Μπορεί αυτή η άσκηση να προβλέψει πότε θα πεθάνεις;

Μπορεί αυτή η άσκηση να προβλέψει πότε θα πεθάνεις; Facebook Twitter
13
Μπορεί αυτή η άσκηση να προβλέψει πότε θα πεθάνεις; Facebook Twitter

Όσο μεγαλώνουμε, οι μύες μας τείνουν να γίνονται πιο αδύναμοι και η έλλειψη ισορροπίας αυξάνει τις πιθανότητες που έχουμε να πέσουμε.


Η απλή άσκηση του να κάθεσαι και να σηκώνεσαι ξανά, χωρίς να κρατιέσαι από πουθενά, θα μπορούσε να υποδείξει το χρόνο ζωής που σας απομένει. Αυτή είναι η πεποίθηση μίας ομάδας γιατρών, οι οποίοι επινόησαν αυτή την άσκηση ως τεστ δύναμης και της ευλυγισίας των ασθενών τους και είναι γνωστή ως Sitting and Rising Test (SRT).


Ο Claudio GilAraujo, από το Πανεπιστήμιο Gama Filho του Ρίο Ντε Τζανέιρο, είναι ένας από τους γιατρούς που επινόησαν αυτό το τεστ με σκοπό την άμεση εκτίμηση της ευλυγισίας αθλητών. Σήμερα, το χρησιμοποιεί για να πείθει τους ασθενείς του να αθλούνται για να διατηρήσουν τους μύες τους πιο δυνατούς, να ενισχύσουν την ισορροπία τους και να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με το περιοδικό Discover.


Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Cardiology, ερευνητές περιέγραψαν τα αποτελέσματα του SRT σε 2002 ενήλικες, ηλικίας 51 έως 80 ετών, στην κλινική Clinimex Exercise Medicine του Ρίο. Κατέγραψαν ότι οι ασθενείς που συγκέντρωσαν κάτω από 8 στους 10 βαθμούς, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 6 χρόνια, σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν τέλεια βαθμολογία.

Σύμφωνα με το τεστ κάθε φορά που κάποιος στηρίζονταν η πιάνονταν από κάπου για να σηκωθεί ή να καθίσει έχανε έναν βαθμό ενώ μισό βαθμό έχανε κάθε φορά που έχανε την ισορροπία του. Όσοι συγκέντρωσαν κάτω από τρεις βαθμούς είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην ίδια χρονική περίοδο.


Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε πόντος που κέρδιζαν οι συμμετέχοντες, σήμαινε και 21% μείωση της θνησιμότητας από κάθε είδους αιτία.

Προσοχή:

  • Μην το προσπαθήσετε εάν πάσχετε από αρθρίτιδα ή εάν πιστεύετε ότι η άσκηση θα σας προκαλέσει τραυματισμούς. Φορέστε άνετα ρούχα, όχι παπούτσια, και εξασφαλίστε ότι έχετε αρκετό χώρο γύρω σας. Πάρτε μία στάση σα να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα, χωρίς να στηρίζεστε πουθενά. Σηκωθείτε ξανά, χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια ή τα γόνατά σας για να σπρώξετε το σώμα σας. Βάλτε κάποιον να σας βαθμολογήσει και κάντε την άσκηση μπροστά σε καθρέφτη για να παρατηρήσετε τυχόν ταλαντώσεις ή «αδικίες».
  • Το πρώτο μέρος του τεστ, το κάθισμα, αντιστοιχεί σε 5 βαθμούς, και το δεύτερο μέρος, το σήκωμα, σε άλλους 5. Αφαιρείτε ένα βαθμό κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τα χέρια ή τα γόνατά σας για στήριξη. Αφαιρείτε μισό βαθμό κάθε φορά που χάνετε την ισορροπία σας και υπολογίζετε την τελική σας βαθμολογία.



13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

11 σχόλια
'Ετσι όπως τη βλέπω αυτή την άσκηση ρε παιδιά, το μόνο που δείχνει είναι αν έχεις κοιλιακούς (όχι σιξ πακ, μπορεί να δουλεύουν οι μύες και κάτω από 5 στρώματα λίπους).
Αυτά είναι ανοησίες, σιγά μη μπορεί να κρίνει αυτή η άσκηση πότε θα πεθάνεις. Εγώ την έκανα (λέμε τώρα) και νιώθω πολύ καλ...γκουχ γκουχ...αγκγκγκγκουντν...γκντουπ.
Το δοκίμασα μόλις! Το πέτυχα με την μία! Εάν θέλω να είμαι ιδιαίτερα αυστηρή στο σήκωμα έδωσα μία μικρή ώθηση που είδα ότι δεν θα είχε επιτυχία αρχικά και έτσι έδωσα μεγαλύτερη και πέτυχε, δεν είχα ταλάντευση ή να χρησιμοποιήσω γόνατα, χέρια κτλ, αλλά μου αφαιρώ και 0,5, άρα 9,5. Οπότε λογικά θα πεθάνω τελευταία! :)
Το δοκιμασα στο σαλονι του σπιτιου μου. Προσπαθωντας να σηκωθω χωρις χερια, προσγειωθηκα παραπατωντας στην κρεβατοκαμαρα.. Επισης το σπιτι θελει ανακαινηση...