Ιωάννης Παρασκευόπουλος

Ιωάννης Παρασκευόπουλος Facebook Twitter
1

Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, την εποχή που διηύθυνε τον αστρονομικό σταθμό Boyden του Αστεροσκοπείου του Harvard στην Arequipa  του Περού. Βλ. Astronomical Society of Southern Africa.

 

Κομήτης De Kock-Paraskevopoulos, C/1941 B2, φωτογραφημένος το 1941 στο αστεροσκοπείο του Yerkes από τον αστρονόμο George Van Biesbroeck. Βλ. University of Chicago Library, Special Collections Research Center.

 

Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος και η γυναίκα του Dorothy W. Block, την οποία γνώρισε στο αστεροσκοπείο του Yerkes. Βλ. University of Chicago Library, Special Collections Research Center.

 

Πάρτι αρραβώνων του Ιωάννη Παρασκευόπουλου και της Dorothy W. Block το 1921, με την παρουσία συναδέλφων του αστεροσκοπείου του Yerkes. Φωτ. George C. Blakslee. Βλ. University of Chicago Library, Special Collections Research Center.

 

Το αστεροσκοπείο του Yerkes (Πανεπιστήμιο του Σικάγου). Βλ. University of Chicago Library, Special Collections Research Center.

 

Το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου του Yerkes. Δεξ., ο αστρονόμος George A. Van Biesbroeck παρατηρεί τον πλανήτη 'Αρη το 1926 μέσα από το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου. Βλ. astrosurf.com και happyq8.com.

 

Η επιστημονική ομάδα του αστεροσκοπείου του Yerkes (1920).

Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος είναι ο δεύτερος από δεξιά στην πίσω σειρά (με το χέρι στην τσέπη). Στα δεξιά του έχει τον George A. Van Biesbroeck, ο οποίος έχει δίπλα του την Dorothy W. Block. Βλ. University of Chicago Library, Special Collections Research Center.

 

Αστεροσκοπείο του Yerkes (1919). Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος είναι ο πρώτος από δεξιά (με το χέρι στη μέση). Βλ. University of Chicago Library, Special Collections Research Center.

 

Αστεροσκοπείο του Yerkes (1919). Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος είναι ο τρίτος από αριστερά στην δεύτερη σειρά. Βλ. University of Chicago Library, Special Collections Research Center.

 

Ερευνητές, απόφοιτοι και εθελοντές του Αστεροσκοπείου του Yerkes στο 23ο Συνέδριο (1919) της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος κάθεται στην πρώτη σειρά αριστερά, και η γυναίκα του Dorothy W. Block στην άκρη της ίδιας σειράς δεξιά. Βλ. University of Chicago Library, Special Collections Research Center.

 

Αστεροσκοπείο του Yerkes (1919). Η ερευνητική ομάδα κάτω από το τηλεσκόπιο. Τρίτος από δεξιά, ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος. Βλ. University of Chicago Library, Special Collections Research Center.

 

Ο Albert Einstein με την ομάδα του Αστεροσκοπείου του Yerkes το 1921. Από τη φωτογραφία απουσιάζει ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος που εκείνη τη χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει το Εθνικό Αστεροσκοπείο των Αθηνών. Βλ. kuhmann.blogspot.com.

 

Ομαδική φωτογραφία των συνέδρων του 14ου Συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Αστεροσκοπείο Allegheny (Pittsburgh, Pennsylvania, 1912). Βλ. American Astronomical Society.

 

Το πρώτο Αστεροσκοπείο του Harvard (Northern Harvard Station) στο 'Ορος Harvard  κοντά στη Lima του Περού. Βλ. Astronomical Society of Southern Africa.

 

Το Αστεροσκοπείο του Harvard στην Arequipa του Περού (Southern Harvard Station), το οποίο διηύθυνε ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος από το 1923 ως το 1927. Ο αστρονομικός αυτός σταθμός μεταφέρθηκε το 1927 στη Νότια Αφρική, κοντά στην πόλη Bloemfontein, όπου οι εκεί κλιματολογικές συνθήκες κρίθηκαν πιο κατάλληλες για τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Το νέο αστεροσκοπείο ανέλαβε και πάλι ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας μία μακρά θητεία ως διευθυντής του, από το 1927 ως το 1951. Βλ. scilogs.de.

 

Το τηλεσκόπειο Bruce-Refraktor στο Αστεροσκοπείο της Arequipa. Βλ. scilogs.de.

 

Tο Αστεροσκοπείο της Arequipa. Φωτ. Φίλοι (ερασιτέχνες αστρονόμοι) του Boyden (ονομασία του αστρονομικού σταθμού προς τιμήν του αμερικανού μηχανικού και εφευρέτη Uriah Boyden).  Βλ. Astronomical Society of Southern Africa.

 

Το Αστεροσκοπείο Boyden στο Bloemfontein της Νότιας Αφρικής. Φωτ. Willie Koorts. Βλ. Astronomical Society of Southern Africa.

 

Αεροφωτογραφίες του Αστεροσκοπείου Boyden της Νότιας Αφρικής. Η κάτω φωτογραφία είναι του 1952. Φωτ. Φίλοι του Boyden. Βλ. Astronomical Society of Southern Africa.

 

Αεροφωτογραφία του 1932 του Αστεροσκοπείου Boyden της Νότιας Αφρικής. Φωτ. Φίλοι του Boyden. Βλ. Astronomical Society of Southern Africa.

 

Τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Boyden. Φωτ. Willie Koorts και Φίλοι του Boyden. Βλ. Astronomical Society of Southern Africa.

 

Βλ. morebooks.de.
 

Δύο κρατήρες της Σελήνης με ονόματα ελλήνων αστρονόμων, ο κρατήρας Αντωνιάδης και ο κρατήρας Παρασκευόπουλος.  Βλ. sansimera.gr,  hellenica.de και wikispaces.com.

Ο κομήτης Paraskevopoulos 1 φωτογραφημένος το 1941 από τον αστρονόμο George Van Biesbroeck στο Αστεροσκοπείο του Yerkes. Βλ. University of Chicago Library, Special Collections Research Center.

 

Βιογραφικό του Ι. Παρασκευόπουλου από το livepedia.gr.


Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Έλληνας σημαντικός αστρονόμος με καριέρα στη Νότια Αφρική, γνωστός στους διεθνείς αστρολογικούς κύκλους ως «Δρ Παράς», [Dr Paras], γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1889 στον Πειραιά και πέθανε στις 15 Μαρτίου 1951, στο Μπλουμφοντέιν, [Bloemfontein], της Νότιας Αφρικής, μετά από ασθένεια μικρής χρονικής διάρκειας. Ως μεταπτυχιακός φοιτητής γνώρισε στο παρατηρητήριο Yerkes την αμερικανίδα Ντόροθυ Μπλοκ, [Dorothy W. Block],  επίσης μεταπτυχιακή φοιτήτρια, την οποία παντρεύτηκε το καλοκαίρι του 1921, δύο μήνες πριν από την επιστροφή του στην Αθήνα.

Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1910 και στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός στο εργαστήριο Φυσικής και Χημείας. Η επιστημονική του καριέρα διακόπηκε από τα εννέα χρόνια που υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό, φθάνοντας ως το βαθμό του υπολοχαγού, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Πήρε μέρος σε περισσότερες από δεκατρείς μάχες και τιμήθηκε με σειρά από μετάλλια και πολεμικές διακρίσεις.

Το 1919 όταν αποστρατεύτηκε, ταξίδεψε στην Αμερική για να μελετήσει μεθόδους αστρονομικής έρευνας και να συγκεντρώσει πληροφορίες και τιμές για την αγορά και εγκατάσταση ενός μεγάλου τηλεσκοπίου για λογαριασμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών, όμως τα χρήματα που υπήρχαν διαθέσιμα για αυτό το σκοπό, χάθηκαν από τις συνεχείς υποτιμήσεις του Ελληνικού νομίσματος. Τελικά παρέμεινε στην Αμερική σπουδάζοντας φασματοσκοπία για περισσότερα από δύο χρόνια στο Παρατηρητήριο Yerkes, όμως εργάστηκε επίσης αρκετούς μήνες στο παρατηρητήριο του Mount Wilson και στο γραφείο καιρικών συνθηκών στην Ουάσινγκτον.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1921, τοποθετήθηκε επικεφαλής του Αστρονομικού Τμήματος του Αστεροσκοπείου. Το Σεπτέμβριο του 1923 ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι το Ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να υλοποιήσει την αγορά του τηλεσκοπίου για το Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον ίδιο μήνα αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε από τον Δρα Harlow Shapley, να αναλάβει υπεύθυνος του Παρατηρητήριου στον αστρονομικό σταθμό Μπόιντεν, [Boyden], του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ [Harvard]. Στα καθήκοντά του ήταν να διερευνήσει τη δυνατότητα μεταφοράς του σταθμού Boyden, ο οποίος βρισκόταν στην Arequipa του Περού σε πιο κατάλληλη θέση. Την περίοδο από το 1923 έως το 1925, πραγματοποίησε τρεις πειραματικές αποστολές, ώστε να ερευνήσει τις συνθήκες σε υψόμετρα στη Χιλή και στο Νότιο Περού, όμως τελικά το 1927, ο σταθμός μεταφέρθηκε στη Νότια Αφρική, όπου εγκαταστάθηκε και ο ίδιος με την οικογένειά του, τον ίδιο χρόνο. Ανέλαβε αρχικά την ευθύνη για την επιλογή του κατάλληλου τόπου για την εγκατάσταση του σταθμού και την τοποθέτηση του εξοπλισμού και σταδιακά ο σταθμός έγινε ένα από τα καλύτερα παρατηρητήρια της Νοτίου Ημισφαιρίου.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο μεταξύ των Ελλήνων που ήταν εγκαταστημένοι στη Νότια Αφρική και συν τω χρόνω, έγινε ένας από τους κύριους ηγέτες της ελληνικής παροικίας, ενώ έμεινε στην ιστορία της τοπικής Ελληνικής κοινότητας για τις προσπάθειες του να συνεισφέρει με κάθε τρόπο και να συντρέξει σε ότι υπήρχε ανάγκη, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνταξιοδοτήθηκε το 1951. Δύο εβδομάδες πριν το θάνατό του είχε μια ελαφρά ασθένεια και το βράδυ της 14ης Μαρτίου η υγεία του έδειχνε να βρίσκεται σε δρόμο ανάκαμψης και ως εκ τούτου η αναγγελία του θανάτου του προκάλεσε έκληξη. Αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτη των μέσων που θα εξασφάλιζαν στους συναδέλφους του τη δυνατότητα για ακριβείς μετρήσεις με σκοπό την εξερεύνηση του σύμπαντος, των άστρων και των γαλαξιών. Μιλούσε άπταιστα έξι γλώσσες, ενώ εκφράζονταν ικανοποιητικά σε άλλες τρεις.

Στα αρχεία του Harvard βρίσκονται πάνω από 100.000 φωτογραφίες από τις αστρονομικές του παρατηρήσεις και ενας κρατήρας της σελήνης, ο οποίος βρίσκεται στη σκοτεινή της πλευρά κι έχει διάμετρο 94 χιλιόμετρα, έχει το όνομά του, [Paraskevopoulos Crater]. Επίσης το όνομά του φέρει τιμής ένεκεν, ο αστεροειδής «5298 Paraskevopoulos» , ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1966 από το Αστεροσκοπείο Μπλουμφοντάιν, [Bloemfontein].

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

1 σχόλια