ΚΙΝΗΣΗ

O σκύλος σας που κλαίει…

Facebook Twitter
2

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Αν και χωρίς δάκρυα, με βαθύ εκφραστικό βλέμμα όμως, τα μάτια του σκύλου καθρεφτίζουν συναισθήματα που είναι ίσως ίδια με τα ανθρώπινα, και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους να καταδείξουν πόσο πολύ γειτνιάζει με τις ευαισθησίες μας η σκυλίσια ψυχή.

 

Η θλίψη είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα που βιώνουν τα σκυλιά, ακριβώς όπως οι άνθρωποι, σύμφωνα με την καθηγήτρια Εφαρμοσμένης συμπεριφοράς ζώων στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο Σοφία Γιν. Τα σκυλιά αισθάνονται επίσης φόβο, χαρά, λύπη, θυμό, αλλά και κτητικότητα.

 

 

 

 

Στην απώλεια αγαπημένου τους ανθρώπου, όπως και αγαπημένου τους ζώου, τα σκυλιά πενθούν. Το ίδιο συμβαίνει- χωρίς να το αντιλαμβάνονται ίσως ως πένθος- και όταν αποχωρίζονται τον ιδιοκτήτη τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι τα ίδια με της ανθρώπινης κατάθλιψης, με τους σκύλους να κοιμούνται πολλές ώρες, να κινούνται με αργές κινήσεις, να τρώνε λιγότερο και να μην έχουν διάθεση για παιχνίδι.

15.000 χρόνια της φιλίας συνδέουν τον άνθρωπο με το σκύλο, από τότε που οι πρόγονοι μας, και οι δικοί τους επιβίωναν μαζί στα σπήλαια και περιπλανιόταν μαζί στην γη, θυμίζει η Barbara King, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο College of William & Mary στο Williamsburg, Από τότε, στην εξέλιξη των δύο ειδών υπάρχει μια διαδραστική διαμόρφωση, που αφορά στον συντονισμό, την επικοινωνία και τις κοινές βιωματικές εμπειρίες μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, όχι μόνο ως προς την κατανόηση των χειρονομιών, των εκφράσεων και της γλώσσας του σώματος, αλλά και συναισθηματικά.

 

 

 

Μελετώντας την βιβλιογραφία της επιστήμης οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι τα σκυλιά, καθώς και οι γάτες, αισθάνονται βαθιά θλίψη. Η Barbara King στο βιβλίο της «Ο θρήνος των ζώων» καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα μέσα από συνεντεύξεις με ιδιοκτήτες σκύλων σε συνδυασμό με την επιστημονική παρατήρηση.

Στα σπίτια με δύο σκυλιά που έχουν ζήσει μαζί για χρόνια, όταν ένα σκυλί πεθαίνει το άλλο παθαίνει κατάθλιψη. «Το σκυλί που έχει επιζήσει ψάχνει γύρω από το σπίτι για τον χαμένο σύντροφο - ψάχνει σε αγαπημένα μέρη που πέρασε μαζί του, και εκφράζει και προς εμάς με κάθε τρόπο πως του λείπει ο φίλος του."

Το πιο πρόσφατο εγχείρημα από την πλευρά του ανθρώπου για να κατανοήσει τι νιώθουν, -και σκέφτονται (? )-, τα σκυλιά, είναι η ερευνητική απόπειρα από το πανεπ. Emory της Ατλάντα να υποβάλουν σκύλους σε εγκεφαλογραφήματα με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας fMRI.

Ο επικεφαλής Gregory Berns και διευθυντής στο Emory του Κέντρο «Neuro-policy», ελπίζει ότι το έργο θα αναδείξει τα μυστικά του σκύλου ως προς τα συναισθήματά του για τους ανθρώπους, και ναι, την ανθρώπινη πλευρά του σκύλου…

 

Παρά την χρήση της ερευνητικής υψηλής τεχνολογίας όμως, είναι δύσκολο ακόμη να απεικονισθεί η εμπειρία της θλίψης στον σκύλο, μια και στην Νευροεπιστήμη του ανθρώπου, είναι άγνωστο μέχρι στιγμής το πώς η θλίψη εγγράφεται σε αντίστοιχες μαγνητικές τομογραφίες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αυτή την φάση τα πειράματα απαιτούν, να υποβληθούν και οι σκύλοι ( όπως γίνεται στις ανθρώπινες νευροψυχιατρικές μελέτες),σε προβολές ταινιών(!) με αγαπημένους τους εκλιπόντες ανθρώπους, ή ζώα, ώστε να ξυπνήσει το συναίσθημα…

 

«Αν μου ζητούσαν να στοιχηματίσω», δηλώνει ο καθηγητής Berns, «θα υπέθετα ότι, όπως και οι άνθρωποι άλλα σκυλιά θρηνούν και άλλα όχι», και η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας B.K. επίσης συμφωνεί. 

Tα σκυλιά, όπως διευκρινίζουν, διαθέτουν μοναδικές προσωπικότητες και αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο ακόμη και στην ίδια κατάσταση. Το αν ένας σκύλος θλίβεται εξαρτάται από ένα δυναμικό μείγμα από τις δικές του εμπειρίες ζωής, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού συναισθήματος που αναπτύχθηκε και από την στοργή που ο ιδιοκτήτης τους έχει δείξει, τα συναισθήματα που μοιράστηκαν μαζί του, καθώς και την συντροφικότητα που ένιωσαν με το ( ζώο) ταίρι τους, ή τον φίλο τους συγκάτοικο.

Εάν ένα κατοικίδιο θρηνεί μια απώλεια σκύλου ή ανθρώπου, η συμβουλή των ειδικών είναι να του αποσπάσετε την προσοχή, να τον παρασύρετε στα παιχνίδια που του αρέσουν και πάντα του άρεσαν, να πάτε μαζί του για τρέξιμο, ή να τον κοινωνικοποιήσετε σε παιχνίδια με άλλα κατοικίδια ζώα. 

Μην περιμένετε γρήγορη παρηγοριά. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες έως ότου ο χρόνος αρχίσει να γιατρεύει και τις σκυλίσιες αόρατες πληγές...

 

 

 

2

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Θέλει μεγάλη προσοχή το Θέμα. Έχω χάσει σκύλο από κατάθλιψη γιατί του έκλεψαν τον καλύτερο του φίλο το άλλο σκυλάκι μου. Με όσους ορούς , ενέσεις και αν του κάναμε και όση σημασία και αν του δώσαμε δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον χαμό του φίλου του. Αρνήθηκε πεισματικά να φάει και να σηκωθεί. Πάνω του τα έκανε.
"Στα σπίτια με δύο σκυλιά που έχουν ζήσει μαζί για χρόνια, όταν ένα σκυλί πεθαίνει το άλλο παθαίνει κατάθλιψη. «Το σκυλί που έχει επιζήσει ψάχνει γύρω από το σπίτι για τον χαμένο σύντροφο - ψάχνει σε αγαπημένα μέρη που πέρασε μαζί του, και εκφράζει και προς εμάς με κάθε τρόπο πως του λείπει ο φίλος του."Το έχω ζήσει αυτό..και ναι είναι ακριβώς έτσι,μέχρι που είχε σταματήσει και να τρώει..της κράτησε καμμιά βδομάδα 10 μέρες..μετά σιγά σιγά της πέρασε..