Εις μνήμην Νίκου Μαμαγκάκη ΙΙ

Εις μνήμην Νίκου Μαμαγκάκη ΙΙ Facebook Twitter
1

Το ''Σ' αγαπώ'' των Νίκου Μαμαγκάκη - Νίκου Φώσκολου είναι ίσως μαζί με την ''Άνναμπελ (Ένα πρωινό)'' των Σταύρου Ξαρχάκου - Γιώργου Παπαστεφάνου, τα δύο μεγαλύτερα love songs που γράφτηκαν ποτέ στην Ελλάδα, προερχόμενα από τον κινηματογράφο του τέλους της δεκαετίας του 1960 - αμφότερα είναι του 1968, το ''Σ' αγαπώ'' από τη ''Λεωφόρο του μίσους'' του Ν. Φώσκολου και η ''Άνναμπελ'' από τα ''Κορίτσια στον ήλιο'' του Βασίλη Γεωργιάδη.

 

Πριν από μερικά χρόνια είχα σκηνοθετήσει μια σειρά ντοκιμαντέρ για την αγορά του DVD με τίτλο ''Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού''. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Τζένη Βάνου στον δημοσιογράφο Κώστα Μπαλαχούτη και σε μένα, θυμήθηκε την ιστορία του εν λόγω τραγουδιού που την στιγμάτισε κυριολεκτικά δια βίου:

 

Βρισκόταν στο εξωτερικό όταν της τηλεφώνησε ο τότε μάνατζερ της και της είπε να πεταχτεί από το τάδε στούντιο στην Ελλάδα προκειμένου να τραγουδήσει ένα τραγούδι του Μαμαγκάκη για μια κινηματογραφική ταινία.

 

Εννοείται πως η Βάνου δεν είχε καμία προσωπική - επαγγελματική σχέση με τον Νίκο Μαμαγκάκη, ο οποίος προόριζε το τραγούδι για μιαν άλλη αμιγώς λαϊκή ερμηνεύτρια. Ωστόσο, τον άκουσε τον μάνατζερ της! Γύρισε στην Ελλάδα, πήγε πράγματι στο στούντιο και είπε ''μια κι έξω'' το ''Σ' αγαπώ'' σε στίχους του σκηνοθέτη Φώσκολου, καθώς και το ''Παιδί μου που μεγάλωσες σε ξένα χέρια'' σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

 

Πριν ακόμη βγει η ταινία στις αίθουσες και έρθει 3η (!) ανάμεσα στις 108 ταινίες της σαιζόν, το ''Σ' αγαπώ'' άρχισε να σαρώνει απ' όλα τα ραδιόφωνα της εποχής, προς μεγάλη έκπληξη της τραγουδίστριας που τ' άκουγε όπου πήγαινε και όπου βρισκόταν!


Αν και δεν υπήρξα ποτέ φαν των τραγουδιστών που συχνά καταφεύγουν στις ηδυπαθείς κορώνες, η Τζένη Βάνου μου είναι πολύ συμπαθής. Την είχα εκτιμήσει και από το γεγονός πως όταν ο Μάνος Χατζιδάκις τη ζήτησε ως αντικαταστάτρια της Νάνας Μούσχουρη, μια και η τότε Μούσα του ξεκινούσε τη διεθνή της καριέρα, εκείνη αρνήθηκε μόνο και μόνο για να μην ''πουλήσει'' τον Μίμη Πλέσσα - ορκισμένο εχθρό του Χατζιδάκι κατά την προηγούμενη δεκαετία!

 

Για την ιστορία να πούμε πως μεσ' στην ταινία και τα δύο τραγούδια του Νίκου Μαμαγκάκη, που κυκλοφόρησαν σε δισκάκι 45 στροφών, τα ερμήνευε η ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα με τη ντουμπλαρισμένη φωνή της Βάνου και μάλιστα μέσω της τηλεόρασης που είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα!

 

Και ενώ την ταινία του Φώσκολου μπορεί κανείς να μην τη θυμάται σήμερα, το ''Σ' αγαπώ'' του Νίκου Μαμαγκάκη και της Τζένης Βάνου έγραψε πραγματική ιστορία!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια