Καλλιτέχνη πω πω χάλια, μ' έκανες με δυό κεφάλια!

Καλλιτέχνη πω πω χάλια, μ' έκανες με δυό κεφάλια! Facebook Twitter
0

Είναι εύκολο να κράζεις τον Σαββόπουλο, τον Θεοδωράκη , τον Τρίερ κ.λπ. για τις δηλώσεις τους. Ως καλλιτέχνες, είναι ευάλωτοι -όση δύναμη κι αν αποκτήσουν. Ξέρω τη γλύκα -τους έχω κράξει κι εγώ.

Αλλά είναι άδικο. ΄Οσο φάουλ άποψη κι αν έχουν.

Οι καλλιτέχνες είναι παιδιά του πάθους. Συναλλάσσονται με αόρατα πράγματα, φαντασίες και οράματα -δεν είναι πολύ καλοί στην οικονομία του βίου. Κι όταν μπλέκουν στα κοινωνικοπολιτικά, το κάνουν θερμά, με ενθουσιασμό, αυτοθυσία και ενίοτε αφέλεια.

Αυτό που θα έπρεπε να περιμένουμε από αυτούς είναι τα τροχιοδεικτικά της στάσης τους, κι όχι προτάσεις πάνω σε πρακτικά ζητήματα. Δεν ζητάς από ένα ποιητή να σου ρίξει μπετά. Ζητάς να σε κρατήσει ζωντανό, όση ώρα τα ρίχνεις εσύ. Δεν είναι θέμα πολυτέλειας -απλώς καθείς εφ ω ετάχθη: οι ποιητές δουλεύουνε στα βάθη (ή τα ύψη). Και μην ακούσω πάλι για τον Σαρτρ πάνω στο βαρέλι της Ρενώ. Το πανηγύρι κράτησε πέντε λεπτά κι έπειτα πάλι στο Deux Magots ήταν.

Θα μου πείς, μόνοι τους έρχονται και μας πιλατεύουν. Δεν πειράζει. Το δικαιούνται. Όλη η ζωή του καλλιτέχνη είναι ένα παιχνίδι με τα όρια -ένα παιχνίδι πώς να υπερβεί τα παραδεδεγμένα όρια -της εμπειρίας και  των αισθήσεων. Είναι αναμενόμενο, σε αυτά που δεν ξέρουν να βρίσκουν τοίχο.

Με ανατρίχιασαν λίγο οι δηλώσεις τους. Αλλά δεν τις παίρνω και τοις μετρητοίς. Δεν περιμένω από το Σαββόπουλο να λύσει το μεταναστευτικό, ούτε από τον Τρίερ να μιλάει κόσμια για τους Εβραίους (εξ ίσου ανθρωποφαγική βρήκα και την υπόθεση με τον Γκαλιάνο). Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δώσει μορφή στα συλλογικά όνειρα, έτσι θα καταγραφούν στις λίστες των ανθρώπων -η ατυχής πολιτικολογία τους θα είναι ένα λησμονημένο επεισόδιο.

Ακόμα και ο Πάουντ, που διέπραξε το πιο βαρύ πολιτικό λάθος από όλους, είναι πια μόνον ο μεγάλος ποιητής. 'Οχι ο φασίστας.

Πόσω μάλλον όταν όλοι κατά βάθος  ξέρουμε ότι ούτε ακροδεξιά φασισταριά είναι (ο Τρίερ, ο Θεοδωράκης κι ο Σαββόπουλος) κι ότι η παρουσία τους στην κοινωνία δεν προσμετράται ως όνειδος αλλά ως δωρεά.

Ακούστε τον Σαββόπουλο να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ