Για φαγητό στο Pere

Για φαγητό στο Pere Facebook Twitter
0
Για φαγητό στο Pere Facebook Twitter
Ο Κώστας Τσίγκας είναι ο διανοούμενος της κουζίνας και θέλει με το μενού του να προωθήσει το soul food. «Είναι αμερικανικός όρος, ξεκίνησε από τα εστιατόρια του αμερικανικού Νότου που σερβίρουν το "φαγητό του σπιτιού"

Φαγητό της ψυχής, comfort food ή «αυτά που μας αρέσουν»τρεις διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο πράγμα. Αυτό προσφέρει το πλήρως ανανεωμένο και δισυπόστατο πλέον Pere Ubu στην Γλυφάδα. Ας εξηγηθούμε. Το εστιατόριο σπάει σε Pere και Ubu. Με το πρώτο του όνομα κάνει μια γευστική βόλτα στο soul food, στη «λατρεία του Νότου της Γης», όπως εξηγεί ο Κώστας Τσίγκας που επιμελήθηκε το μενού. Εδώ ξεχνάμε το μέτρημα των θερμίδων και της χοληστερίνης. Το Ubu, δίπλα, θα έχει πιο healthy προσεγγίσεις. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Pere bar & rotisserie βρέθηκα εκεί να φλερτάρω με τον μίνιμαλ ντιζαϊνάτο χώρο που σε στέλνει μποέμικες διακοπές στο Μανχάταν. Σιγοπίνω μια μπίρα από καλιφορνέζικο μικροζυθοποιείο, με φρουτώδη, ωραία γεύση και την απίθανη ονομασία «Raging Βitch», ενώ εμβαθύνω στις ενδιαφέρουσες προτάσεις του καταλόγου. Ο Κώστας Τσίγκας είναι ο διανοούμενος της κουζίνας και θέλει με το μενού του να προωθήσει το soul food. «Είναι αμερικανικός όρος, ξεκίνησε από τα εστιατόρια του αμερικανικού Νότου που σερβίρουν το "φαγητό του σπιτιού". Απλό, χορταστικό φαγητό» εξηγεί. Θα βρεις στοιχεία από βραζιλιάνικη κουζίνα, περουβιανή και πολλά από νοτιανατολική Ασία.

Δεν θα σε ξενίσει τίποτα στη γεύση, όπως ανακάλυψα στην πορεία, δοκιμάζοντας. Είναι οικεία, είναι αυτά που μας αρέσουν. Όπως τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια ψημένα στον φούρνο που συνοδεύονται με πικάντικη σάλτσα ντομάτας (€8,30). Στο τραπέζι προσγειώνονται γυάλινα βαζάκια με διαφορετικές, χειροποίητες σάλτσες. Δοκιμάζω τη Shriracha που συναντάς συνήθως στις Φιλιππίνες με αρκετό fish sauce – είναι καυτερή, δεν αστειεύεται. Η Ketchup, όπως δεν την έχεις ξαναφάει, γεύση φρέσκου πελτέ ντομάτας. Στο τραπέζι προσγειώνεται, μόλις βγήκε από τον φούρνο, το fondido (€8,10), με λουκάνικο, πατάτες, μανιτάρια και πιπεριές που ανακαλύπτεις κάτω από παχύ πέπλο λιωμένου τυριού. Σε κάθε πληθωρική μπουκιά αποκαλύπτεται η χθόνια γεύση. Από τη λίστα με τα patitas –που είναι ανοιχτή πίτα με γέμιση από κρέας–, δοκιμάσαμε αυτήν με καραμελωμένο χοιρινό στήθος, coleslaw μήλου με μάραθο, μαρμελάδα από καυτερή πιπεριά και γουακαμόλε (€7,30). Πιάτο εντυπωσιακό. Παραδίδεσαι στο μελωμένο κρέας όπως το αγκαλιάζει η υπέροχη, αραχνοΰφαντη, χειροποίητη πίτα και ακολουθείς τον κύκλο των γεύσεων που χαρίζει η ευωδιαστή coleslaw, η κάψα της μαρμελάδας που δροσίζεται από το αληθινό guacamole. Το ίδιο βουλιμικό πάθος σε καταλαμβάνει και με την εκδοχή της ψητής πάπιας με σάλτσα δαμάσκηνα, τηγανητά noodles και αράπικα φιστίκια που χαρίζουν ένταση (€8,20). Μπήκαμε και στη «μάχη» με τα μπέργκερ. Το μπέργκερ με Shitake μανιτάρια, καραμελωμένο κρεμμύδι, ψητή ντομάτα, παρμεζάνα και Pereketchup (€7,90), δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα φημισμένα της πατρίδας του. Θα σταθώ στο ψωμί που αγκαλιάζει το ζουμερό μπέργκερ. Πρόκειται για English muffin: είναι τραγανό απέξω και πορώδες στην καρδιά του για να απορροφά τα υγρά της γέμισης και να καταλαβαίνεις σε κάθε μπουκιά το μεγαλείο του γευστικού συνδυασμού. Από τη rotisserie βγήκε ωραιότατο το αργοψημένο κοτόπουλο (€6,50) και μια συγκλονιστική πάπια μαριναρισμένη με γλάσο σόγιας, σιρόπι από τζίντζερ και βερίκοκα (€12,50). Καταγοητεύτηκα από τα επιδόρπια. Κολασμένο το υγρό κέικ μαύρης σοκολάτας με κρέμα (€6), γνωστό ως η «λάσπη του Μισισιπή», και το μοδάτο chocolate chip cookie sandwich γεμιστό με παγωτό μόκα (€6,50). Το Pere κατακτά το νταμπλ στη γεύση.

☛ Pere, Κύπρου 74, Γλυφάδα, 210 8941450

 

Για φαγητό στο Pere Facebook Twitter
Εδώ ξεχνάμε το μέτρημα των θερμίδων και της χοληστερίνης.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ