Ο δρόμος για το σχολείο περνά μέσα από το τσεκάπ των μαθητών
Για τους μαθητές που ξεκινούν και πάλι το διάβασμα και τα σπορ ο καρδιολογικός έλεγχος, το δερματολογικό και παθολογικό τσεκάπ, ο έλεγχος της ακοής και της όρασης και η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι απαραίτητα κομμάτια του παζλ της μαθητικής προόδου.

Ο δρόμος για το σχολείο περνά μέσα από το τσεκάπ των μαθητών

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει μαζί με συναρπαστικές εξωσχολικές δραστηριότητες και ο πιο καλός ο μαθητής, που ετοιμάζεται να σκοράρει και στο γήπεδο, ξεκινά με την υγεία του να είναι το μεγαλύτερό του εφόδιο.

Στη λίστα του καλού μαθητή περιλαμβάνονται, εκτός από τα βιβλία και τα άλλα σχολικά είδη, οι ιατρικές προληπτικές εξετάσεις που διασφαλίζουν ότι θα επιστρέψει στα θρανία γεμάτος υγεία και χωρίς κάποια υποκείμενα προβλήματα που μπορεί να έχουν διαφύγει την προσοχή των γονιών – γιατί δεν είμαστε όλοι γιατροί.

 

Μετά από ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, οι μαθητές του δημοτικού και οι έφηβοι του γυμνασίου και του λυκείου είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν για μία ακόμα χρονιά το συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση. Όμως αυτό το ταξίδι προϋποθέτει ότι τα παιδιά είναι υγιή ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στις ανταγωνιστικές συνθήκες των σχολείων, στα σπορ και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Έτσι, λοιπόν, για τους μαθητές που ξεκινούν και πάλι το διάβασμα και τα σπορ ο καρδιολογικός έλεγχος, το δερματολογικό και παθολογικό τσεκάπ, ο έλεγχος της ακοής και της όρασης και η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι απαραίτητα κομμάτια του παζλ της μαθητικής προόδου.

 

Στην «καρδιά» των μαθητικών τσεκάπ βρίσκεσαι ο καρδιολογικός έλεγχος, επιβεβλημένος και για τη συμμετοχή στα σπορ. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται καρδιολογικός υπέρηχος και καρδιογράφημα, επειδή πολλά παιδιά έχουν περάσει κορωνοϊό και μπορεί να ταλαιπωρούνται από κάποια εναπομείναντα συμπτώματα του long Covid συνδρόμου, όπως η κούραση, η δύσπνοια, ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα. Επίσης, σημαντικός είναι ο οφθαλμολογικός έλεγχος, καθώς τα πιτσιρίκια δεν κατανοούν ότι ο λόγος που δεν βλέπουν καλά στον πίνακα μπορεί να υποκρύπτει μια διαθλαστική διαταραχή που προκαλεί πεσμένη επίδοση και αδυναμία παρακολούθησης του μαθήματος. Στην εποχή μας, μάλιστα, που στη ζωή των παιδιών υπάρχουν τόσες οθόνες, ο οφθαλμολογικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος, όπως και η προτροπή να αφήνουν τα μάτια τους να ξεκουραστούν και να μην ασχολούνται μόνο με την ψηφιακή ψυχαγωγία. 

 

Στην «καρδιά» των μαθητικών τσεκάπ βρίσκεσαι ο καρδιολογικός έλεγχος, επιβεβλημένος και για τη συμμετοχή στα σπορ. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται καρδιολογικός υπέρηχος και καρδιογράφημα, επειδή πολλά παιδιά έχουν περάσει κορωνοϊό και μπορεί να ταλαιπωρούνται από κάποια εναπομείναντα συμπτώματα του long Covid συνδρόμου, όπως η κούραση, η δύσπνοια, ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα.


Σε εποχές που οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι σε έξαρση, η γρίπη κυκλοφορεί όψιμα, ο κορωνοϊός είναι πάντοτε παρών και οι αλλεργικές ρινίτιδες κάνουν θραύση, ο ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Εκτός από βήχα, ξηρό λαιμό και φτάρνισμα, τα παιδιά εμφανίζουν και δυσκολία στην αναπνοή λόγω μπουκωμένης μύτης, με συνέπεια να μην μπορούν να κοιμηθούν καλά, να νιώθουν κόπωση, εκνευρισμό, να έχουν θολή κρίση.  

 

Επίσης, δεν αμελούμε να κάνουμε μια επίσκεψη και στον οδοντίατρο. Ειδικά στην εφηβεία, μετά τα 12 έτη, εκτός από τον καθαρισμό των δοντιών, διερευνάται το αν το παιδί θα χρειαστεί σιδεράκια ή μασελάκια. 

 

Στο ιατρικό τσεκάπ ο παιδίατρος θα αξιολογήσει και την εμβολιαστική κάλυψη του παιδιού. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που επανακάμπτουν παλιές, ξεχασμένες λοιμώξεις, είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το παιδί μας να προστατευτεί μέσω του εμβολιασμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στείλει ισχυρό σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι οι παιδιατρικοί εμβολιασμοί ρουτίνας παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση και εκατομμύρια παιδιά διεθνώς έχουν χάσει τις πρώτες ή τις αναμνηστικές δόσεις βασικών εμβολίων, με αυτά του τέτανου, του κοκίτη και της διφθερίτιδας να χρησιμοποιούνται ως «δείκτες» της παγκόσμιας παιδιατρικής εμβολιαστικής κάλυψης. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού, αφού όλα τα εθνικά συστήματα υγείας χρησιμοποίησαν πόρους και δυναμικό αποκλειστικά για την αναχαίτιση της Covid 19, με συνέπεια όλα τα άλλα να μείνουν πίσω. Με την ευκαιρία, οι ειδικοί θυμίζουν στους γονείς ότι το εμβόλιο κατά του τέτανου δεν είναι ισόβιας διάρκειας, χρειάζεται αναμνηστική δόση μετά την εφηβεία, ανά δεκαετία. Το καταλληλότερο μήνυμα για κάθε διαβασμένο γονιό συνοψίζεται στη φράση του ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Ανδρέα Κωνσταντοπούλου, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Παγκόσμιας και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: «Τα παιδιά δεν είναι μικροί (σε μέγεθος) ενήλικες». Τα παιδιά είναι οντότητες με διαφορετικές ανάγκες που σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερες από αυτές του ενήλικα. Όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά είναι οι ενήλικες του αύριο και ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε μια υγιή κοινωνία είναι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ψυχική και τη σωματική τους υγεία. 


 

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ