"Μια χαμένη γενιά στην Ευρώπη"

"Μια χαμένη γενιά στην Ευρώπη" Facebook Twitter
0

Του Αθανάσιου Έλλις, Καθημερινή

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Αυστραλία κατάφερε να αποφύγει την ύφεση επειδή τα προηγούμενα χρόνια είχε λάβει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα που απέτρεψαν τη δημιουργία δημοσιονομικών ελλειμμάτων και θωράκισαν την οικονομία της, ενώ στη φάση της κρίσης υιοθέτησε μια στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική που απέτρεψε το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, τονίζει σε εκτενή συνέντευξή της στην «Κ» η πρωθυπουργός της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία επισημαίνει ότι προτεραιότητα της Ευρωζώνης είναι να εφαρμόσει νέες αναπτυξιακές πολιτικές στους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών και του εμπορίου, αλλά και να προωθήσει τη δημιουργία τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης.

Η ηγέτις της δωδέκατης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου, η οποία το 2014 θα προεδρεύσει του G20, μιλάει για τους δεσμούς με την Ελλάδα και τη συμβολή της ελληνικής Ομογένειας, τη μετανάστευση, τον ρόλο του νεοϊδρυθέντος Ελληνοαυστραλιανού Συμβουλίου, αλλά και για το Κυπριακό και το θέμα των Σκοπίων, τα οποία χειρίζεται η Αυστραλία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθών την τρέχουσα διετία.

Πώς αποτιμάτε τον δρόμο της λιτότητας που ακολουθεί η ευρωζώνη στη διαχείριση της κρίσης;

Η άμεση προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, και να δημιουργήσει μια θετική αίσθηση ευκαιριών για το μέλλον. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 26 εκατομμύρια άνεργοι, περισσότεροι από ολόκληρο τον πληθυσμό της Αυστραλίας. Και όταν βλέπεις ποσοστά ανεργίας στους νέους που φθάνουν το 24% στην Ευρώπη και μέχρι 60% στην Ελλάδα και την Ισπανία, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια “χαμένη γενιά” που θα χρειασθούν χρόνια για να διορθωθεί. Για αυτό, η έμφαση πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν νέες δυνατότητες ανάπτυξης, ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση. Χρειάζεται να εφαρμοσθούν νέες αναπτυξιακές πολιτικές στους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών, του εμπορίου. Αυτό περιλαμβάνει και πολιτικά δύσκολες επιλογές. Όμως,οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν μόνο σε συνδυασμό με δεσμεύσεις για τη μείωση του χρέους. Για μερικές χώρες αυτό σημαίνει περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή βραχυπρόθεσμα, και διασφάλιση ότι όλες οι οικονομίες έχουν πειστικές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές. Η πορεία προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι να υπάρξει περισσότερη πρόοδος σε ότι αφορά την υλοποίηση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης και να τεθεί σε λειτουργία το χρηματοπιστωτικό τείχος προστασίας της ΕΕ κατά της κρίσης.

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση την Αυστραλία;

Η αδύναμη παγκόσμια οικονομία έχει προκαλέσει μείωση της ζήτησης για τις αυστραλιανές εξαγωγές, κατακόρυφες μειώσεις στις τιμές περιουσιακών στοιχείων, και έχει δυσχεράνει την πρόσβαση στο διεθνές κεφάλαιο. Αντιμέτωπη με όλες αυτές τις προκλήσεις η Κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος κινήθηκε αποφασιστικά υιοθετώντας ένα επίκαιρο και ουσιαστικό πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας,στήριξε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και προέβη στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις σε λειτουργία και να μην χάσουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους. Αυτή η προσέγγιση, υποστηριζόμενη από την ανάλογη νομισματική δράση, την ευελιξία σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του νομίσματος και τη διασύνδεση της Αυστραλίας με τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, είχε ως αποτέλεσμα η Αυστραλία να είναι μια από ελάχιστες χώρες που πέρασε την κρίση χωρίς να πέσει σε ύφεση. Σήμερα, η Αυστραλία απολαμβάνει σταθερή οικονομική ανάπτυξη, έχοντας καταγράψει συνολική ανάπτυξη του ΑΕΠ της κατά 13% από το 2007, σε αντίθεση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες. Αυτή είναι η 21η χρονιά συνεχούς ανάπτυξης με σχετικά χαμηλή ανεργία. Από τότε που αναλάβαμε την εξουσία έχουν δημιουργηθεί 900 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αλλά δεν είμαστε προστατευμένοι από διεθνείς εξελίξεις. Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για την οικονομία μας παραμένει η εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διεθνείς οικονομίες και χρηματαγορές. Και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία και το ενισχυμένο δολάριό μας που όλο και περισσότερο θεωρείται ως ασφαλές νόμισμα, ασκούν πιέσεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, ενώ επηρεάζεται και ο προϋπολογισμός με σημαντική πτώση των εσόδων.

Η Αυστραλία έχει το χαμηλότερο έλλειμμα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.Υπάρχει κάποιο μάθημα για τις άλλες χώρες;

Στην Αυστραλία, η κύρια προτεραιότητά μας υπήρξε η στήριξη των θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη. Διαχειρισθήκαμε με τέτοιο τρόπο την οικονομία μας ώστε να έχουμε χαμηλό πληθωρισμό, χαμηλά επιτόκια, χαμηλή ανεργία, σταθερή ανάπτυξη,ισχυρά δημοσιονομικά και αξιολόγηση ΑΑΑ. Όταν κτύπησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η αντίδρασή μας στο δημοσιονομικό πεδίο ήταν άμεση, προσωρινή και στοχευμένη. Αναθερμάναμε την οικονομία με χρηματοδότηση που συνεισέφερε 2%περίπου στην αύξηση του ΑΕΠ το 2009, και χωρίς την οποία θα είχαμε διολισθήσει και εμείς στην ύφεση. Στη συνέχεια συνεχίσαμε με την εφαρμογή σειράς σαφών δημοσιονομικών αρχών που στόχευαν στην μεσοπρόθεσμη επιστροφή σε μια ισορροπία χωρίς να θυσιασθούν η ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Εξισορροπήσαμε κάθε επιπλέον δολάριο χρηματοδότησης με στοχευμένες και υπεύθυνες περικοπές από τα μέσα του 2009.

Αντιλαμβανόμενοι ότι ζούμε σε εποχές οικονομικών προκλήσεων, παραμείναμε ευέλικτοι και έτοιμοι να απαντήσουμε σε διαφοροποιούμενες συνθήκες και ποτέ δεν τοποθετήσαμε τον πολιτικό στόχο πριν τον οικονομικό.

Τί σημαίνει η συμμετοχή στο G20;

Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια ταχεία μετάλλαξη. Ως μέσου μεγέθους οικονομία στην περιοχή της Ασίας / Ειρηνικού, η Αυστραλία έχει από πρώτο χέρι εμπειρία των αξιοσημείωτων αλλαγών που συντελούνται καθώς αναπτύσσονται η Κίνα, η Ινδία και οι άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το κέντρο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας μετατοπίζεται προς Ανατολάς και μέχρι το 2030 θα βρίσκεται στην Ινδία - όταν πάνω από 3 δισεκατομμύρια νέοι καταναλωτές μεσαίας τάξης θα ζουν στην Ασία. Ως το μόνο φόρουμ που συγκεντρώνει αυτές τις οικονομίες με τις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες, το G20 διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στο να βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της μετάλλαξης. Άλλωστε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αλλά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μείζονες προκλήσεις,συμπεριλαμβανομένης και της προοπτικής μιας παρατεταμένης περιόδου βραδύτερης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας. Και αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Συνεργαζόμαστε στενά με την φετινή προεδρεύουσα Ρωσία για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα αξιοποιήσουμε τη δική μας προεδρία του G20 το 2014 για να συνεχίσουμε την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προπαντός, θεωρούμε κρίσιμο το ρόλο του ιδιωτικού τομέα, κα θα συνεργαστούμε και με άλλες χώρες του G20 στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευδοκιμήσει η επιχειρηματικότητα.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την ΕΕ και άλλα μέλη του G20 το 2014. Ως προεδρεύουσα του G20 θα εργασθούμε σε τομείς όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις υποδομές και την ανάπτυξη αλλά και στην μεταρρύθμιση διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ ώστε να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικοί της πραγματικότητας του 21ου αιώνα.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδήγησε σε αύξηση της μετανάστευσης προς την Αυστραλία;

Η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία είναι μία περήφανη και δυνατή κοινότητα και με μεγάλη ευχαρίστηση έδειξα τη στήριξή μου ως Πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια, στο Ελληνικό Φεστιβάλ Αντίποδες στη Μελβούρνη. Με μεγάλη χαρά επίσης ανακοίνωσα πέρυσι ότι η Κυβέρνηση θα προέβαινε σε μία επένδυση της τάξεως των 2 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Κέντρο Αντίποδες της Μελβούρνης για τον Ελληνικό Πολιτισμό, Κληρονομιά και Γλώσσα.

Σε ό, τι αφορά την ερώτησή σας, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική αλλαγή στην μετανάστευση από την Ελλάδα.

Οι δύο λαοί έχουν ισχυρούς δεσμούς, και πολλούς πολίτες διπλής υπηκοότητας που ενδεχομένως να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη. Το πρόγραμμα εξειδικευμένης μετανάστευσης της Αυστραλίας είναι ανοικτό για άτομα όλων των εθνικοτήτων, εφόσον διαθέτουν τα προσόντα και τις δεξιότητες σε ζήτηση στην Αυστραλία, και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί η Αυστραλία είναι ένα έθνος μεταναστών – ως μετανάστες έφτασαν εδώ και οι δικοί μου γονείς.

Οι σχέσεις μας σφυρηλατήθηκαν από τη μοναδική συνεισφορά της μετανάστευσης στην κοινωνία της Αυστραλίας και από τη δύναμη των ανθρώπινων δεσμών, στους οποίους η ελληνική κοινότητα συνέβαλλε σημαντικά.

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ