Tο 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ φτάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ για να αναλάβει την εξουσία

Tο 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ φτάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ για να αναλάβει την εξουσία Facebook Twitter
Φωτο: EPA/HO
20


ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΧΟΥΝ
 περάσει το κατώφλι της Downing Street 10, και έχουν παραμείνει εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα, περισσότερο ίσως από ό, τι, η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ωστόσο η Θάτσερ, είναι η μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, που κατάφερε να αναφέρονται στην πολιτική της με το συνθετικό "-ism" (θατσερισμός).

Το σίγουρο είναι ότι η Συντηρητική Μάργκαρετ Θάτσερ που έγινε Πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, δεν ήταν μια συνηθισμένη προσωπικότητα. Πιο κάτω θα βρείτε 15 σημεία που άλλαξαν το τοπίο της Μεγάλης Βρετανίας και έκαναν την Θάτσερ, ένα από τα πιο ισχυρά και αμφιλεγόμενα πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας.

1.

Μεταμόρφωσε την πόλη του Λονδίνου

Μέχρι τα τέλη του 1970, το Σίτι του Λονδίνου, γνωστό επίσης ως Σκουέρ Μάιλ, που φιλοξενεί τράπεζες, νομικά γραφεία, την Τράπεζα της Αγγλίας και το χρηματιστήριο, ήταν μια περιοχή γεμάτη άνδρες με ριγέ κοστούμια, οι οποίοι επιδίδονταν σε συζητήσεις και πολύωρα γεύματα. Κλίκες Λονδρέζων εμπόρων είχαν κατακλυσει το Χρηματιστήριο, κερδίζοντας αβίαστα χρήματα με τη βοήθεια της εταιρείας Quilter and Co.

Το Big Bang άλλαξε τελείως το παλαιό καθεστώς. Εντός έξι μηνών από την εκλογή της Μάργκαρετ Θάτσερ, οι συναλλαγματικοί έλεγχοι καταργήθηκαν και τα ξένα κεφάλαια πλημμύρισαν τη Βρετανία. Η απελευθέρωση του Χρηματιστηρίου το 1986 ήταν μια πρόσκληση για τα μεγαλύτερα "θηρία" του κόσμου να μπουν στην αίθουσα συναλλαγών.

Τεράστια ποσά χρημάτων άρχισαν να διακινούνται στα χρηματοοικονομικά δίκτυα του κόσμου. Η πρωτεύουσα ξεκίνησε το ταξίδι της για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κυριαρχία.

2.

Ιδιωτικοποίηση

Η απαρχή των ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη φέρει την υπογραφή της Θάτσερ. Στη δεύτερη θητεία της ιδιωτικοποιήθηκαν εταιρείες όπως η, Jaguar, η British Telecom, η BritOil και η British Aerospace. Αργότερα, η British Steel, η British Airways, η BP, και οι εταιρείες νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Η Θάτσερ είχε υποστηρίξει ότι η ιδιωτικοποίηση ήταν μια ευκαιρία για να δώσει τη "δύναμη πίσω στους ανθρώπους", βασικό κίνητρο ωστόσο ήταν η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Με τη θριαμβευτική επανεκλογή της το 1983 ωστόσο, το πρόγραμμα έλαβε στρατηγικό χαρακτήρα, ως «ένα από τα βασικά εργαλεία αντιστροφής των διαβρωτικών και φθοροποιών συνεπειών του σοσιαλισμού», όπως ανακαλούσε στα απομνημονεύματά της.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε κυρίως μέσω της πώλησης μετοχών στο χρηματιστήριο και υποστηρίχθηκε από μία εκτεταμένη επικοινωνιακή εκστρατεία που αναδείκνυε τα οφέλη του λαϊκού καπιταλισμού.Ο πληθωρισμός έπεσε πολύ χαμηλά (4,7%) το 1987. Η ανεργία άρχισε σταδιακά να αποκλιμακώνεται. Η κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές φόρων και αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, ενώ επέβαλλε μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών των συνδικάτων, προτού αναληφθεί απεργιακή δράση. Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 26,8% την περίοδο 1979-1989, παραπάνω δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΟΚ (24,3%).

3.

Η προεκλογική καμπάνια

Η πολιτική αφίσα της διαφημιστικής Saatchi & Saatchi, «Labour isn't working» έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην καμπάνια της Μάργκαρετ Θάτσερ. Δεκάδες ηθοποιοί συμμετείχαν στη φωτογράφιση, η οποία έδειχνε μια μεγάλη ουρά έξω από ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας, με αποτελέσματα θεαματικά στην επιρροή του κόσμου. Παραμένει μέχρι σήμερα η πιο διάσημη προεκλογική αφίσα στην Αγγλία.

Tο 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ φτάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ για να αναλάβει την εξουσία Facebook Twitter

4.

Η ύφεση του Βορρά

Όταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν στο απόγειο της δόξας της, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου από το βορρά που ταξίδευαν σε εκτός έδρας αγώνες στο Λονδίνο, χλευάζονταν από τους Λονδρέζους οι οποίοι τους κουνούσαν χαρτονομίσματα των £10 και £20. Η πράξη αυτή σηματοδοτούσε μια θεμελιώδη αλήθεια της περιόδου Θάτσερ: Ο βορράς υπέστη τη χειρότερη ύφεση και την πιο υψηλή ανεργία.

Θα ήταν λάθος να πούμε ότι η Θάτσερ είχε καταρτίσει σχέδιο ζωτικής σημασίας για βιομηχανίες και πηγές απασχόλησης στο βορρά. Στην πραγματικότητα, η βόρεια Αγγλία υπέστη οικονομική βλάβη από την έλλειψη σχεδίου στο Westminster.

Το 1985, εξηγώντας γιατί πίστευε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός στη Βρετανία ήταν μη λειτουργικός, η Θάτσερ είπε: «Εάν προσπαθήσουμε να αποθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλα τμήματα της νότιας Αγγλίας, με την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί στις μεγάλες πόλεις στο βορρά, κινδυνεύουμε να χάσουμε κι αυτά που έχουμε».

5.

Η υποβάθμιση του ρόλου των συνδικάτων

Τον Μάρτιο του 1984 η κυβέρνηση προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει τα κερδοφόρα ορυχεία και να κλείσει τα ζημιογόνα. Οι ανθρακωρύχοι αντέδρασαν έντονα. Η απεργία των ανθρακωρύχων, η οποία διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο αναδείχτηκε ως το πιο σημαντικό γεγονός στη δεύτερη τετραετία της Θάτσερ.

Τα δύο τρίτα των εργαζόμενων συμμετείχαν στην απεργία, η οποία αποδείχτηκε πολύ επιζήμια για τη βρετανική οικονομία. Το κόστος της αποτιμήθηκε σε 1,5 δις. λίρες και σε αυτήν αποδόθηκε η διολίσθηση της λίρας έναντι του δολαρίου. Η Θάτσερ δήλωσε πως δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα των συνδικάτων, αφού είχε φροντίσει να κρατήσει καύσιμα εκ των προτέρων. Έτσι μετά από 12 μήνες και τη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας η απεργία έληξε.

Τελικά, η κυβέρνηση έκλεισε 25 ορυχεία, αντί για 20, που σχεδίαζε αρχικά. Η ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος των ανθρακωρύχων, ενίσχυσε τη Θάτσερ και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις ιδιωτικοποιήσεις πάρα πολλών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, για τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, τη δραματική συρρίκνωση του κράτους Πρόνοιας κλπ.

Tο 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ φτάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ για να αναλάβει την εξουσία Facebook Twitter
10 Ιουλίου 1986 έξω από το νούμερο 10 της οδού Ντάουνινγκ. Φωτο: EPA/PA

6.

Μαγαζιά ανοιχτά όλες τις ώρες

Η Μάργκαρετ Θάτσερ πρότεινε την απελευθέρωση του ωραρίου και τη λειτουργεία των καταστημάτων της Κυριακές. Με σπασμωδικές κινήσεις από τη χριστιανική δεξιά, το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε το 1986. Ήταν η μοναδική της ήττα, ωστόσο ο δρόμος για την απελευθέρωση του ωραρίου στα καταστήματα και τις παμπ είχε αρχίσει.

7.

Καταστρέφοντας τη μεταπολεμική πολιτική συναίνεση

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Βρετανοί πολιτικοί είχαν έρθει σε μια μόνιμη λύση για τις βασικές αρχές της λειτουργίας της χώρας. Τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργασικοί συμφώνησαν σε μια «μικτή οικονομία», ισορροπημένη μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Όταν η Θάτσερ ήρθε στην εξουσία ήταν οπλισμένη με τη φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς του συμβούλου του Ρόναλντ Ρέιγκαν, Milton Friedman. "Οι διευθυντές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διευθύνουν"  ήταν η φιλοσοφία, και ένα νέο στυλ πολιτικής γεννήθηκε.

8.

Το ντύσιμο αλλάζει

Η άνοδος του Σίτι του Λονδίνου και του νέου ήθους με επίκεντρο το χρήμα, γέννησε το δικό του στυλ. Οι οίκοι μόδας προετοιμάστηκαν κατάλληλα για το νέο φιλόδοξο πνεύμα. Ηθοποιοί όπως η Τζόαν Κόλινς, (θαυμάστρια της Θάτσερ) στην αμερικανική σαπουνόπερα Ντάλας και Δυναστεία, ήταν πλέον το πρώτυπο της μόδας στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι βάτες και τα χειροποίητα κοστούμια ήταν κυρίαρχοι στους δρόμους του Λονδίνου. Η Θάτσερ ορκίστηκε με μπλε ταγιέρ, μαργαριτάρια και τσάντα Asprey, αλλά και ένα βλέμμα που έμελλε να επηρεάσει ισχυρές γυναίκες, από τη Χίλαρι Κλίντον μέχρι την Κοντολίζα Ράις.

Tο 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ φτάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ για να αναλάβει την εξουσία Facebook Twitter
Η Μάργκαρετ και ο Ντένις Θάτσερ με τα 25χρονα δίδυμα παιδιά τους Μαρκ και Κάρολ στο Κεντ στις 30 Μαρτίου 1979. Φωτο: EPA PHOTO/PA FILES/STAFF

9.

Η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία

Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βόρεια Ιρλανδία δεν έκρυβαν την απέχθειά τους για τη Θάτσερ μετά την αδιαλλαξία της στην απεργία πείνας στις φυλακές το 1981, η οποία οδήγησε στο θάνατο του Μπόμπι Σαντς. Όμως, τέσσερα χρόνια αργότερα υπέγραψε την αγγλο-ιρλανδική συμφωνία, η οποία έδωσε στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας λόγο στις υποθέσεις του βορρά, ανοίγοντας το δρόμο για την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

10.

Μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση

Η Θάτσερ στόχευσε σε γενική ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με επιχείρημα το δικαίωμα των γονιών να επιλέγουν σχολείο για τα παιδιά τους (open enrollment), ενώ ευνόησε την ενίσχυση του κεντρικού ελέγχου της εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από τις τοπικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες (LEA), ώστε να πετύχει χαμηλή χρηματοδότηση προωθώντας διαφορετικούς τύπους σχολείων. Φιλελευθεροποίησε τους κανόνες στα δίδακτρα και εισήγαγε τα πρώτα φοιτητικά δάνεια. Υπήρξε μεγάλη αύξηση διδάκτρων στα Πανεπιστήμια και το 1981 ψηφίστηκαν τα πλήρη δίδακτρα για τους ξένους φοιτητές.

11.

Οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο

Η Θάτσερ δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, παρά τις κατά καιρούς φωτογραφίες της με ποδοσφαιριστές. Αλλά όταν ένα από τα χειρότερα περιστατικά χουλιγκανισμού ξέσπασε στον αγώνα Λούτον-Μίλγουολ το Μάρτιο του 1985, η Σιδηρά Κυρία πήρε θέση και αποφάσεις. Ο νόμος "Football Spectators" ψηφίστηκε το 1989, κάνοντας την επίδειξη ταυτότητας υποχρεωτική για τους οπαδούς. Ήταν τότε που πρότεινε ποινή αποκλεισμού πέντε ετών για κάθε αγγλική ομάδα από τις διοργανώσεις της UEFΑ και επιπλέον μέτρα προκειμένου να εκλείψει κάθε μορφή χουλιγκανισμού στο "Νησί".

Μετά την καταστροφή του Χίλσμπορο, κατά την οποία 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους, υπήρξε συνέχεια. Αποτέλεσμα του νέου ποδοσφαιρικού δράματος ήταν να ενταθούν τα μέτρα και η κυβέρνηση Θάτσερ να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές προκειμένου να εξαλειφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Οι διαβόητες ομάδες χούλιγκανς που εκπροσωπούσαν τους αγγλικούς συλλόγους σχεδόν σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες δεν μπορούσαν πλέον να δρουν ανεξέλεγκτα.

Tο 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ φτάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ για να αναλάβει την εξουσία Facebook Twitter

12.

Η επανάσταση στην ιδιοκατοίκηση

Η Βρετανία δεν ήταν πάντα μια χώρα με εμμονή στις τιμές των κατοικιών. Αλλά ο νόμος περί στέγασης του 1980, ο οποίος επέτρεπε σε ενοικιαστές να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, άλλαξε το πρόσωπο της εγχώριας ιδιοκτησίας. Πολλοί πρώην ενοικιαστές έδωσαν λιγότερες από £10.000 για σπίτια που θα άξιζαν 10 φορές περισσότερο, μια δεκαετία αργότερα. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αυτή η ριζική στροφή προς «ένα έθνος με ιδιοκτήτες σπιτιών» οδήγησε σε φοβερές συνέπειες.

Η αξία των ακινήτων στη Μ. Βρετανία αυξήθηκε κατακόρυφα και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 1988, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 30%. Ενώ οι υποθήκες και το χρέος των νοικοκυριών έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

13.

Έδωσε κύρος στις ένοπλες δυνάμεις

Ο Πόλεμος των Φώκλαντ, μαζί με μια οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στις αρχές του 1983, ανέβασαν τη δημοτικότητα της Κυβέρνησης. Εκμεταλλευόμενοι το διχασμό του Εργατικού Κόμματος της εποχής εκείνης, οι Συντηρητικοί πέτυχαν νέα νίκη στις εκλογές του Ιουνίου 1983. Ο πόλεμος αυτός έδωσε μεγάλο κύρος στο βρετανικό στρατό, αφού τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν για να καλωσορίσουν τα στρατεύματα στο Πόρτσμουθ.

14.

Η τηλεόραση άλλαξε

Η Θάτσερ είδε το BBC ως ένα εργαλείο που θα της επέτρεπε να επιβάλλει φόρο σε τηλεθεατές, ανεξάρτητα από το αν ήθελαν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά του ή όχι. Επέβαλλε τις διαφημίσεις στο κανάλι, ώστε να αυξήσει τα έσοδά του, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το κατηγόρησε ότι μετέδιδε "ανεύθυνα" τις ειδήσεις. Οι σχέσεις της πρωθυπουργού με το τηλεοπτικό δίκτυο παρέμειναν μέχρι το τέλος της ζωής της πολύ κακές.

Το 1982, βοήθησε να δημιουργηθεί το Channel 4, πιθανόν για να κινηθεί κατά του κατεστημένου.

Tο 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ φτάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ για να αναλάβει την εξουσία Facebook Twitter

15.

Αλλαγή του κόσμου

Η ήττα στον πόλεμο των Φώκλαντ σηματοδότησε το τέλος για τον Leopoldo Fortunato Galtieri Castelli, επικεφαλής της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή. Η φιλία της Θάτσερ με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ βοήθησε να επιταχυνθεί το τέλος του ψυχρού πολέμου, καθώς κατέρρευσε οικονομικά η ετοιμοθάνατη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, η άρνηση της να υποστηρίξει τις κυρώσεις για το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, καθώς και η περιγραφή του Νέλσον Μαντέλα ως «τρομοκράτη», αναμφισβήτητα καθυστερήσαν την πτώση του καθεστώτος αυτού.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ απεβίωσε στις 8 Απριλίου 2013 στo Λονδίνο ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγές: Guardian, foreignaffairs,sport24,wikipedia

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 3.5.2015

Σαν Σήμερα
20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
CHECK Βέρντι

Σαν Σήμερα / Βίβα Βέρντι: Ο μεγάλος συνθέτης που κάποιοι του είπαν ότι θα γινόταν μια μετριότητα

Στις 10  Οκτωβρίου 1813 γεννήθηκε ο Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι, ένας από τους πιο διάσημους και αγαπητούς συνθέτες όπερας στην Ιταλία και στον κόσμο.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

10 σχόλια
Κυρία Κολοβού,στην ενότητα του άρθρου σας για το ποδόσφαιρο, γράφετε: "Μετά την καταστροφή του Χίλσμπορο, κατά την οποία 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους, υπήρξε συνέχεια. Αποτέλεσμα του νέου ποδοσφαιρικού δράματος ήταν να ενταθούν τα μέτρα και η κυβέρνηση Θάτσερ να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές προκειμένου να εξαλειφθούν ανάλογα φαινόμενα."Κρίνοντας από τα συμφραζόμενα της υπόλοιπης παραγράφου, αφήνετε να εννοηθεί ότι η καταστροφή του Χίλσμπορο και οι 96 θάνατοι ήταν αποτέλεσμα βίαιων συγκρούσεων ή της εμπλοκής τέλος πάντων χούλιγκανς, με κάποιο τρόπο.Επιπρόσθετα, με τη γενικόλογη περιγραφή των μέτρων που πήρε (υποτίθεται) η διακυβέρνηση Θάτσερ για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών ενισχύει τον παραπάνω συλλογισμό.Κάτι που φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την αλήθεια, καθώς με μια σύντομη βόλτα στο διαδίκτυο μπορεί ο καθένας να πληροφορηθεί ότι τα αίτια της συμφοράς ήταν η κακή διαχείριση του πλήθους από την αστυνομία, η παλαιότητα του γηπέδου, η παντελής έλλειψη σχεδίου εκκένωσης από τις αρχές, και όπως αποδείχτηκε μόλις το 2012 η συστηματική απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας από το βρετανικό κράτος.Τι έγινε πολύ απλά; Υπερσυμφόρηση στην κερκίδα των οπαδών της Λίβερπουλ. Κανένας χουλιγκανισμός, καμία βιαιότητα, σε αντίθεση με ό,τι αφήνετε να εννοηθεί στο κείμενό σας. Από την εξέταση των στοιχείων και την συνολική έρευνα αποδείχτηκε ότι δεν υπήρξε ουδεμία ενέργεια για την αποφυγή του κακού από διοργανώτριες αρχές και αστυνομία, ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον 40 θάνατοι εάν η αστυνομία άφηνε τα σωστικά μέσα να προσεγγίσουν το σημείο, και φυσικά οι "άνωθεν" εντολές για συγκάληψη και η παρεμπόδιση της πρωταρχικής έρευνας (The Taylor Report) για να μην χρεωθεί με κάποιο τρόπο η αστυνομία του Γιόρκσαϊρ, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας και φυσικά η ίδια η διακυβέρνηση Θάτσερ ό,τι τους αναλογούσαν: την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για ολιγωρία και την μη αποτροπή της καταστροφής. Μια αναδρομή στο γεγονός καθαυτό μέχρι τη δικαίωση, και την παραδοχή των επίσημων αρχών 23 χρόνια μετά για τις ευθύνες της αστυνομίας στην τραγωδία και την συγκάληψή τους: http://www.theguardian.com/football/2012/sep/12/hillsborough-disaster-police-coverup-revealed
Η Μάγκυ κατάφερε να μετατρέψει την αγγλική οικονομία από οικονομία παραγωγής σε οικονομία υπηρεσιών. Αυτό, σε βάθος χρόνου, λειτούργησε αρνητικά διότι χάθηκε τεχνογνωσία με το κλείσιμο εργοστασίων ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ειδικά στο βορά της χώρας και γενικά εκτός περιοχής Λονδίνου) ζει ακόμα με ισόβια επιδόματα ανεργίας, μισώντας μέχρι και σήμερα την Αστυνομία και φτύνοντας κάθε που αναφέρουν τ' όνομά της. Η ψαλίδα δε μεταξύ πλούτου και φτώχειας άνοιξε και από τότε δεν έχει κλείσει. Άνοιξε βαθιές πληγές στη χώρα, η Θάτσερ και ακόμα αυτές οι πληγές δεν έχουν κλείσει. Ουσιαστικά, με τα μέτρα που πήρε, όλη η οινονομία πέρασε στο Σίτυ και η χώρα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο παγκόσμιο πλυντήριο χρήματος. Μόνο αυτό και το ότι έχει δικό της νόμισμα την κρατάει ακόμα οικονομικά όρθια, μιας και το χρέος της χώρας βρίσκεται στο Θεό και όταν το κοιτάνε οι Άγγλοι ζαλίζονται. Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό της η Θάτσερ, σιγουρα όμως η χώρα τελικά αποδυναμώθηκε σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας και παραγωγής, ενώ δημιούργησε φούσκες (οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο είναι μια τέτοια φούσκα) και τελικά οι μόνο κερδισμένοι ήταν οι παντός είδους ραντιέρηδες και όχι η πραγματική εργασία. Αν, για παράδειγμα, αύριο πέσει μια βόμβα στο Σίτυ, η χώρα δεν θα έχει εναλλακτικές και από που να κρατηθεί. Εδώ να σημειώσουμε ότι η Θάτσερ πήγαινε για μεγάλο φούντο μέχρι που σκάσανε τα Φόκλαντς, τα οποία εκμεταλλεύτηκε για να συσπειρώσει μέσω του εθνικισμού τα πόπολα του Μεγάλου Βασιλείου.
Να ξεχωρισουμε λιγο τα γεγονοτα απο αυτα που μας αρεσει νο ακουμε; 1. Η πραγματικη οικονομια (manufacturing) ειναι μεγαλυτερη τωρα απο το 1979. Και ηταν μεγαλυτερη τοτε που εφυγε η Μαγκυ απο οτι ηταν οταν ηρθε.2. Αυτη η παραγωγη, αν την δεις σαν κλασμα ολης της οικονομιας, φθινει αλλα αυτο γινοταν και πριν, και μετα τη Μαγκυ. 3. Η παραγωγικοτητα ολο αυξανεται, και οσο ηταν η Μαγκυ στα πραγματα και αφου εφυγε.4. Εχει αλλαξει η ορολογια. Ενα καρο κοσμος που ηταν απασχολημενος στην "αυτοκινητοβιομηχανια", πχ, και μετραγε σαν "βιομηχανικος εργατης" τωρα μπορει να κανει ακριβως την ιδια δουλεια αλλα προσφεροντας "υπηρεσιες" και δε μετριεται το ιδιο. https://www.pwc.co.uk/assets/pdf/ukmanufacturing-300309.pdf
Μερικά πράγματα που ξέχασε το άρθρο: 1) βοήθησε την οικονομική ανάπτυξη μόνο του Σίτυ και κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις (μαζί με τα συνδικάτα) αλλά και υποβαθμίζοντας τον γνωστότατο (NHS) δηλαδή το σύστημα υγείας, ενώ αύξησε και την κοινωνική ανισότητα ( οι δείκτες Ginie της εποχης το δείχνουν ξεκάθαρα)2)έκανε ένα πόλεμο και έστειλε τα στρατευματά της στην Αργεντινή ενώ επιτέθηκε και στον εσωτερικό της εχθρό την εργατική τάξη όπως είπε για το δεύτερο ο Κεν Λόουτς οι ταινίες "this is england" & "Billy Elliot" μπορούν να δείξουν πόσο καλά πέρασε ο κόσμος την περίοδο της πρωθυπουργίας της 3) φιλελεύθερη ήταν μονάχα στα οικονομικά ( όπως έχει γράψει και το lifo) κατέβασε το διάσημο άρθρο 28 (Clause 28), το οποίο απαγόρευε τη διδασκαλία ή την προώθηση της ομοφυλοφιλία4) αφού συμπεριφέρθηκε έτσι στον λαό της ήταν αναμενόμενο να συμπεριφερθεί χειρότερα σε "εχθρούς" της, απόδειξη 10 οι νεκροί από την απεργία πείνας του 1981 στις φυλακές μεταξύ των οποίον και ο Bobby Sands που πέθανε σαν σήμερα 5/5/1981 μόλις 27 ετών και κατηγορούμενος για οπλοκατοχή!5) ας μην ξεχνάμε και την άποψή της και για αγωνιστές άλλων χωρών όπως τον Μαντέλα τον οποίο είχε χαρακτηρίσει "Τρομοκράτη"Ας αποχαιρετήσουμε λοιπόν την Maggie όπως της αρμόζει και όπως είπαν οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ "we are gonna have a party when Maggie Thacher dies".Μια βόλτα στο διαδίκτυο και θα δείτε πάμπολλα τέτοια πάρτυ από καθαρούς Άγγλους που μένουν εκεί και δεν τρώνε την ελληνικη προπαγάνδα!Υ.Γ. ίσως να ήταν καλύτερο ένα αφιέρωμα στο Μπομπυ Σαντς!
Η Θατσερ εσωσε την Αγγλια απο τον γκρεμο που την ειχαν οδηγησει οι σοσιαλιστικες πρακτικες. Αν δεν ηταν η Θατσερ η Αγγλια θα ηταν σε πολυ χειροτερη κατασταση. Οχι οτι δεν εκανε λαθη, εκανε. Αλλα πηρε αποφασεις και ηταν ηγετης. Γιαυτο και οι κουτοι Αγγλοι την ψηφισανε τοσες φορες. Τα εκ των υστερων μελοδραματικα για τους εργατες και τους ανθρακορυχους, βγαλμενα απο τους λογους του Λενιν το 1910 απο υποτιθεται μορφωμενους ανθρωπους, μονο απογνωση προκαλουν.
Τα σχόλια τύπου "Σκατά στον τάφο της" που βρίσκονται στην ανάρτηση του αφιερόματος στο f/b (https://www.facebook.com/lifo.mag/posts/993363194029668), σε συνδιασμό με το ολοένα και αυξανόμενο κύμα Ελλήνων οικονομικών μεταναστών που προτιμούν την Αγγλία αντί για πχ την Βενεζουέλα δείχνουν πόσο σοφή είναι η λαϊκή ρήση: Κράζεις; Θαυμάζεις!
Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ!Και μπορεί –Ορθά- οι Έλληνες να κράζουμε τη Μέρκελ, αλλά αύριο θα λέγονται και γράφονται γι’ αυτήν παρόμοια με της Θάτσερ.Πάντως, επί «Μαργαρίτας», ξεκίνησε και γενικεύτηκε η κρεοφαγία των αγελάδων με τα γνωστά αποτελέσματα.
Κόμη πίστευα από το συνδιασμό nick και απόψεών σου ότι είσαι της γνωστής νεοδημοκρατικής οικογενείας βαμπίρ. Μετά το σχόλιο για το κωλόχαρτο πρέπει να ρωτήσω: Βούλτεψη, εσύ;
To ελληνικό κοινό το οποίο έχει υποστεί δεκαετίες μαρξιστικής προπαγάνδας από την αριστερή "ιντελιγκέντσια" που ελέγχει πλήρως το χώρο των πανεπιστημίων και της τέχνης δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αντικειμενικά το έργο της Μ. Θάτσερ. Έργο που βρίθει όχι μόνο λαθών αλλά και καινοφανών για την Αγγλική κοινωνία μεταρρυθμίσεων.Περιμένω στα σχόλια τον γνωστό καταιγισμό αλαλαγμών περί κακών αγορών, νεοφιλέλεδων, καπιταλιστών και πράσινων αλόγων. Η γνώμη μου είναι ότι η Βρετανία βρέθηκε σε θέση ανάλογη με αυτή που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα. Με βασικό υπεύθυνο τις κρατικοδιαίτες συντεχνίες που δεσπόζαν στην οικονομία και στην κοινωνία. Στην σημερινή Ελλάδα, μόνο ένας πολιτικός με πολύ γερά άντερα μπορεί να τα βάλει μαζί τους και να μας σώσει.
Η ιστορία έχει κρίνει τη Θάτσερ και την έχει βαφτίσει αμφιλεγόμενη αλλά αποτελεσματική. Έναν τέτοιο πολιτικό χρειάζεται και η Ελλάδα, όχι απαραίτητα στα επίπεδα "φιλελευθεροσύνης" αλλά στην αδιαλλαξία του "Αυτό χρειαζόμαστε, αυτό θα κάνω, ας μην επανεκλεγώ, κι ας με κρίνει η ιστορία". Δυστυχώς αναλωθήκαμε και πάλι σε πολιτικούς που έλεγαν έλεγαν, δεν έκαναν τίποτα, και, τελικά, φαίνεται θα ακολουθήσουν το δρόμο της διασφάλισης επανεκλογής όπως και όλοι τους οι προκάτοχοι.Από την άλλη, ως Έλληνας που σπούδασε στη Βρετανία και πλέον ζει εκεί, δεν έχω ζήσει ούτε την καταστροφή από την ιδιωτικοποίηση νερού, ρεύματος, κλπ, ούτε καταρρακώθηκα οικονομικά από τις σπουδές (με όλα τα χρήματα από τα δίδακτρα να επενδύονται υποχρεωτικά μέσα στο ίδιο το πανεπιστήμιο βάσει νόμου), οι συγκοινωνίες είναι λίγο ακριβές αλλά κάθε τελευταίο χωριό έχει σταθμό τραίνου, και δεν ζούμε το οικονομικό παράδοξο "1000 ευρώ μισθός και τρία σπίτια" και μετά δεν έχω να πληρώσω τον κάθε ΕΝΦΙΑ.
Αν Αγγλία εννοείς τις Λονδρέζες, τότε ναι, ίσως σε μερικά στρώματα περνάει λίγο ακόμα η Θατσερική μπογιά. Αν βγεις εκτός του Σίτυ όμως, δεν νομίζω ότι θα ακούσεις και τα καλύτερα, από τους ίδιους τους Άγγλος. Άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, δημόσιες εταιρίες πουλήθηκαν ή διαλύθηκαν, ολόκληροι τομείς της οικονομίας έγιναν ένα ατελείωτο μπάχαλο και τα αποτελέσματα φαίνονται ακόμα και σήμερα.Την ώρα που η Γαλλία έχει το δημόσιο TGV να διασχίζει τη χώρα με 300 km/h εδώ και 20 χρόνια, η Αγγλία έχει ένα επαναγορασμένο από το κράτος national rail για τις ράγες και δεκάδες εταιρίες μεταφοράς, μερικές γρήγορες με 160 km/h στις ευθείες (Virgin με τα Pendolino τραίνα) και πολλά αργά τύπου ΟΣΕ. Την ώρα που η Ολλανδία με μία κάρτα μπορείς να πας από το ένα άκρο στο άλλο, στην Αγγλία θες άλλο εισητήριο ακόμη και για την εκάστοτε εταιρία λεοφωρείων (πλην Λονδίνου που πας με ένα παντού). Όλα αυτά τα εισήγαγε η κυρία Μάργκαρετ, και γι'αυτό το appeal της είναι μηδενικό στην Μεγάλη Βρεταννία. Στην Ελλάδα βέβαια ψάχνουμε να βρούμε ήρωες...
Έκανε τεράστια λάθη. Όμως η συμβολή της πρέπει να εξεταστεί συνολικά. Και όχι να επικεντρωθούμε σε μεμονωμένες πολιτικές επιλογές. Άλλωστε η προσπάθεια ανασύνταξης της παρακμάζουσας Βρετανικής οικονομίας/κοινωνίας δεν θα μπορούσε να μη συνοδευτεί από λάθη. Όμως το ερώτημα είναι που θα ήταν η Βρετανία σήμερα αν η Θάτσερ δεν είχε υπάρξει ποτέ. Θα ήταν σε καλύτερη ή σε πολύ χειρότερη θέση;Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα πολιτικό ηγέτη αντίστοιχης καλίμπρας και δυναμισμού. Που θα κάνει λάθη όμως στο τέλος θα μας σώσει από τον γκρεμό που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια οι τελευταίες κυβερνήσεις με αποκορύφωμα τη σημερινή κυβέρνηση των μαρξιστών κλόουν.
Αφου ο Σωτηρης Κ και ενας μισελληνας απο την Οξφορδη το λενε, ετσι θα ειναι.. Τους ορισανε οι Αγγλοι εκπροσωπους τους. Not. Ασχοληθειτε με το αντικειμενο σας και αφηστε τα μακροοικονομικα. Δεν εχει νοημα, το μονο που κανετε ειναι να εκτιθεστε.