Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει

Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει Facebook Twitter
5

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει Facebook Twitter

Πριν τουλάχιστον η κρίση χτυπήσει, οι Έλληνες ήταν οι μακροβιότεροι της Ευρώπης. Η δυτική μόδα στις μεγάλες πόλεις βοήθησε βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες να προτιμούμε για καφέ κάθε άλλο παρά τον ελληνικό, το ίδιο δεν ίσχυσε όμως και για την τόσο διαφορετική Ικαρία, και τόσο «ιδιότροπη». Εκεί οι γέροντες, που πατάνε τα 100 σε μοναδικό ποσοστό παγκοσμίως, μαζί με τη σοφία των καιρών τους κρατούν και το κουπάκι του γνήσιου καφέ. Διεθνής μελέτη που ερευνά του «ελληνικό παράδοξο», ώστε να κατανοηθεί η μακροζωία των Ελλήνων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους (ευρωπαϊκούς) τόπους και λαούς, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με τον ελληνικό καφέ.

Αποδείχτηκε όντως ότι ο ελληνικός έχει εξαιρετικά προστατευτική δράση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, και αποτελεί πράγματι καθημερινή επένδυση για να ζούμε χρόνια πολλά.

Ένα φλιτζάνι παραδοσιακός ελληνικός καφές «δείχνει να κρατά το κλειδί για την καλή υγεία των ηλικιωμένων νησιωτών »,δήλωσε ο Γεράσιμος Σιάσος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Vascular Medicine, SAGE του Μαρτίου.

Μόνο το 0,1 τοις εκατό των Ευρωπαίων ζουν πάνω από 90, αλλά στο ελληνικό νησί της Ικαρίας, ο δείκτης είναι 1 τοις εκατό. Αυτό αναγνωρίζεται ως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας οπουδήποτε - και οι νησιώτες μάλιστα συνήθως ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε καλή κατάσταση υγείας.

Η έρευνα διεξήχθη ειδικά για τον ηλικιωμένο πληθυσμό ώστε να διαπιστωθούν τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης ελληνικού καφέ στις μεγάλες ηλικίες, και εξετάστηκε η επίδρασή του στο ενδοθήλιο, ένα επίστρωμα κυττάρων στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, κρίσιμο για τη υγεία της καρδιάς, το οποίο φθείρεται από την ηλικία και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει Facebook Twitter

Οι διεθνείς μελέτες της τελευταίας εικοσαετίας έχουν καταδείξει επανειλημμένα ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί, ελαφρά, να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, και ότι θα μπορούσε ίσως να βοηθά και την υγεία του ενδοθηλίου.

Έτσι η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, συγκέντρωσε για να εξετάσει από ένα δείγμα από 673 Ικαριωτών άνω των 65 μόνιμων κατοίκων του νησιού 71 άνδρες και 71 γυναίκες που επελέγησαν τυχαία για να λάβουν μέρος στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν διεξοδικά για υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, γενικότερα για την λειτουργία της καρδιάς, το ενδοθήλιο, και με ερωτηματολόγια καταγράφηκαν λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής τους και την κατανάλωση καφέ.

Μελετήθηκαν όλοι οι τύποι καφέ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες - αλλά ενδιαφέρον είχε ότι περισσότερο από το 87 τοις εκατό από αυτούς έπιναν ελληνικό καφέ καθημερινά.

Το σημαντικότερο είναι ότι φάνηκε ευθέως πως όσοι προτιμούσαν τον ελληνικό για καθημερνή κατανάλωση είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία σε σχέση με τους συντοπίτες τους, που συνήθιζαν τα άλλα είδη καφέ.

Ακόμη και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μάλιστα η συνήθεια το βραστού ελληνικού συνδέθηκε με την βελτίωση της υγείας του ενδοθηλίου χωρίς ανησυχητικές ενδείξεις για την πιθανή επιβάρυνση της πίεσης, τόνισαν οι Έλληνες ερευνητές στην δημοσίευση της διεθνούς ελληνικής μελέτης.

“Το προνόμιο του δικού μας καφέ είναι ότι ενώ είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα των πολύτιμων συστατικών της μακροζωίας, τις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά, περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, και έτσι προκρίνεται σε ωφελιμότητα διατροφική σε σύγκριση με τα άλλα είδη καφέ," δήλωσε ο καθηγητής Σιάσος, όπως μάλιστα μετέδωσαν και ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες ερευνητικά πρόκειται να συνεχιστούν. Ας ελπίσουμε, ας ευχηθούμε, και ο ελληνικός καφές ν' αντέξει, ώστε να γίνει διάσημος με την αξία του γνήσιου προϊόντος μακροζωίας στις διεθνείς αγορές. Και βέβαια, και πάλι να ευχηθούμε, να προστατεύσει εντωμεταξύ και την ελληνική του πατρότητα μια και συνόδευσε για αιώνες στην ιστορία μας τα ντέρτια, τις χαρές και τους καημούς του αυτού του λαού.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Όταν πάμε για καφέ στη χώρα μας ζητάμε έναν ελληνικό πάντως. Δε ζητάμε έναν τούρκικο ή έναν αραβικό. Έναν ελληνικό διπλό μέτριο, προσωπικά. Δεν παύει να είναι και τούρκικος και αραβικός, αλλά έχει κάποια σημασία; Επίσης, τον φίλτρου συνήθως τον λέμε γαλλικό, αλλά πίνεται κι αλλού.
Τι ψείρες που είστε... Παντού στον κόσμο υπάρχουν εδέσματα, ροφήματα κλπ. που είναι δημοφιλή σε περιοχές που γειτνιάζουν και έχουν κοινό παρελθόν...- πχ. η σούπα gulash - όπως και να το πεις σωστό είναι. Δεν είναι θέμα προέλευσης του καφέ αυτού καθ' αυτού, έχει να κάνει με μία πολιτισμική συνήθεια νομίζω (ενδεχομένως να υπάρχουν και μικροδιαφορές στην σύσταση, το κόψιμο κλπ)
Σε μια εποχή που μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας παθαίνει κρίσεις εθνικιστικής υστερίας λόγω ...τούρκικων σήριαλ, είναι καλό και χρήσιμο να θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος τύπος καφέ στη χώρα μας λεγόταν τούρκικος μέχρι πολύ πρόσφατα. Και τον πίναμε με την ίδια ευχαρίστηση.Ναι έχει ρίζες αραβικές, αλλά στα Βαλκάνια τούρκικο τον λέμε.http://www.funkycook.gr/ellinikos-kafes/