ΑΕΚ και Partizan κατά των βομβαρδισμών της Σερβίας.

Facebook Twitter
3

Βλ. onsports.gr.

 

Εν μέσω βομβαρδισμών της Σερβίας και του Βελιγραδίου από τις Νατοικές δυνάμεις, οι παίκτες της ΑΕΚ και της Partizan ζήτησαν το σταμάτημα του πολέμου σε ένα ματς όπου και οι δύο ομάδες φορούσαν φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους.

 

Βλ. aek-enosis.

 

Βλ. onsports.gr.

 

Βλ. onsports.gr.

 

Βλ. onsports.gr.   

 

Βλ. onsports.gr.

 

Βλ. onsports.gr.

 

Βλ. onsports.gr.

 

Βλ. izaberipartizan.

Βλ. izaberipartizan.

 

Βλ. oroposavrio, garagefuzz21, lagrimasdeoro.

 

Οι βομβαρδισμοί του Βελιγραδίου από τις Νατοικές δυνάμεις διήρκησαν συνολικά 76 μέρες.  'Αρχισαν στις 24 Μαρτίου 1999, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το φιλικό ματς της ΑΕΚ με την Partizan. Βλ. Wikimedia, b92.net.

 

Κινέζοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται στο Πεκίνο για τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι στις 7 Μαίου 1999, όπου βρήκαν το θάνατο τέσσερις κινέζοι διπλωμάτες. Βλ. Immanuel Giel/Wikimedia.

 

Η κινεζική πρεσβεία μετά τον βομβαρδισμό. Φωτ. Björn Söderqvist.

 

Διαμαρτυρία στο Πεκίνο για τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας. Βλ. Immanuel Giel/Wikimedia.

 

Βλ. garagefuzz21.

 


ΑΕΚ - Partizan, 1999.

 

Η μέρα που «η ΑΕΚ ελευθέρωσε το Βελιγράδι», όπως έγραψαν οι Σέρβοι.

(από το enwsi.gr -7-4-2013). 

«Μα καλά, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ δεν φοβήθηκαν να έρθουν; Εμείς πιστεύαμε πως έστω και την τελευταία στιγμή θα αναβληθεί ο αγώνας» απορούν Σέρβοι δημοσιογράφοι. Μεσημέρι 7ης Απριλίου 1999 έξω από το γήπεδο του «Γιουγκοσλαβικού Λαικού Στρατού» στο Βελιγράδι. Ασυνήθιστα πολύς κόσμος στον δρόμο για την εποχή. Ασυνήθιστα λαμπρός ήλιος για την εποχή. Ασυνήθιστή γαλήνη για την εποχή. Ασυνήθιστα χαμόγελα για την εποχή. Το σκηνικό ειρήνης που είχε στηθεί δεν ήταν συνηθισμένο για το θέατρο παραλόγου που παιζόταν. Δεν «κόλλαγε» με το ισοπεδωμένο από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κτίριο του υπουργείου εσωτερικών που βρισκόταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Δεν ταίριαζε με το γεμάτο από τραυματίες αμάχους, θύματα των τυφλών γερακιών, νοσοκομείο το οποίο βρισκόταν μόλις στα 500 μέτρα. Όλα ήταν αταίριαστα και διαφορετικά. Αυτό είχε καταφέρει η αποστολή της ΑΕΚ εκείνη την Μεγάλη Τετάρτη. Γι αυτό τον λόγο είχε καταφέρει να σπάσει το εμπάργκο και να πάει στο Βελιγράδι για το φιλικό με την Παρτιζάν. Για να «γκρεμίσει» το σκηνικό πολέμου. Για να νικήσει έστω και προσωρινά τον πόλεμο.

«Εκτός από εσάς δεν έχουμε άλλους να μας υποστηρίζουν. Πώς νιώθουν οι Έλληνες; Τι λένε για μας» ρωτούσαν σχεδόν δακρυσμένοι οι Σέρβοι δημοσιογράφοι πριν να ξεκινήσει το παιχνίδι. Όχι πια από επαγγελματική διαστροφή. Από ανάγκη να βρουν έναν φίλο όταν ολόκληρη η Ευρώπη τους έχει αφήσει μόνους στο έλεος των «γερακιών» του ΝΑΤΟ. Ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες της ΑΕΚ και όσοι ακολούθησαν εκείνοι την αποστολή ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένοι για το τι ακριβώς πήγαν να κάνουν στο εμπόλεμο Βελιγράδι. Όμως και πάλι έδειχναν σαστισμένοι όταν έβλεπαν Σέρβους κάθε ηλικίας να τους πλησιάζουν και κλαίγοντας να τους δίνουν ψωμί και αλάτι. Σαστισμένοι άκουγαν τον τότε πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς να λέει με σπαστά ελληνικά «Εσείς είστε οι μεγάλοι. Σας αξίζουν συγχαρητήρια. Είμαστε ευγνώμονες προς τον φίλο ελληνικό λαό γιά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του προς τον λαό της Σερβίας, ο οποίος αμύνεται στην εισβολή του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι αυτοί που κάνουν τους βομβαρδισμούς θα βάλουν μυαλό. Θέλουμε με όλη μας την καρδιά να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες για τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη που δείχνουν. Ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη συμπαράσταση σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μου. Η παρουσία σας είναι για μας μεγάλη ελπίδα. Πρέπει επιτέλους ο ηλίθιος πόλεμος να σταματήσει».

Στο γήπεδο βρέθηκαν 25χιλιαδες κόσμος. Το φιλικό ματς μεταξύ της ΑΕΚ και της Παρτιζαν δεν τελείωσε ποτέ. Και δεν τελείωσε γιατί ο κόσμος εισέβαλε στο γήπεδο για να συμμετάσχει σε αυτό το πανηγύρι ειρήνης που είχαν στήσει οι 22 ποδοσφαιριστές. Οι Σέρβοι εισέβαλαν στο γήπεδο για να αγκαλιάσουν τους παίκτες της ΑΕΚ. Για να τους ευχαριστήσουν και να τους υποσχεθούν... «αδελφια μας Έλληνες την επόμενη φορά που θα έρθετε, το Βελιγράδι θα είναι ελεύθερο» όπως έγραφε την επόμενη μέρα του φιλικού στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα «Sport».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
να υπενθυμισω οτι την ομαδα ακολουθησε ενα πουλμαν με 50 φιλαθλους οπου υπεγραψαν στη σερβικη πρεσβεια δηλωση οτι "ακολουθοπυν με δικη τους ευθυνη" καθως δεν τους προστατευε κανεις.η επισημη αποστολη συνοδευοταν απο δυναμεις οηε.