Στον Κιούρτο

Στον Κιούρτο Facebook Twitter
0
Στον Κιούρτο Facebook Twitter
Το πραγματικό ατού του Κιούρτου είναι η ταράτσα του...


Όταν ξεκίνησα να επισκεφτώ το εστιατόριο «Κιούρτος» στην παραλιακή οι προσδοκίες μου ήταν μεγάλες, ξέροντας ότι την κουζίνα έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Ντουνέτας. Ο έμπειρος και ικανός σεφ έχει αποδείξει στο πέρασμα του χρόνου ότι μπορεί να χειριστεί με μαεστρία και τέχνη τις κουζίνες πολλών εστιατορίων με διαφορετικές προσεγγίσεις και στοχεύσεις. Στην πράξη διαπίστωσα ότι το μενού που έχει στήσει εκεί ο Μιχάλης σε συνδυασμό με έναν φιλόξενο χώρο υπερέβησαν τις προσδοκίες μου. Εδώ, με δυο λόγια, θα φας καλά και θα περάσεις όμορφα. Ο Κιούρτος έχει στηθεί σε έναν χώρο με μεγάλη ιστορία στο φαγητό, αφού εκεί τις δεκαετίες του '50 και του '60 μεσουρανούσε η ταβέρνα «Μαρίδα» που μπορείς να τη δεις σε πολλές ασπρόμαυρες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Η διακόσμηση της σάλας κρατάει θαλασσινά βήματα, με τους κιούρτους σε ρόλο φωτιστικών. Αλλά το πραγματικό ατού του για τους πολλούς μήνες που τα τραπεζάκια «παίζουν έξω» είναι η ταράτσα του, στημένη σε χαλαρό ύφος, με λαμπιόνια και καναπεδάκια με πλούσιες μαξιλάρες κι ελεύθερο πεδίο να χαρείς τα αστέρια του αττικού ουρανού.

Στον Κιούρτο Facebook Twitter

Στο φαγητό το πρώτο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι στον Κιούρτο αναζητούν τις καλές πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Αν ρωτήσεις, θα σου πουν ότι οι ντομάτες έρχονται από τις Μηλιές Πηλίου, οι πατάτες από τη Δράμα, τα τυριά από την Απείρανθο της Νάξου, τα ψάρια από την Πολύαιγο και την Κίμωλο, το νησί καταγωγής του ιδιοκτήτη. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μενού με νοστιμάδα. Το ανακαλύπτεις στη λαδένια Κιμώλου (€5) που φτιάχνεται τη στιγμή που θα την παραγγείλεις. Ωραία, χειροποίητη ζύμη, τραγανή, που η γεύση της τονίζεται από το καλό λάδι, το κρεμμύδι και τη φρέσκια ντομάτα. Τα τηγανητά μπαστουνάκια κολοκυθιού (€4,30) που συνοδεύονται με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού τρώγονται ευχάριστα. Απνευστί καταναλώνεται η τραγανή αλμύρα με ντοματίνια, που στην κορυφή της φιγουράρει ψητό μαστέλο Χίου (€7). Σε βαθύ τσίγκινο πιάτο έρχεται το τηγανητό χταπόδι (€9) με πατατούλες, κόκκινη πιπεριά, μια ιδέα σκορδάκι και πικάντικες νότες που χαρίζει η πάπρικα. Ωραίος μεζές τα πολίτικα κεφτεδάκια (€6,50) γεμισμένα με γραβιέρα και σερβιρισμένα σε σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας που ευωδιάζει δυόσμο – συνοδεύονται με τραγανές πίτες, ό,τι πρέπει για να βουτήξεις στη σάλτσα. Μου άρεσε η ιδέα τα τηγανητά, αφράτα μπαλάκια φέτας (€6) να ακομπανιάρονται από γλυκό μελιτζανάκι και σουσάμι. Ιδανικό ο γάμος αλμυρού-γλυκού. Τα παστουρμαδοπιτάκια (€5,50) με χειροποίητο φύλλο και σπιτικό πρόβειο παστουρμά σου αφήνουν γευστική ανάμνηση που διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Τραγανό το φύλλο που θυμίζει γιουφκά και πλούσια γεύση που ισορροπεί χωρίς να σε βαραίνει. Από τα κυρίως πιάτα με ψάρι που υπάρχουν στον κατάλογο, το φιλέτο τσιπούρας με χόρτα φρικασέ που ευωδιάζουν άνηθο και λεμονάκι είναι καλή επιλογή (€13). Θα κλείσεις γλυκά με πολίτικο χαλβά φτιαγμένο με γάλα, μέλι και κανέλα (€3,90) και θα φύγεις χορτασμένος, με διάθεση να επιστρέψεις για να δοκιμάσεις και τα άλλα πιάτα του μενού και να νιώσεις τη ζεστή φιλοξενία του σέρβις.

☛Κιούρτος, λεωφ. Ποσειδώνος 22 & Αμφιθέας, Άλιμος, 210 9810174

 

Στον Κιούρτο Facebook Twitter
Στον Κιούρτο αναζητούν τις καλές πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ