Οι αναπτύξεις της DIMAND στον Πειραιά έρχονται για να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρήσεων, προσφέροντας σύγχρονα, ασφαλή και πράσινα κτίρια που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην πόλη και στρέφουν την αρχιτεκτονική ματιά μας προς το μεγάλο λιμάνι της χώρας. «Με τα έργα μας μάς ενδιαφέρει να παρεμβαίνουμε στις πόλεις που θέλουμε να ζούμε και να τις κάνουμε καλύτερες», έχει δηλώσει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND, βάζοντας ουσιαστικά έναν τίτλο σε όλη τη δραστηριότητα της εταιρείας ανά τη χώρα.

Ωστόσο, ο Πειραιάς είναι από μόνος του μια ειδική περίπτωση, καθώς εκεί διακρίνει κανείς καθαρά πώς οι καινοτομίες, η στρατηγική και το όραμα ανάπτυξης «συνεργάζονται» για την αναβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής. Η σχέση της DIMAND με την πόλη μετράει σχεδόν μία δεκαετία. «Ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε στον Πειραιά το 2015 με έναν φιλόδοξο στόχο τότε, να μεταμορφώσουμε τις πρώην εγκαταστάσεις της Καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος και την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου από μια κατάσταση ερήμωσης σε έναν δυναμικό πόλο ανάπτυξης. Συνεχίσαμε το 2020 με τον Πύργο Πειραιά, ο οποίος ήδη υποδέχεται τους πρώτους ενοίκους και οδεύει προς πλήρη ολοκλήρωση, ενώ πριν από λίγους μήνες αναλάβαμε να δημιουργήσουμε το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά», αναφέρει σήμερα στη LiFO η Όλγα Ίτσιου, Chief Operations Officer της DIMAND.

Το όραμα της εταιρείας είναι σαφές. «Φιλοδοξούμε τα έργα μας να αποτελούν τον πυρήνα μιας δυναμικής και προοδευτικής περιοχής. Επιδιώκουμε να δημιουργούμε κτίρια που ενσωματώνονται στον αστικό ιστό, γίνονται μέρος της καθημερινότητας όλων μας, αναπνέουν μαζί με την πόλη, καταγράφουν την ιστορία της και συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς», αναφέρει η κ. Ίτσιου, εκτιμώντας πως, μέσα από την ανάπλαση στην περιοχή του Πειραιά, η εταιρεία συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το Piraeus Port Plaza είναι το έργο με τη μεγαλύτερη επίδραση στην περιοχή. Φωτ.: Νίκος Δανιηλίδης

Piraeus Port Plaza - Νέα ζωή στα ιστορικά βιομηχανικά κτίρια της Παπαστράτος

Η αξιοποίηση του ήδη δομημένου χώρου υπήρξε ζητούμενο για την DIMAND από την αρχή της δραστηριοποίησής της στον Πειραιά, όταν απέκτησε τις πρώην εγκαταστάσεις της Καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος και τις επανασχεδίασε ώστε να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για την αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Διονυσίου. Η ανάπτυξη ολοκληρώθηκε μια πενταετία μετά, το 2020, έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του κτιριακού συγκροτήματος της Παπαστράτος και πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στην ιστορία των κτιρίων, ενώ και σε αυτή την περίπτωση η εξοικονόμηση των πόρων συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει κτίρια που πιστοποιήθηκαν με LEED Gold αλλά και Platinum, ενώ το κτίριο στάθμευσης είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα με Parksmart, τη διάκριση για βιώσιμους χώρους στάθμευσης. Η ανάπτυξη καθιερώνει τον Άγιο Διονύσιο ως μια πρότυπη περιοχή από άποψης περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, ενώ προσφέρει ένα απτό παράδειγμα για τη βιώσιμη επανάχρηση των κτιρίων.

Το enzo hotel Piraeus.

Σύμφωνα με την κ.  Ίτσιου, το Piraeus Port Plaza είναι το έργο με τη μεγαλύτερη επίδραση στην περιοχή. «Αναλάβαμε να αναπλάσουμε μια περιοχή που ήταν ουσιαστικά εγκαταλελειμμένη, σε αντίθεση με την αλματώδη ανάπτυξη του λιμανιού και τη δημιουργία του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού κόμβου της πόλης», μας λέει, προσθέτοντας πως, όταν το έργο ολοκληρώθηκε, «είδαμε την ευρύτερη περιοχή να ανθεί, να δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις και να αναπαλαιώνονται κατοικίες». Για τη συνομιλήτριά μας το Piraeus Port Plaza έδωσε το έναυσμα για να ζωντανέψει ξανά η περιοχή και οι γειτονιές της. «Σκεφτείτε την επίδραση που θα έχει η δημιουργία του Δικαστικού Μεγάρου στην ίδια περιοχή. Είναι δεδομένο ότι θα δούμε μία ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή στο τοπίο της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Διονυσίου», αναφέρει.

Περίπου 7.500 εργαζόμενοι έχουν δώσει ζωή στο μέχρι πρότινος ανενεργό κομμάτι της πόλης, με τους νέους χώρους εστίασης και πολιτισμού που δημιουργήθηκαν να εμπλουτίζουν τη ζωή της περιοχής, καθιστώντας το Piraeus Port Plaza προορισμό. Σε απόσταση αναπνοής λειτουργεί το Enso Hotel Piraeus, μια περίπτωση στην οποία το ήδη δομημένο περιβάλλον συνομιλεί με μια νέα ανέγερση. Για το καινούργιο ξενοδοχείο του Πειραιά μια νέα κατασκευή συναντήθηκε με ένα παλαιότερο κτίριο αποθηκών που ενισχύθηκε στατικά και ανακαινίστηκε πλήρως. Τα δύο ακίνητα, που συνενώθηκαν λειτουργικά, αποτελούν πλέον το Enso Hotel Piraeus. Το εξαώροφο ξενοδοχείο, που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περιλαμβάνει 58 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια.

Την τελευταία τετραετία, ο Πύργος Πειραιά ξυπνά και πλέον υποδέχεται τους πρώτους του ενοίκους. Φωτ.: Νίκος Δανιηλίδης

Πύργος Πειραιά - Μια εκκρεμότητα δεκαετιών που έκλεισε

Υπήρξε μία από τις ψηλότερες κατασκευές στο Λεκανοπέδιο. Στα μάτια του σύγχρονου ανθρώπου θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή ως ένας φάρος, μια διαρκής υπενθύμιση πως εκεί που απλώνει τις τσιμεντένιες του ρίζες, χτυπά η καρδιά ενός από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μεσογείου. Και όμως, για σχεδόν μισό αιώνα ο Πύργος Πειραιά παρέμενε ανενεργός, ένας γίγαντας σε λήθαργο.

Την τελευταία τετραετία, ο Πύργος Πειραιά ξυπνά και πλέον υποδέχεται τους πρώτους του ενοίκους. Το έργο, που αναπτύσσεται από την Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία των DIMAND, EBRD, Prodea Investments, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης με τον δήμο Πειραιά, ξεκίνησε το 2020. Σήμερα, βρισκόμαστε λίγο πριν από την πλήρη ολοκλήρωσή του. Το κτίριο αναπτύσσεται σε 34.600 τ.μ. και περιλαμβάνει δύο υπόγεια, ισόγειο και 22 ορόφους, οι οποίοι θα φιλοξενούν χώρους γραφείων, καταστήματα λιανικής, γυμναστήριο και εστιατόριο.

Υπήρξε μία από τις ψηλότερες κατασκευές στο Λεκανοπέδιο. Φωτ.: Νίκος Δανιηλίδης

Μια σειρά από «πράσινες» καινοτομίες ήρθαν για να εφαρμοστούν στο κτίριο, στο οποίο ενσωματώνονται αρχές του βιοφιλικού σχεδιασμού και αναμένεται να αποτελέσει τον πρώτο ψηφιακό και βιοκλιματικό ουρανοξύστη της χώρας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED. Στις ενέργειες περιλαμβάνονται η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της αρχικής όψης, η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος πάνελ, η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η άρδευση της φυτεμένης έκτασης 1.000 τ.μ. με έξυπνο ψηφιακό σύστημα και αποκλειστική χρήση βρόχινου νερού, η δημιουργία όψης πολλαπλών παραμέτρων για τη βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη διάχυση και εκμετάλλευση του φυσικού φωτός και στην ανεμπόδιστη θέα, και τέλος στην προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των ενοίκων.

Μια νέα αντίληψη για τα δημόσια κτίρια διαπνέει τον σχεδιασμό του.

Το νέο δικαστικό μέγαρο γίνεται το πρώτο δημόσιο, χρυσό Leed πράσινο κτίριο μηδενικών εκπομπών στη χώρα

Οι περιβαλλοντικές διακρίσεις αναμένεται να συνεχιστούν για τον Πειραιά καθώς το 36.000 τ.μ. προς ανέγερση κτίριο που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα. Θα χαρακτηρίζεται, μάλιστα, από ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον κατά 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους, χωροθετείται σε διάταξη Π με βαθμιαία κλιμάκωση των ορόφων και δημιουργεί έναν εσωτερικό ακάλυπτο χώρο, ενώ ταυτόχρονα σε τμήματα του σώματός του θα δημιουργηθούν διαμπερείς στοές.

Μια νέα αντίληψη για τα δημόσια κτίρια διαπνέει τον σχεδιασμό του. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου και πλατεία που θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και θα διασφαλίζουν την 24ωρη λειτουργία της περιοχής. Το Δικαστικό Μέγαρο θα εξυπηρετείται από τον σταθμό «Πειραιάς» της μπλε γραμμής του μετρό, καθώς η απόσταση μεταξύ τους δεν ξεπερνά τα 500 μέτρα.

Για την DIMAND, ωστόσο, η δραστηριοποίηση στον Πειραιά δεν σταματάει στην ολοκλήρωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Η κ.  Ίτσιου το καθιστά σαφές. «Δρομολογούμε κι άλλες επενδύσεις στην περιοχή, γιατί πιστεύουμε σθεναρά ότι ο Πειραιάς μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κέντρο εργασίας και εμπορίου για όλο το Λεκανοπέδιο, επωφελούμενος από τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας».