34 Athens: Η νέα, πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου

34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Tο 34 Αthens πήρε το όνομά του από τον αριθμό των βημάτων που χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να βρεθούμε μακριά από τη βουή της πόλης.
0

Ας το παραδεχτούμε, ποτοαπαγόρευση δεν έχουμε ζήσει, αυτήν τη δεκαετία, '20s -'30s, τη γνωρίζουμε εξ ακοής, και όσο κι αν μας αρέσει η ατμόσφαιρα των speakeasy, στην εποχή που η πληροφορία και όλα τα μυστικά των πόλεων διαχέονται στο ίντερνετ και τα social media με ιλιγγιώδη ταχύτητα μπαρ σαν αυτά δεν μπορούν να επιτελέσουν ακριβώς τον ρόλο τους, να διατηρήσουν το στοιχείο του κρυφού. Ακόμα και πίσω από πέντε πόρτες να λειτουργούν, όλοι ξέρουμε πώς μοιάζουν και πού θα τα βρούμε. Και δεν πειράζει.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, λειτουργεί στην Αθήνα ένα πραγματικά πολύ καλά κρυμμένο μπαρ, που ακόμα κι αν όλοι μάθουν σύντομα την τοποθεσία του, πάντα θα είναι λες και δεν βρίσκεται σε αυτή την πόλη, και μάλιστα στην καρδιά του κέντρου της. Σε μια περιοχή όπου η εξόδος έχει περάσει από διάφορα κύματα, που μία ζωντανεύει και μία ηρεμεί, στην πλατεία Καρύτση, μόλις άνοιξε ένα bar-restaurant που μάλλον θα κάνει πολλούς να επιστρέψουν εκεί και να γίνουν ξανά θαμώνες της.

Όταν έρθει η στιγμή να γκουγκλάρετε τη διεύθυνση αυτής της νέας άφιξης, προσέξτε: εσείς ψάχνετε πλατεία Καρύτση 8 και όχι Καρύτση 8 – δεν απέχουν πολύ αυτές οι δύο διευθύνσεις, το λέω όμως για να μην μπερδευτείτε και ψάχνεστε, όπως έπαθε ένας δικός μου, που έστελνε μήνυμα πως είναι έξω από ένα ερειπωμένο κτίριο και αν είμαι σίγουρη για το ότι πρέπει να βρει τρόπο να μπει σε αυτό.

Tο 34 Αthens λειτουργεί ως bar-restaurant με συνταγές βασισμένες στα φρέσκα υλικά και τη μεσογειακή κουζίνα, συνδυασμένες με στοιχεία της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής και εμπνευσμένες από εικόνες από όλο τον κόσμο.

Στον αριθμό 8 που ψάχνετε στην πραγματικότητα, δεν θα δείτε κάποια ταμπέλα με το όνομα του μπαρ παρά μόνο μια βαριά μαρμάρινη επιγραφή που θυμίζει ότι στο κτίριο δραστηριοποιείται ο παλαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας.

34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Μόλις περάσετε τον διάδρομο θα βρεθείτε στον μέχρι πρόσφατα αναξιοποίητο ακάλυπτο, ο οποίος μόλις μετατράπηκε σε μία από τις πιο ωραίες αυλές που διαθέτει αυτήν τη στιγμή το κέντρο.
34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter

Στέκεστε έξω από ένα διατηρητέο νεοκλασικό μέγαρο που χτίστηκε το 1891 σε σχέδια του στρατιωτικού μηχανικού Ιφικράτη Κοκκίδη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Φιλολογικού Συλλόγου Αθηνών «Παρνασσός», ο οποίος συστάθηκε το 1865. Η πόρτα είναι ανοιχτή και ο διάδρομος φωτισμένος με έντονο χρώμα. Μόλις τον περάσετε θα βρεθείτε στον μέχρι πρόσφατα αναξιοποίητο ακάλυπτο, ο οποίος μόλις μετατράπηκε σε μία από τις πιο ωραίες αυλές που διαθέτει αυτήν τη στιγμή το κέντρο.

Βρίσκεστε στο 34 Αthens που πήρε το όνομά του από τον αριθμό των βημάτων που χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να βρεθούμε μακριά από τη βουή της πόλης. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η ομάδα του γειτονικού Pairidaeza (είναι η περσική λέξη για τον παράδεισο, προφέρεται «Πα-ι-ρι-ντα-έ-ζα», οι θαμώνες του το λένε για συντομία «Παΐρι», και αυτή η υπενθύμιση έχει αποδειχθεί σταθερά χρήσιμη μέσα στα χρόνια γι’ αυτό το μαγαζί), ο Δήμος Μέξης, ο Νίκος Εξηνταβελόνης και ο Άκης Παπαδόπουλος, που γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του μυστικού χώρου εδώ και δέκα χρόνια, από το 2003 που λειτουργούν στην πλατεία του πρώτο τους επιτυχημένο μπαρ.

Έτσι, το 34 Αthens λειτουργεί ως bar-restaurant με συνταγές βασισμένες στα φρέσκα υλικά και τη μεσογειακή κουζίνα, συνδυασμένες με στοιχεία της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής και εμπνευσμένες από εικόνες από όλο τον κόσμο. Το μενού έχει επιμεληθεί ο executive chef Τάσος Δέμπης και εκτελείται από τον head chef Γιάννη Πλατανιανάκη.

Πιάτα όπως το fish & chips με την tartar sauce και την τεμπούρα λαχανικών με τη σάλτσα ranch μπορείτε να τα βάλετε στη μέση και τα μοιραστείτε για να μην πίνετε ξεροσφύρι και παρότι αυτή είναι η λογική του μενού, θα βρείτε και πιάτα που μπορείτε να ζητήσετε ως κυρίως στις after work συναντήσεις σας εκεί, όπως το αρνίσιο χεράκι με λουίζα και πουρέ πατάτας.

34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Το μενού έχει επιμεληθεί ο executive chef Τάσος Δέμπης.
34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter

Παράλληλα, το 34 Athens προτείνει μια εκτενή λίστα από signature κοκτέιλ με την υπογραφή του head bartender Μιχαήλ Άγγελου Ζεϊμπέκη, ενώ η ομάδα του speakeasy της Λέκκα έχει αναλάβει το μπαρ. Με τα περισσότερα από αυτά να είναι διαυγή, ακολουθώντας τη νέα απόλυτη τάση των clarified cocktails, τα ποτά τους δεν χαρακτηρίζονται από περιττές γαρνιτούρες, είναι λιτά και άκρως δροσιστικά.

Χρησιμοποιούν πολλά φρέσκα φρούτα, αλλά ακόμα κι αυτά που έχουμε συνηθίσει να συναντάμε στους καταλόγους τα επεξεργάζονται με ιδιαίτερους τρόπους, έτσι που δεν τα βρίσκουμε σε μορφή πουρέ, αλλά έχουμε στο ποτήρι όλο το άρωμα και τη γεύση τους. Δοκιμάστε το Bacardi Carta Blanca με καρύδα και cola, το Bombay Sapphire με μαστίχα, πράσινο μήλο και yuzu – και τα δύο είναι μια έκπληξη στο στόμα.

Η νέα αυλή της Αθήνας λειτουργεί προς το παρόν καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 17:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 15:00. Όσο για τη μουσική του, τα decks του αναλαμβάνουν γνωστοί DJs, παίζοντας μουσικές σε ένταση που μας επιτρέπει να μιλήσουμε, ενώ, όσο περνάει η ώρα, την ανεβάζουν, χωρίς όμως να τη φτάνουν ποτέ στα επίπεδα του Pairidaeza – τα πράγματα στο 34 Athens θα είναι πιο χαλαρά.

34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Tο 34 Athens προτείνει μια εκτενή λίστα από signature κοκτέιλ με την υπογραφή του head bartender Μιχαήλ Άγγελου Ζεϊμπέκη.
34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Τα clarified cocktails του 34 Athens είναι λιτά και άκρως δροσιστικά.
34 Athens: Η νέα πολύ καλά κρυμμένη αυλή του κέντρου Facebook Twitter
Η νέα αυλή της Αθήνας λειτουργεί προς το παρόν καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 17:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 15:00.

Πλ. Καρύτση 8, Αθήνα, 210 3227477

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM