Αυτό είναι ένα από τα πρώτα κομμάτια της αιγυπτιακής λογοτεχνίας. Πιθανώς προέρχεται από τη Μέμφιδα και ανήκει στην 19η Δυναστεία, 1204 π.Χ.
Ο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν (1790-1832), ο Γάλλος λόγιος που αποκρυπτογράφησε τα πρώτα αρχαία Αιγυπτιακά ιερογλυφικά στο δέκατο ένατο αιώνα, στο δρόμο του να επισκεφθεί την Αίγυπτο για πρώτη φορά επισκέφθηκε τις συλλογές του Φρανσουά Σαλιέ. Εκεί μελέτησε πολλά ρολά παπύρων ανάμεσα στα οποία εντόπισε και αυτό το οποίο χαρακτήρισε ως είδος ωδής ή λιτανείας προς τον Φαραώ. Σε μια σημείωση αναφέρεται ότι ήταν κολλημένο πάνω σε δεκατέσσερα τετράγωνα φύλλα χαρτιού από τον Σαμπολιόν τον Φεβρουάριο του 1830, κατά την επιστροφή του από την Αίγυπτο και δυο χρόνια αφότου είχε αντικρίσει για πρώτη φορά τον πάπυρο. Ο πάπυρος είναι ένας από τους πολλούς που αγοράστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο το 1839 μετά το θάνατο του Σαλιέ.
Το χειρόγραφο είναι γραμμένο σε ιερατική γραφή, καλλιγραφικής των ιερογλυφικών. Πρόκειται για το ποίημα «Η διδασκαλία του βασιλιά Amenemhat Ι», ένα κλασικό ποίημα, το οποίο αντέγραψε ένας νεαρός γραφέας το «Έτος 1, μήνας 1 του χειμώνα, ημέρα 20» δηλαδή το 1204π.Χ. Το ποίημα είχε γραφτεί επτά αιώνες νωρίτερα. Οι κόκκινες κουκκίδες σημειώνουν το τέλος της γραμμής κάθε στίχου, ενώ τα σημάδια στο πάνω περιθώριο είναι διορθώσεις του γραφέα.
σχόλια