Πώς να αναγνωρίσετε τα 8 σημάδια της συναισθηματικής χειραγώγησης

Πώς να αναγνωρίσετε τα 8 σημάδια της συναισθηματικής χειραγώγησης Facebook Twitter
6

Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ασφάλεια. Κάθε άτομο πρέπει να νιώθει ότι αγαπιέται χωρίς όρους, ότι είναι αποδεκτό γι' αυτό που είναι, και ότι είναι ασφαλές να εκθέσει τα τρωτά του σημεία και τις αδυναμίες του.

Αυτή είναι η βάση για μια καλή σχέση, αλλά φυσικά όλοι μας κατά καιρούς δεν καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε. Ίσως χρησιμοποιούμε passive aggressive τακτικές για να εκφράσουμε τον πόνο μας ή για να εκφράσουμε την αντίθεση μας σε μια διαφωνία. Μπορεί να λέμε λευκά ψέματα ή να λέμε λόγια που πονούν για να αντιμετωπίσουμε τον δικό μας πόνο ή θυμό. Αυτή η συμπεριφορά δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οικειότητα και εμπιστοσύνη.

Ίσως όμως να έχουμε συναντήσει άτομα που είναι συστηματικά χειριστικά. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να έχουν τον έλεγχο και αυτή η επιθυμία για έλεγχο συχνά κρύβει ανασφάλεια. Τα άτομα αυτά αντισταθμίζουν την ανασφάλεια τους εμφανιζόμενα με αυτοπεποίθηση. Τα κίνητρά τους σχεδόν πάντα εξυπηρετούν τους ίδιους και έχουν λίγο σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους υπόλοιπους γύρω τους. Πρέπει να αισθάνονται ανώτερα και ισχυρά και αναζητούν άτομα που θα επιβεβαιώσουν και θα ανεχτούν τη χειριστική, επιθετική συμπεριφορά τους. Αυτά τα άτομα:

1. Θα χρησιμοποιήσουν τα λόγια σας προς όφελός τους

Ένα χειριστικό άτομο αδυνατεί να αποδεχτεί την ευθύνη για τη συμπεριφορά του, και συχνά, όταν του το επισημάνετε, θα βρει έναν τρόπο να το γυρίσει ώστε να σας κάνει να νιώσετε άσχημα ή ενοχικά.
Για παράδειγμα, μπορεί να εκφράσετε ένα παράπονο όπως «με ενοχλεί που δεν με βοηθάς να καθαρίσουμε το σπίτι, ενώ είχες υποσχεθεί ότι θα το κάνεις.» Αντί να ζητήσει συγνώμη, ένα χειριστικό άτομο θα πει «δεν θα μου το ζητούσες αν ήξερες πόσες δουλειές έχω να κάνω. Γιατί δεν σκέφτεσαι και τη δική μου πλευρά;»

Η απάντησή σας: Αν η συγνώμη ακούγεται ψεύτικη ή αν το άλλο άτομο απαντάει αμυντικά, μην του επιτρέπετε να τη γλιτώσει. Αν το κάνετε, θα το επιβραβεύσετε για να το ξανακάνει. Δώστε του να καταλάβει ότι μια αληθινή συγνώμη πρέπει να ακολουθηθεί από αλλαγή συμπεριφοράς.

2. Λένε κάτι και στη συνέχεια το αρνούνται

Ένας χειριστικό άτομο λέει ναι σε κάτι που ζητήσατε ή δεσμεύεται με κάποιο τρόπο, και όταν έρθει η ώρα να το κάνει, λέει ότι ξέχασε την υπόσχεση.

Η απάντησή σας: Αν αυτό γίνεται συστηματικά, ξεκινήστε να γράφετε ακριβώς τι σας υποσχέθηκε αυτό το άτομο. Βάλτε ημερομηνία και τοποθετήστε το χαρτί στην κουζίνα ή στείλτε το με μέιλ στον εαυτό σας και στο άλλο άτομο. Αυτό μπορεί να εκνευρίσει, αλλά θα δυσκολέψει την άρνηση μετά.

3. Χρησιμοποιούν τις ενοχές για να σας ελέγχουν

Αυτό είναι η απόλυτη χειραγώγηση. Το χειριστικό άτομο βρίσκει την Αχίλλειο πτέρνα σας και είτε υποκύπτετε, είτε νιώθετε χάλια.

«Ναι, πήγαινε στο σινεμά χωρίς εμένα. Είμαι εντάξει. Θα μείνω σπίτι και θα βάλω πλυντήριο.»
«Όλο τον εαυτό σου σκέφτεσαι. Αν ήξερες τι παιδικά χρόνια είχα, δεν θα το ζητούσες ποτέ αυτό.»
«Αν θέλεις πραγματικά να φύγεις το σαββατοκύριακο, φύγε. Αλλά δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς να αφήσεις τα παιδιά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.»

Η απάντηση σας: Δεν τρελαίνεστε. Μην πέφτετε θύμα αυτής της χειριστικής συμπεριφοράς που στάζει ενοχές. Μην υποκύπτετε στις απαιτήσεις. Αυτό το άτομο είναι ένας ενήλικας. Θυμίστε αυτό, και πως είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις δικές πράξεις.

4. Θεωρούν μηδαμινά τα προβλήματα ή τις δυσκολίες σας

Τα άτομα αυτά δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα προβλήματα σας – εκτός αν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως πλατφόρμα για να τονίσουν τα δικά τους.

«Πιστεύεις ότι ζορίστηκες σήμερα με την κίνηση; Σκέφτηκες ποτέ πώς τα καταφέρνω εγώ με την κίνηση κάθε μέρα; Να χαίρεσαι που το έζησες μόνο σήμερα.»

Η απάντηση σας: Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείτε να κάνετε πολλά εκτός από το να βρείτε κάποιον που είναι πιο τρυφερός, συμπονετικός και ώριμος. Μην εκθέτετε τα τρωτά σας σημεία σε κάποιον που τα καταπατά.

Χρησιμοποιούν την συναισθηματική πίσω πόρτα

Αντί να είναι ευθείς και άμεσοι, οι χειριστικοί άνθρωποι παρακάμπτουν την ειλικρινή επικοινωνία και χρησιμοποιούν passive aggressive μεθόδους. Μιλούν πίσω από την πλάτη σας, ή ζητούν από άλλους να μεταφέρουν τα λόγια τους.

Η απάντηση σας: για τη δική σας ψυχική υγεία, αντιμετωπίστε τους. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πάρετε μια αμυντική, επιθετική αντίδραση, αλλά τουλάχιστον ο άλλος θα ξέρει ότι τον έχετε καταλάβει. Αν αυτή η έμμεση συμπεριφορά σας βλάπτει συστηματικά, θα πρέπει να βρείτε ένα σχέδιο εξόδου.

5. Σας εκβιάζουν συναισθηματικά

Αντί να είναι ευθείς και άμεσοι, οι χειριστικοί άνθρωποι παρακάμπτουν την ειλικρινή επικοινωνία και χρησιμοποιούν passive aggressive μεθόδους. Μιλούν πίσω από την πλάτη σας, ή ζητούν από άλλους να μεταφέρουν τα λόγια τους.

Η απάντηση σας: για τη δική σας ψυχική υγεία, αντιμετωπίστε τους. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πάρετε μια αμυντική, επιθετική αντίδραση, αλλά τουλάχιστον ο άλλος θα ξέρει ότι τον έχετε καταλάβει. Αν αυτή η έμμεση συμπεριφορά σας βλάπτει συστηματικά, θα πρέπει να βρείτε ένα σχέδιο εξόδου.

6. Απομυζούν την ενέργειά σας

Τα χειριστικά άτομα κουβαλούν γύρω τους ένα σκοτεινό σύννεφο. Θέλουν η προσοχή να είναι στραμμένη πάνω τους, και θέλουν να εξασφαλίσουν ότι όλοι γύρω τους ξέρουν ότι είναι θυμωμένοι, θλιμμένοι ή δυσαρεστημένοι με κάποιο τρόπο. Οι άλλοι προσπαθούν να δείξουν συμπάθεια και μπορεί να ρωτήσουν «είσαι καλά;» Αυτό είναι το έναυσμα για το χειριστικό άτομο, το οποίο θέλει να τραφεί από την προσοχή των άλλων.

Η απάντηση σας: αν είναι δυνατόν, να το αποφύγετε. Γιατί να ξοδεύετε την ενέργεια σας σε ένα χειριστικό άτομο;

7. Χρησιμοποιούν επιθετικότητα ή θυμό

Τα άτομα αυτά προσπαθούν να εκφοβίσουν τους άλλους με επιθετική γλώσσα, με λεπτές απειλές ή ξεκάθαρο θυμό. Ειδικά αν καταλάβουν ότι νιώθετε άβολα με την αντιπαράθεση θα το χρησιμοποιήσουν για να σας ελέγξουν. Ίσως η γυναίκα σας αντιδρά βίαια όταν της αναφέρετε ότι ξοδεύει πολλά λεφτά. Ή ο άντρας σας ανεβάζει τον τόνο της φωνής σας και χτυπάει πόρτες όταν λέτε κάτι που δεν του αρέσει. Με τον καιρό αυτό το άτομο μαθαίνει ότι όταν φέρεται παράλογα πετυχαίνει αυτό που θέλει.

Η απάντηση σας: αν δεν φοβόσαστε την σωματική βία, πείτε ότι έχετε καταλάβει τον μηχανισμό. Αν αυτό χειροτερέψει τα πράγματα, φύγετε από το δωμάτιο, ή ακόμη και από το σπίτι. Αν ο θυμός δεν ελέγχεται μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Απαιτήστε θεραπευτή για να καταλάβει το χειριστικό άτομο τι κάνει και πώς να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

8. Προσελκύουν γύρω τους άτομα που είναι ευαίσθητα και ανασφαλή

Τα χειριστικά άτομα ψάχνουν ανθρώπους με ανασφάλειες, προκειμένου να τους εκμεταλλευτούν. Για την ακρίβεια, ίσως να ψάχνουν συνειδητά ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι από τους ίδιους. Στην αρχή εμφανίζονται με ευαισθησίες, για να καλύψουν τα κίνητρα τους. Με τον καιρό αρχίζουν να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του άλλου.

Η απάντηση σας: αν ξέρετε ότι είσαστε άτομο δοτικό και με ευαισθησία, είσαστε πιθανό θύμα. Μάθετε πώς να εντοπίζετε χειριστικά άτομα από νωρίς, ώστε να αποφεύγετε τέτοιου είδους σχέσεις.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Αν μου επιτρέπεται να έχω άποψη.Ενίσχυσε την προσωπικότητά σου οι χειριστικοί αναζητούν αδύναμα άτομα ή τα δημιουργούν (δες γονείς,αδέρφια κτλ)αν δεν βρουν πάτημα συνήθως φεύγουν με καβγά και ψάχνουν το επόμενο θύμα να καλύψουν τις ανάγκες τους,έχουν πάντα την ανάγκη να καλύψουν τα κενά,ας μην είσαι εσύ αυτή που θα τα καλύψει.Οι χειριστικοί δεν είναι απαραίτητα και ευφυή άτομα,μίλησέ της αλλά δυστυχώς δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλάβει,μην ξεχνάς ότι το νούμερο ένα όπλο είναι η ενοχές που προσπαθούν να σου περάσουν.Σίγουρα θα βρει έναν τρόπο (δεν λέω για την αδερφή σου) να δείξει πόσο αδικημένος είναι και το πως του τα'φερε η μοίρα να είναι όλος κόσμος εναντίον του.Δεν γνωρίζω κατά πόσο ισχύουν στην περίπτωσή σου αυτά και ίσως να σου φαίνονται υπερβολικά όπως και αν έχεις τον τρόπο να αναγνωρίζεις τα σημάδια.Κάτι ακόμα πάντα μα πάντα θα προσπαθεί να δημιουργεί συμμάχους και αυτό θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή να μην βρεθείς απέναντι σε πολλούς,θα ήταν καλό λοιπόν να προσπαθήσεις με επιχειρήματα και όχι με καβγάδες που μπορεί να φέρουν ρήξη στο γενικότερο περιβάλλον σου.
Ζητάς βοήθεια από ψυχολόγο, και μαθαίνεις πώς να το αναγνωρίζεις, να το χειρίζεσαι και να κρατάς απόσταση ώστε να μην δηλητηριάζει τη ζωή σου. Να θυμάσαι ότι είσαι πολύ γλυκό, donut. :)
Εάν το χειριστικό άτομο δεν βρίσκει ευαίσθητα και χειραγωγήσιμα άτομα,σίγουρα βρίσκει τον τρόπο να τα δημιουργεί.Είναι ιδιαίτερα δύσκολο ορισμένες φορές να αντιληφθείς ένα άτομο που ακολουθεί μεθόδους χειραγώγησης γιατί δυστυχώς είμαστε γαλουχημένοι σε κοινωνίες τις οποίες χειραγωγούν οι εξουσίες σε μεγαλύτερη κλίμακα με πρώτο όπλο το ενοχικό σύνδρομο.Και αυτό δυστυχώς το υφίστανται άνθρωποι που δεν κατάφεραν ή δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν προσωπικότητα.Τεράστιο ρόλο γι'αυτό όσο άσχετο και αν το δείτε έπαιξε η εκκλησία.
Εχω συναναστραφει με τετοια ατομα, και εχω να τους πω μονο αυτο:ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ !! Δε μπορεις να κανεις τιποτα για να τους "καλυτερευσεις" , ειναι λερναιες υδρες σε καθε επιπεδο.Μακρια τους και προστατευστε τον εαυτο σας. Βρειτε ατομα που ξερουν τι σημαινει ανιδιοτελεια κι αγαπη.peace