Ραδιενεργό το τσιγάρο, και οι βιομηχανίες το έκρυβαν

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Μετά  απο μισό αιώνα που η τοξική  συνήθεια κατακλύζει τον πλανήτη το Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες επιχείρησε να μελετήσει από την αρχή και να επανεξετάσει  όλα τα αρχεία των  επιστημονικών  papers για τη σύσταση και την περιεκτικότητα  των τσιγάρων σε βλαβερούς παράγοντες .

Τα αρχεία ανασύρθηκαν από το 1959 και  η επιστημονική ομάδα ξεσκόνισε  λεπτομερώς  όλες τις σχετικές επιστημονικές εκθέσεις των καπνοβιομηχανιών κάνοντας τους ερευνητές να μην πιστέυουν, στην κυριολεξία, στα ευρήματά τους.Υπήρχε καταγεγραμμένος ο κίνδυνος από το πολώνιο  για την υγεία των μυριάδων μελλοντικών καπνιστών που στην συνέχεια εξαρτήθηκαν από την συνήθεια του καπνού. Οι  βιομηχανίες είχαν  ήδη υπολογίσει με τις δικές τους επιστημονικές μετρήσεις  από τις αρχές του ’60 και πόση ραδιενέργεια  συνολικά θα είχε εισπνεύσει ένας μέσος καπνιστής εντός  εικοσαετίας.

Στη συνέχεια ,αποκαλύπτει τώρα η μελέτη του Πανεπιστημιου της Καλιφόρνια, όλες οι καπνοβιομηχανίες μαζί αποφάσισαν αυτό το στοιχείο να το κρατήσουν μυστικό. Την ώρα που, τονίζουν εκ των υστέρων οι  σημερινοί ερευνητές , ήταν γνωστή  ακόμη και η ανάπτυξη καρκινικών όγκων στους πνεύμονες με καταγεγραμμένα τα στοιχεία αναλυτικά όπως αποδυκνείεται από τα έγγραφα που μετά από μισό αιώνα ήρθαν στο φως . Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία ,τις μελέτες και τις αναλύσεις που  οι καπνοβιομηχανίες είχαν εκπονήσει , ήξεραν ότι από τους κάθε 10000 καπνιστές-πελάτες τους οι 138 θα πέθαιναν μετα από 25 χρόνια  λόγω του ραδιενεργού συστατικού.

 

Μάλιστα σήμερα οι Αμερικανικές Επιτροπές Δικαιωματών θυμούνται ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’50 η λέξη  «ραδιενέργεια» ήταν ο φόβος ,ο τρόμος και η βόμβα για το συναίσθημα του γενικόυ πληθυσμού  λόγω της πληροφόρησης της κοινής γνώμης για τους φόβους των πυρηνικών λόγω Ψυχρού πολέμου .

Είναι πιθανό το τσιγάρο να μην είχε εξελιχθεί ποτέ τόσο δημοφιλές, εκτιμούν πενήτνα χρόνια μετά  οι ειδικοί των εξαρτήσεων, αν απ την αρχή οι μάζες των μετέπειτα εξαρτημένων καπνιστών ήξεραν ότι πληρώνουν  ραδιενέργεια εισπενόμενη ….

  

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ