Richard Sorge.

Facebook Twitter
0

Qui êtes-vous, Monsieur Sorge? (Ποιός είστε κύριε Sorge ? -1961), μία ταινία του γάλλου σκηνοθέτη

Yves Ciampi που είχε πολύ καλή αποδοχή στη Ρωσία. Λένε πως όταν την είδε, ο Nikita Khrushchev ρώτησε την KGB αν η ιστορία ήταν αληθινή. Και τότε απένειμε στον Richard Sorge μετα θάνατον τον τίτλο του 'Ηρωα της Σοβιετικής 'Ενωσης.

 

"Playboy, αλκοολικός, μηχανόβιος: ο Richard Sorge ήταν τα πάντα εκτός από διακριτικός κατάσκοπος. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει επανειλημμένες φορές τον Ιωσήφ Στάλιν για την εισβολή των Γερμανών τον Ιούνιο του 1941. Ωστόσο, ο δικτάτορας αψήφησε τις προειδοποιήσεις του «γλεντζέ»- με μοιραίες συνέπειες. "Σας ευχαριστώ θερμά όλους για την καλοσύνη σας." Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε ο ευγενικός κρατούμενος στις 7 Νοεμβρίου 1944 τους Ιάπωνες δημίους του. Λίγο αργότερα, γύρω στις 10: 20, άνοιγε η καταπακτή κάτω από την αγχόνη στην φυλακή "Sugamo" του Τόκιο. Μετά από 16 λεπτά τον έβγαλαν από το κελί 20 κρεμασμένο: ο κορυφαίος πράκτορας Richard Sorge με το κωδικό όνομα "Ramsay", ήταν νεκρός.Ακριβώς την 27η επέτειο από την Ρωσική Επανάσταση εκτελέστηκε ο κατάσκοπος  που είχε δώσει στον Στάλιν από το Τόκιο άκρως απόρρητες πληροφορίες. Και με τα ραδιοτηλεγραφήματά του κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο επέφερε ένα αποφασιστικό χτύπημα υπέρ των Συμμάχων : η δόξα του Sorge. Χάρη στις πληροφορίες του που ανέφεραν ότι η Ιαπωνία δεν θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση, ο Στάλιν μετακίνησε στρατεύματα από τη Σιβηρία προς τα δυτικά και απώθησε την παντοδύναμη Βέρμαχτ το χειμώνα του 1941: ένα πλήγμα από το οποίο η Γερμανία του Χίτλερ δεν μπόρεσε να επανακάμψει. Προηγουμένως ο Sorge είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει τον Στάλιν για την "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα". Όμως, ο δικτάτορας αγνόησε τον κατάσκοπό του" (αρχή του άρθρου της Katja Iken στο Spiegel  για τη ζωή και την κατασκοπευτική δράση του Richard Sorge).

 

Προπόσεις στο Tokyo το Σεπτέμβρη του 1940 με αφορμή την υπογραφή του Τριμερούς Συμφώνου από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

 

Το σπίτι στο Baku. Δεξιά, οικογενειακή φωτογραφία (ο Richard Sorge είναι στο κέντρο, δίπλα στον πατέρα του).

 

Το 1914, ο Richard Sorge κατατάχθηκε ως εθελοντής στο γερμανικό στρατό (ο πατέρας του ήταν γερμανός μηχανικός). Το 1916, τραυματίστηκε στα δύο του πόδια από ένα βλήμα, παρασημοφορήθηκε με το Σιδηρούν Σταυρό και απολύθηκε από το στρατό για ιατρικούς λόγους. Η φρίκη του πολέμου τον έφερε κοντά στις μαρξιστικές θέσεις. Τα υπόλοιπα χρόνια του πολέμου, τα πέρασε μελετώντας Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο και το 1920 προσχώρησε στο γερμανικό ΚΚ κι από κει στην Κομιντέρν. Η θητεία του στο γερμανικό στρατό θα του προσφέρει την ιδανική κάλυψη όταν θα αρχίσει να δραστηριοποιείται σαν πράκτορας της Κομιντέρν.

 

Ο Richard Sorge και ο βασικός του συνεργάτης στο Tokyo, o δημοσιογράφος Hotsumi Ozaki. Ο Ozaki εργαζόταν στην εφημερίδα Asahi Shimbun και ήταν σύμβουλος του ιάπωνα Προθυπουργού, έχοντας έτσι πρόσβαση σε εξαιρετικά απόρρητες πληροφορίες. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας συνέλαβαν τον Hotsumi Ozaki και τον Richard Sorge τον Οκτώβρη του 1941. Τους εκτέλεσαν και τους δύο την 1η Νοεμβρίου του 1944. Η Σοβιετική 'Ενωση είχε αρνηθεί να συμπεριληφθεί ο πρακτοράς της σε ανταλλαγή στρατιωτικών αιχμαλώτων. O Στάλιν δεν εμπιστεύτηκε ποτέ έναν πρακτορά του που είχε τροτσκιστικό παρελθόν.

Η φυλακή του Sugamo όπου κρατούνταν ο Richard Sorge και ο Hotsumi Ozaki.

 

Η Hanako Ishii, η ιαπωνέζα σύζυγος του Richard Sorge. Γνωρίστηκαν στο γερμανικό εστιατόριο Rheingold, στέκι του Richard Sorge και της γερμανικής παροικίας, όπου εργαζόταν σαν σερβιτόρα. 'Εμαθε το θανατό του δύο χρόνια μετά.  Μέχρι το τέλος της ζωής της , του έμεινε αφοσιωμένη και τον υπερασπιζόταν. Δεν είναι αλήθεια, είπε σε μια συνέντευξη στο Spiegel, πως ο Sorge ήταν επιρρεπής στο ποτό. 'Ηταν απλά μία από τις τεχνικές καμουφλάζ που χρησιμοποιούσε, κι αν αγαπούσε τις γυναίκες, τις αγαπούσε σαν ιππότης.

 

Ursula Kuczynski Ruth Werner). Κόρη του οικονομολόγου και δημογράφου Robert René Kuczynski, έδρασε στην Κίνα με το κωδικό όνομα "Sonja" κάτω από τις οδηγίες του Richard Sorge. Κυκλοφόρησε στην Ανατολική Γερμανία η αυτοβιογραφία της Sonja's report.

 

Ursula Kuczynski.

Agnes Smedley, αμερικανίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και ...ερωμένη του Sorge. Κάλυψε (και υποστήριξε) τον αγώνα για την Ινδική Ανεξαρτησία, πριν εγκατασταθεί στην Κίνα για να καλύψει τον εκεί εμφύλιο πόλεμο, τόσο από τη μεριά της στρατιάς του Mao, όσο και του Guomindang. Χάρη στην Agnes Smedley, ήρθε σε επαφή ο Richard Sorge με τον Hotsumi Ozaki.

 

Qui êtes-vous, Monsieur Sorge? 

 

Qui êtes-vous, Monsieur Sorge?

 

Spy Sorge Richard Sorge - Spion aus Leidenschaft), μία ταινία του 2003 από τον ιάπωνα σκηνοθέτη Masahiro Shinoda.

 

Die Sache mit Sorge - Stalins Spion in Tokio. H ζωή του Sorge σε κόμικ από την Isabel Kreitz. Carlsen Comics, Hamburg 2008.

 


Τρέιλερ για το βιβλίο "Richard Sorge" της Isabel Kreitz.

 

 

  • "A devastating example of a brilliant success of espionage." - Douglas Mac Arthur, General of the Army.
  • "His work was impeccable." - Kim Philby.
  • "In my whole life, I have never met anyone as great as he was." - Mitsusada Yoshikawa, Chief Prosecutor in the Sorge trials who obtained Sorge's death sentence.
  • "Sorge was the man whom I regard as the most formidable spy in history." - Ian Fleming.
  • "Richard Sorge was the best spy of all time." - Tom Clancy.
  • "The spy who changed the world." - Lance Morrow.
  • "Somehow, amidst the Bonds and Smiled's People, we have ignored the greatest of 20th century spy stories - that of Stalin's Sorge, whose exploits helped change history." - Carl Bernstein.
  • "Richard Sorge's brilliant espionage work saved Stalin and the Soviet Union from defeat in the fall of 1941, probably prevented a Nazi victory in World War Two and thereby assured the dimensions of the world we live in today." - Larry Collins.
  • "The spies in history who can say from their graves, the information I supplied to my masters, for better or worse, altered the history of our planet, can be counted on the fingers of one hand. Richard Sorge was in that group." - Frederick Forsyth.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ