ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

On line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο

On line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
0

Ο μεγαλύτερος θρίαμβος στην διάδοση της γνώσης είναι το άνοιγμα των αρχείων σε όλο τον κόσμο. Κείμενα, ντοκουμέντα, ηχητικά και γραπτά, φωτογραφίες και έργα τέχνης γίνονται κοινό κτήμα όλων, ελεύθερα και on line. Σας παρουσιάζουμε εννιά από αυτά.

1.

On line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Πανοραμική άποψη της Αθήνας. Διακρίνονται στα δεξιά η Ακρόπολη, στο κέντρο στο βάθος ο Λυκαβηττός και στα αριστερά ο Ναός του Ηφαίστου (Θησείο).

Περισσότερες από 15.000 εικόνες είναι αρκετές για να καταλάβει ένας επισκέπτης τον τόπο του. Γεωγραφικές ιστορικές, πολιτικές και πολιτισμικές πληροφορίες, όλες αυτές είναι ελεύθερες στους χρήστες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη TRAVELOGUES - ME TO BΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ.

2.

On line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Αρχεία της Wellcome Library

Τα αρχεία της Wellcome Library, της Λονδρέζικης βιβλιοθήκης που φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ιστορικών ιατρικών εικόνων, εικονογραφήσεων και αρχείων στο κόσμο περιήλθαν πριν από λίγες μέρες στον κόσμο των Creative Commons και της ελεύθερης πρόσβασης. Πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες εδώ.

3.

On line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Νέα Υόρκη

Περισσότερες από 900.000 εικόνες από την πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκονται πλέον στη διάθεση του κοινού από τα αρχεία της Δημοτικής Πινακοθήκης της πόλης. Η πόλη είναι μια μεγάλη βιομηχανική γκαλερί, με τις διαρκείς μεταμορφώσεις της και τις μνημειώδεις εικόνες που την χαρακτηρίζουν.

4.

On line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Αλμπερτ Αϊνστάιν

Στο διαδίκτυο θα είναι σύντομα διαθέσιμο το πλήρες αρχείο του Αλμπερτ Αϊνστάιν, που περιλαμβάνει την άγνωστη έως τώρα προσωπική αλληλογραφία του, καθώς και τα χειρόγραφα επιστημονικά σημειωματάριά του. Μεταξύ αυτών βρίσκεται για πρώτη φορά καταγραμμένη η πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία της ανθρωπότητας (E=MC2). Τα αρχεία άρχισαν ήδη να «ανεβαίνουν» στο ίντερνετ από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το οποίο τα έχει πλέον στην ιδιοκτησία του. Δείτε τα αρχεία εδώ.

5.

On line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Επιστολή της Emily Dickinson

Για τη δημιουργία αυτής της online συλλογής συνεργάστηκαν το Χάρβαρντ, το Αμχερστ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου και άλλες τέσσερις συλλογές. Παρόλες τις δυσκολίες για τη συγκέντρωση του ογκώδους έργου της, ο επιμελητής Λέσλι Μόρις, δήλωσε ότι «σκοπός είναι να υποβαθμιστεί το θέμα της ιδιοκτησίας των ποιημάτων της και να επικεντρωθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και μελετητής στο έργο της». Το ανοιχτό πλέον αρχείο των χειρογράφων της Ντίκινσον, συνοδεύεται από το Lexicon, το οποίο περιέχει περισσότερες από 9.000 λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούσε η Ντίκινσον στην ποίησή της.

6.

On line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Bβιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου διαθέτει πλέον ελεύθερες και στη διάθεση του κοινού για πρώτη φορά και σε απευθείας σύνδεση κάποιες από τις 2.000 ηχογραφήσεις που έχει στη διάθεσή της, των τελευταίων 75 ετών λογοτεχνίας. Το σχέδιο ψηφιοποίησης του αρχείου αυτού έχει ήδη αρχίσει και η υπεύθυνη του προγράμματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντικαταστήσει την ακρόαση της λογοτεχνίας, ειδικά όταν διαβάζεται από τον ίδιο τον δημιουργό. Η καταγεγραμμένη Ποίηση και Λογοτεχνία είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

7.

On line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
"The White Negress"

Η Morgan Library & Museum ανακοίνωσε ότι η μεγάλη συλλογή των χαρακτικών του Ρέμπραντ (1606-1669) η οποία θεωρείται η καλύτερη στη Βόρεια Αμερική - έχει πλήρως ψηφιοποιηθεί και είναι πλέον διαθέσιμη στο διαδίκτυο.. Η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τους μελετητές, τους φοιτητές και τον κόσμο που ενδιαφέρεται για το έργο ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η προσπάθεια ψηφιοποίησης επιτρέπει την πρόσβαση στη συλλογή από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και περιλαμβάνει ένα χαρακτηριστικό ζουμ ώστε να μπορούν να μελετηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες στα έργα. Σχεδόν πεντακόσιες εικόνες υπάρχουν ανεβασμένες στην ιστοσελίδα του Morgan. Δείτε εδώ μια επιλογή από τα έργα.

8.

On line και δωρεάν αρχεία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Δίγλωσση έκδοση της Ιλιάδας στα ελληνικά και τα λατινικά

Η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού ψηφιοποίησε ήδη πολύτιμα αρχαία θρησκευτικά χειρόγραφα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των αναγνωστών και διατίθενται δωρεάν προς ανάγνωση μέσω της ιστοσελίδας της. Το Βατικανό έκανε crowdfunding προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει αυτό το τεράστιο έργο. Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού ιδρύθηκε το 1451 μ.Χ. και κατέχει πάνω από 80.000 χειρόγραφα, χαρακτικά, σχέδια, πλάκες και παλαίτυπα (βιβλία τυπωμένα πριν από το 1500 μ.Χ.), γραμμένα από ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει επίσης επιστολές, σχέδια και σημειώσεις από καλλιτέχνες και επιστήμονες, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Γαλιλαίος, καθώς ιστορικά βιβλία τα οποία αναφέρονται στις συνθήκες που έχουν συναφθεί σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού μπαίνετε από εδώ.


9.

85.000 σπάνιες ταινίες του παγκόσμιου πολιτισμού δωρεάν μέσα από την British Pathé. Ιδρύθηκε το 1890 και άρχισε να καταγράφει κάθε πτυχή του παγκόσμιου πολιτισμού σε φιλμ. Δημιούργησε χιλιάδες ταινίες, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές εκπομπές και σίριαλ, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα online.Ολόκληρη η συλλογή των ταινιών διαρκεί περισσότερες από 3.500 ώρες και μπορείτε να τα δείτε δωρεών στο παρακάτω λινκ: British Pathé

Αρχείο
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ