτω από το τζάμι φιγουράρουν αναμνηστικά εισιτήρια από συναυλίες. Καταλαβαίνεις ότι ο ιδιοκτήτης δίνει έμφαση και στη μουσική, εκτός από το φαγητό, όπως θα διαπιστώσεις και από τον ήχο που γεμίζει τον μικρό χώρο, χωρίς να ενοχλεί – επιλογές από καλή σύγχρονη ελληνική μουσική που θα σου κρατήσει καλή διάθεση. Στο τραπέζι έρχονται, αντί για ψωμί, πίτες ψητές με δύο διαφορετικές σος. Ακολουθεί μια πράσινη σαλάτα με λιαστή ντομάτα, λάχανο και παρμεζάνα (€5), με φρέσκα τα λαχανικά και ωραία αρτυμένη. Καλοφτιαγμένη η πράσινη φάβα από αρακά, με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης (€4), με απαλή υφή και νόστιμη γεύση. Ο Λεωνίδας φτιάχνει καθημερινά και χειροποίητες πίτες. Την ημέρα που πήγαμε είχε ετοιμάσει και δοκιμάσαμε πίτα με κιμά (€5,5) και μελιτζανόπιτα με φέτα (€4,5) που ήρθαν μέσα σε τηγανάκι. Από τα μαγειρευτά ήρθαν χοιρινό με εστραγκόν και ελιές (€6) και μοσχαράκι με λιαστή ντομάτα και κουσκούς (€6), πιάτα συμπαθητικά. Το Ρακ εν Ρολ δεν διεκδικεί γαστρονομική δόξα, αλλά αυτό που προσφέρει ευχαριστεί τους πελάτες του που γεμίζουν καθημερινά το μαγαζί.

☛Ρακ εν Ρολ, 25ης Μαρτίου, Κερατσίνι, 21 04632285

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του ελληνικού αμπελώνα στον οινικό κόσμο. Υπάρχουν όμως και αξιόλογα δείγματα κρασιών από την ποικιλία Ασύρτικο που καλλιεργούνται και οινοποιούνται και σε άλλα μέρη της χώρας. Το Petit Sommelier, την Πέμπτη στις 20:30, καλεί τους οινόφιλους σε μια τυφλή γευσιγνωσία στην οποία θα «μονομαχήσουν» τα σαντορινιά ασύρτικα με αυτά εκτός του νησιού. Την παρουσίαση των αναμετρήσεων αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπαδάκης και οι κριτές της κάθε μονομαχίας θα είναι όσοι συμμετέχουν. Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ.

Le Petit Sommelier, wine & spirit entertainment, Ζαΐμη 6, Παλαιό Φάληρο, 210 9842344

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT