Ένα πολύ-πολύ ωραίο κέηκ

Ένα πολύ-πολύ ωραίο κέηκ Facebook Twitter
1

Φίλε για να εξιλεωθώ για τις απανωτές απουσίες από την έντυπη LifO σου κάνω δώρο μια συνταγή για ένα κέηκ με σοκολάτα, ρούμι και σταφίδες. Τη συνταγή τη βρήκα σε ένα παλιό τετράδιο με σημειώσεις. Ανήκει σε μια κυρία που ξέρω και που ελπίζω να είναι πολύ καλά γιατί έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε. Έχει μια παράξενη διαδικασία στο φτιάξιμό του αλλά έμαθα να μην πειράζω τα πράγματα που είναι πετυχημένα οπότε σου το δίνω όπως το φτιάχνω και εγώ και όπως το κάνει και η καλή μου φίλη. Πολύ πλούσιο σε γεύση, ζουμερό, ό,τι πρέπει για τις αυτές τις κρύες μέρες και σίγουρα κάτι που με τα αρώματά του θα σε βάλει στη σωστή διάθεση για να μπεις στην κουζίνα μια και καλή και να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι για τα γιορτινά σου τραπέζια.

Το προηγούμενο βράδυ κάνω δύο απλές δουλειές. Βάζω 120γρ σταφίδες να μουλιάσουν σε δύο σφηνάκια σκούρο ρούμι. Παράλληλα φτιάχνω και ένα απλό σιρόπι με 125γρ ζάχαρη (μακάρι να είναι ξανθή), 125ml νερό και το ξύσμα από μισό λεμόνι. Όταν δέσει το σιρόπι, το κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω μια κουταλιά χυμό λεμονιού, ένα σφηνάκι ρούμι (εγώ βάζω περισσότερο) και λίγο φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο. Το αφήνω στην άκρη

Την επόμενη μέρα, βουτυρώνω και αλευρώνω με το γνωστό τρόπο, ένα ορθογώνιο ταψί (η δική μου διάσταση είναι (23 x 30 cm) και βάζω στον πάτο ένα κομμάτι λαδόκολλα που έχω κόψει στη διάσταση του ταψιού.

Στο μίξερ χτυπώ 6 αυγά με 220γρ ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει σε χρώμα. Βγάζω τον κάδο από το μίξερ και προσθέτω ανακατεύοντας με μια κουτάλα 240γρ αλεσμένο αμύγδαλο (χωρίς τη φλούδα), τις σταφίδες και δύο σφηνάκια ρούμι.

Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα τα αφήνω. Δίπλα, αλέθω μαζί 140γρ αλεύρι, 50γρ κακάο, και 12γρ baking powder. Μετράω και 300ml γάλα πλήρες.

Προσθέτω στο μείγμα των αυγών το μισό αλεύρι, ανακατεύω απαλά και μετά προσθέτω το μισό γάλα. Ανακατεύω και συνεχίζω με το αλεύρι. Ανακατεύω και τελειώνω με το υπόλοιπο γάλα.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου.

Λιώνω 250γρ σοκολάτα καλής ποιότητας σε μπεν μαρί.  Την κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω στο μπολ της σοκολάτας, λίγο από το μείγμα του κέηκ. Ανακατεύω καλά και σταδιακά προσθέτω και το υπόλοιπο μείγμα.

Στο μίξερ χτυπώ 280γρ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αφρατέψει, και μετά το προσθέτω κι αυτό στο μείγμα του κέηκ. Αφού ανακατέψω και ενωθούν τα υλικά, αδειάζω το μείγμα στο ταψί και ψήνω για περίπου 45 λεπτά, τεστάροντας αν είναι έτοιμο με τον γνωστό τρόπο.

Μόλις βγεί από το φούρνο με ένα ξύλινο σουβλάκι τρυπάω σε διάφορα σημεία το κέηκ και ρίχνω το σιρόπι που πρώτα το έχω σουρώσει. Αφήνω να κρυώσει και να «ρουφήξει» όλο το σιρόπι. Βγάζω από το ταψί, αφαιρώ τη λαδόκολλα και αφήνω να κρυώσει τελείως.

Σερβίρω με λίγη κρέμα γάλακτος κτυπημένη σε σαντιγύ.

Σας φιλώ!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια