Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
4
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Αν προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα ή δεν σας αρέσουν τα γλυκά είναι προτιμότερο να διακόψετε την ανάγνωση εδώ. Ακολουθεί ποστ το οποίο αφιερώνεται σε εθιστικό μαγαζί - αγαπημένη συνήθεια των Αθηναίων που μετά την πρώτη κουταλιά ορκίστηκαν πίστη στην βιτρίνα του. 

Αυτό το μαγαζί στην Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη στου Ψυρρή θα μπορούσε να ανήκει σε μια μυστική κολεκτίβα μαμάδων που συνεργάζονται και μοιράζονται γνώση με σκοπό να σερβίρουν τα πιο νόστιμα, σπιτικά και θεαματικά γλυκά της Αθήνας. Η αυτοδίδακτη ζαχαροπλάστισσα που κρύβεται πίσω από το Σερμπετόσπιτο είναι αρκετή για να βάλει κάτω ένα λόχο μαγείρισσες. Τα πάνω από 40 γλυκά που είναι απλωμένα στα ψυγεία του κρύβουν την πολίτικη καταγωγή της, την αγάπη για την κουζίνα από μικρή ηλικία, φροντίδα για τον κόσμο και σεβασμό στην πρώτη ύλη.

Οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές και επειδή σχεδόν επιβάλλεται να πεις ναι στο βουνό παγωτού καϊμάκι πάνω από την επιλογή σου, καλό είναι να πας με παρέα ή έστω διάθεση να φας για δύο.

Με το που μπεις μέσα θα σου "επιτεθούν" οι σερβιτόροι του μαγαζιού που αντικαθιστούν τα ταμπελάκια στην βιτρίνα και αρχίζουν να σου εξηγούν το υπερθέαμα που βλέπεις και να σε βοηθήσουν να βάλεις σειρά στο μυαλό σου. Προτού καν παραγγείλεις θα αρχίσουν τα κεράσματα και ενώ εσύ θα κατασκοπεύεις τα βουνά παγωτού πάνω σε σοκολατένια γλυκά και τις ποικιλίες που καταβροχθίζονται στα τραπέζια θα συνειδητοποιήσεις πως μια και μοναδική επιλογή είναι σχεδόν απίθανη.

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

  

Η Νάνσυ άνοιξε αυτό το μαγαζί όπως ακριβώς το ονειρευόταν πριν από περίπου ένα χρόνο, έχοντας πολυετή θητεία στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που επίσης άφησε εποχή. Αρχικά το κόνσεπτ προέβλεπε ένα μαγαζί με λίγα και καλά γλυκά που φιλοδοξούσε να γίνει στέκι στου Ψυρρή. Τα τραπεζάκια έξω γέμιζαν, ο κατάλογος συνεχώς μεγάλωνε και ακόμη και τώρα κάθε μέρα θα βρεις και κάτι διαφορετικό. Το μόνο που δεν περιορίζεται εδώ είναι η ποιότητα και η γεύση.

Τα γλυκά αλλάζουν κάθε μέρα και η Νάνσυ συνεχίζει να μαζεύει συνταγές. Οι σταρ στο Σερμπετόσπιτο είναι πολλοί: Σοκολατόσουπα, Κορμός, προφιτερόλ, σουφλεζί, πειραγμένες πορτοκαλόπιτες, εκμέκ, μαστιχωτές κρέμες και καϊμάκι παγωτό πάνω σε old fashioned πάστες και φυσικά το διάσημο Κιουνεφέ που αποκλείεται να σου θυμίσει κάτι που να έχεις ξαναδοκιμάσει. "Όταν ήμουν ταξίδι για τον μήνα του μέλιτος μας τηλεφώνησε ένας φίλος από την Ξάνθη και μας είπε πως η γιαγιά που έκανε το πιο ξακουστό και νόστιμο κιουνεφέ στην πόλη, δέχτηκε να μας δει. Τα παρατήσαμε και την άλλη μέρα βρεθήκαμε από την Πάρο στην Β. Ελλάδα για να την συναντήσουμε, να δούμε την προετοιμασία και να πάρουμε την συνταγή. Η κρέμα που έμαθα από αυτή την παλιά μαγείρισσα είναι και ένα από τα μυστικά που το κάνουν τόσο ξεχωριστό και που αποκλείεται ποτέ μου αν αποκαλύψω." Όσο και αν την πιέσω, το μόνο που μου αποκαλύπτει είναι πως φτιάχνεται από δύο τυριά που παραδοσιακά κανείς δεν χρησιμοποιεί για το κιουνεφέ και που ακόμη και η ίδια δεν περίμενε πως συνθέτουν αυτό το αποτέλεσμα.

Αν πάντως για σένα γλυκό σημαίνει σοκολάτα τότε το θα πρέπει να οπωσκαιδήποτε να διαλέξεις μεταξύ σοκολατόσουπας και σουφλεζί με μπισκότο ή μπανάνα. Ανάρπαστο γίνεται όμως σύμφωνα με την Νάνσυ το προφιτερόλ και το γλυκό της αγάπης (σοκολατόπιτα με επικάλυψη πραλίνας και ζεστή ρευστή σοκολάτα). "Γενικά η σοκολάτα πουλάει πολύ. Για τον Έλληνα γλυκό σημαίνει σοκολάτα. Το 90% την προτιμά και το υπόλοιπο 10% απλά λέει ψέμματα. Πάντως υπάρχουν και γλυκά που ξεκίνησαν από πλάκα, πειραματισμό ή από ένα λάθος, αλλά έγιναν κλασικά. Κάθε ένα είναι διαφορετικό και ακόμη και η ίδια η συνταγή θα έχει κάθε μέρα διαφορές. Δεν θα φας ποτέ ακριβώς το ίδιο. Είναι όπως αυτό που συμβαίνει και με τα σπιτικά γλυκά γιατί και τα δικά μας δεν είναι βιομηχανοποιημένα. Λίγο παραπάνω σιρόπι την μία μέρα, άλλη σοκολάτα την άλλη και "πείραγμα" ανάλογα με τα υλικά που φτάνουν κάθε μέρα."

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Κιουνεφέ με πολίτικη δική της μυστική συνταγή. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Ποια είναι τα μυστικά που πρέπει να ξέρεις για να απολαύσεις στον μέγιστο βαθμό το Σερμπετόσπιτο; Εκτός από όρεξη για καλό και αληθινό γλυκό χωρίς την συνθετική ετοιματζίδικη γεύση, χρειάζεται και πρόβλεψη χώρου. Οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές και επειδή σχεδόν επιβάλλεται να πεις ναι στο βουνό παγωτού καϊμάκι πάνω από την επιλογή σου, καλό είναι να πας με παρέα ή έστω διάθεση να φας για δύο. Εδώ ωστόσο θα συναντήσεις αυτό το φαινόμενο της πληρότητας από την πρώτη κουταλιά που σημαίνει πως αυτό που τρως θα σε καλύψει. Κοινώς δεν τρως σαβούρα! Και αυτό η Νάνσυ όχι απλά δεν το διαπραγματεύεται αλλά λέγοντας το χτυπά ασυναίσθητα και το χέρι στο τραπέζι. "Είμαι περήφανη για τα γλυκά μου και την ποιότητά μου. Σαβουρογλυκό για να σου κόψει την λιγούρα, εδώ δεν θα βρεις. Μπορεί κάποιος να πει πως τα δικά μου τα γλυκά είναι λίγο πιο ακριβά από αυτά που βρίσκεις σε κοινά ζαχαροπλαστεία, αλλά εγώ προτιμώ να σου κεράσω το δεύτερο παρά να σου σερβίρω κάτι τσαπατσούλικο που δεν θα θες να το ξαναφάς. Μπορεί να μην σου αρέσουν όλα γιατί η γεύση και η μνήμη της είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, αλλά όταν κάτι είναι σωστά φτιαγμένο θα το καταλάβεις από την πρώτη μπουκιά."

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σοκολατόσουπα, Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σμυρνέικη λεμοναδα, Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Κορμός Σοκολάτας. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Το «γαμογλυκό», το γλυκό του γάμου της Nάνσυ
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σουφλεζί: σοκολατένιο γλυκό με μπισκότο

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ

Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη (Ψυρρή)

210 3211323

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
Όποιος δεν θέλει να γίνει 800 κιλά πραγματικά ας μην περάσει απέξω..! Δεν γίνεται να αντισταθείς στον πειρασμό έστω και περνώντας έξω από το μαγαζί και τα γλυκά τους είναι απίστευτα!
Οι φωτογραφίες πάντως αδικούν τα γλυκά!! Σαν παρέα εμείς πήραμε το γλυκό της αγάπης και προφιτερόλ!! Μπορώ να πω πως ήταν λες και μπήκα στο εργοστάσιο σοκολάτας.. Παντού λιωμένη σοκολάτα, παγωτό καϊμάκι να σπάει τη πολλή γλύκα και ένα κουτάλι (μεσαίο) ανάμεσα σε μικρό και μεγάλο ίσα ίσα για την κατάλληλη μικρομεγάλη μπουκιά..Πωπωωωω ακόμη το βλέπω μπροστά μου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι τιμές, οι οποίες ήταν άψογες για τις ποσότητες που έβαζε!!Αν βρεθείτε ποτέ εκεί και δεν έχετε γεμάτο στομάχι (δεν θα αντέξετε, το εγγυώμαι), δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!!! Α!! Αν είστε μεγάλη παρέα, μη πάρετε τα ίδια, κρίμα είναι, έχει τόσοοοοοο πολλά!!!!