Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter
0

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter

 

Ας αρχίσουμε με κάποιους αριθμούς για να πάρουμε μιά ιδέα της Αστικής καλλιέργειας στη χαοτική Νέα Υόρκη με τους ψηλότερους ουρανοξύστες. Πότε ξεκινήσατε την εταιρία σας Brooklyn Grange και πόσους λαχανόκηπους έχετε καλλιεργήσει μέχρι στιγμής ... εκεί ψηλά τον ουρανό;

Τα τελευταία χρόνια , αν και μηχανικός, είχα αρχίσει να ασχολούμαι με πάθος με τη γεωργία και τη λαχανοκομία και το 2009 αποφάσισα να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο να φυτεύω λαχανόκηπους στις ταράτσες του Μπρούκλιν. Την επόμενηκιόλας χρονιά μάλιστα ίδρυσα την εταιρία μου Brooklyn Grange. Όταν ανέβηκα στη πρώτη μου ταράτσα για να φυτέψω τον πρώτο μου λαχανόκηπο κοίταξα γύρω μου και αντιλήφθηκα τις τεράστιες καλλιεργητικές δυνατοτητες που έδινε αυτό το τοπίο για όποιους, όπως και εγώ, αγαπούν τη γεωργία αλλά κι τη ζωή στη πόλη!

Προσωπικά πιστεύω οτι η αστική καλλιέργεια μπορεί να γίνει μοχλός κοινωνικής αλλαγής, να βοηθήσει στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και να τονώσει τον κοινωνικό ιστό, τη συνεργασία και την ομόνοια ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης.

Δεν καλλιεργείτε όμως μόνο λαχανικά στις ταράτσες της Νέας Υόρκης αλλά λουλούδια και μέλισσες...

Λιγότερα λουλούδια, περισσότερα λαχανικά. Έχουμε όμως ξεκινήσει μία έρευνα για να δούμε τί αποδίδει καλύτερα, το λουλούδι ή το λαχανικό στις ταράτσες. Έχουμε σαράντα κυψέλες στη Νέα Υόρκη σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές ενώ μέχρι τώρα, με τη μέθοδο leasing, έχουμε υπενοικιάσει δύο τεράστιες ταράτσες έκτασης 11.000 τετραγωνικών μέτρων (11 στρεμμάτων) και έχουμε σχεδιάσει δεκάδες ταρατσόκηπους με λαχανικά διαφόρων μεγεθών για τους πελάτες μας. Κανείς από αυτούς δεν έχει παρατήσει το λαχανόκηπό του-κάτι που μας δίνει μεγάλη χαρά.

Πόσο κοστίζει να δημιουργήσεις ένα μικρό ταρατσόκηπο, ας πούμε 100 τετραγωνικών;

Ολα εξαρτώνται από την ήδη υπάρχουσα κατασκευή, αν είναι καλά μονωμένη, τα έξοδα της δημοτικής άδειας, η πληρωμή του αρχιτέκτονα που θα τον σχεδιάσει... Μιά ενδεικτική τιμή θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι γύρω στα 150 δολλάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν υπάρχουν όμως κατασκευαστικές ατέλειες τότε σαφώς το κόστος ανεβαίνει και τα έξοδα της αρχικής εγκατάστασης (υλικά, γερανοί, αμοιβές, άδειες) είναι περισσότερα.

Πόσοι περίπου άνθρωποι ασχολούνται με κάποιου είδους καλλιεργεια στη πόλη της Νέας Υόρκης; Θα το αποκαλούσατε μόδα; Θεραπεία; Φθηνότερα λαχανικά για την οικιακή κατανάλωση; Η μήπως είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών;

Η αλήθεια είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με την αστική καλλιέργεια στη μητροπολιτική Νέα Υόρκη και πραγματικά τους αρέσει πολύ να καλλιεργούν έστω και ένα μέρος της τροφής τους μόνοι τους συνδέοντας ξανά το φαγητό με τη φύση. Προσωπικά πιστεύω οτι η αστική καλλιέργεια μπορεί να γίνει μοχλός κοινωνικής αλλαγής, να βοηθήσει στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και να τονώσει τον κοινωνικό ιστό, τη συνεργασία και την ομόνοια ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης. Το σύστημα της παραγωγής της τροφής μας έχει βιομηχανοποιηθεί και τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίσουν τί σημαίνει παραδοσιακή καλλιέργεια και πώς αυτό επηρεάζει την ίδια τους την υγεία.

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter

Μπορώ έυκολα να αντιληφθώ την εκπαιδευτική αξία των ταρατσόκηπων και πρέπει όντως να είναι μιά πολύ ευχάριστη απασχόληση για όσους μπορούν οικονομικά να τη δημιουργήσουν αλλά εσείς μιλάτε για κατανάλωση της παραγωγής των λαχανικών αυτών. Αλλά (και είμαι σίγουρη οτι έχετε βαρεθεί να σας ρωτάνε αυτή την ερώτηση) δεν είναι τα λαχανικά που μεγαλώνουν σε μιά μητρόπολη μολυσμένα και ακατάλληλα για κατανάλωση; Γιατί , ας πούμε, να μην διαλέξουμε λαχανικά από τη περιοχή γύρω από τη Νέα Υόρκη που είναι λιγότερο μολυσμένη;

Τα φυτά απορροφούν πολύ λίγο από τα σωματίδια της μόλυνσης , το σώμα μας αντίθετα τα απορροφά πιό εύκολα μέσω των πνευμόνων μας. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε (με αναλύσεις και ειδικές μετρήσεις) είναι η παρουσία βαρέων μετάλλων και τοξινών στον αέρα. Συνεργαζόμαστε με ένα πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για αυτά τα θέματα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ανησυχητικές ενδείξεις.

Τί ουσιαστικό προσφέρουν οι ταρατσόκηποι στη Νέα Υόρκη και τους κατοίκους της;

Η δημιουργία των λαχανόκηπων σε ταράτσες αλλά και σε πάρκα και άλλους ελευθερους αστικούς χώρους συμβάλλουν όπως και άλλες παρόμοιες ενέργειες στο να γίνουν τα αστικά κέντρα βιώσιμα και ευχάριστα για να ζούν οι άνθρωποι που καθημερινά τα κατακλύζουν. Επίσης βοηθούν στη συγκέντρωση και σωστή αξιοποίηση του βρόχινου νερού που αλλιώς (όταν γίνονται τρομερές νεροποντές στη Νέα Υόρκη) αναμιγνύεται με εκείνο των βόθρων που υπερχειλίζουν λόγω κακής δημοτικής συντήρησης μολύνοντας ανεπανόρθωτα τον υδάτινο ορίζοντά μας. Τέλος, να αναφέρω οτι σε μεγάλη κλίμακα οι ταρατσόκηποι συμβάλλουν τόσο στη μείωση της ζέστης μέσα στο κτίριο όσο στη μείωση της θερμοκρασίας στις πόλεις μειώνοντας έτσι τις νησίδες θερμότητας και τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα.

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter

Πώς αξιοποιείτε το νερο της βροχής; Οι νεροποντές της Νέας Υόρκης είναι φημισμένες...

Η αρχική εγκατάσταση περιλαμβάνει ένα αρδευτικό σύστημα που μέχρι ένός σημείου αποθηκεύει στη ταράτσα το νερό για πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες . Το περίσσευμα της βροχής και το χιόνι όταν λιώνει κατευθύνονται προς έναν άλλο αγωγό.

Έχετε εκπαιδευτικά προγράμματα για όποιον θέλει να ξεκινησει ένα λαχανόκηπο στη ταράτσα του;

Ναί φυσικά, εκπαιδεύουμε δεκάδες νεαρούς αγρότες κάθε χρόνο στις ταράτσες μας , εμείς ή οι ειδικοί και οι επιστήμονες που προσκαλούμε. Παραδίδουμε σεμινάρια για τη καλλιέργεια, την επιλογή σωστών φυτών για κάθε κτίριο ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη, την ύδρευση, τη κομποστοποίηση, την ανάλυση εδάφους και του αέρα αλλά και οικονομοτεχνικά μαθήματα για το κόστος της καλλιέργειάς τους και την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου τους και της σοδειάς τους. Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για τις γνώσεις που μοιραζόμαστε αλλά γιατί έχουμε γίνει πιά μιά ζωντανή κοινότητα ανταλλαγής γνώσεων ανοικτή στο κοινό και όποιον ενδιαφέρεται να έρθει για να μάθει κάτι για τους εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας ή να ξεκινήσει το δικό του λαχανόκηπο στη ταράτσα του.

 

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT