Αυλή στρωμένη με χαλίκι και πιατέλες με παϊδάκια στον Κορομηλά

Αυλή στρωμένη με χαλίκι και πιατέλες με παϊδάκια στον Κορομηλά Facebook Twitter
Θα σου έλεγα να μην υπερβάλεις με τα πρώτα, γιατί όλη η ιστορία βρίσκεται στα κρέατα και θα ήταν άδικο να χορτάσεις πριν προλάβεις καν να τα δοκιμάσεις. Και όταν λέμε κρέας, εννοούμε καλό κρέας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Μεγαλωμένη στον Χολαργό, την εποχή που στα προάστια έμεναν οικογένειες και τα μαγαζιά ήταν λιγοστά και μετρημένα, θυμάμαι ακόμα κάθε μικρή ταβέρνα, σουβλατζίδικο, καφενείο ή ψητοπωλείο που υπήρχε στην περιοχή αλλά και στις περιοχές που συνόρευαν μαζί του.

Μη φανταστείς ότι μιλάμε για μεγάλα, γνωστά μαγαζιά με πολυτελείς σάλες, υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και βάζα στο τραπέζι. Τα μαγαζιά της Ανατολικής Αττικής ήταν κυρίως ταβερνεία που διατηρούσαν μόνιμοι κάτοικοί τους για χρόνια και μας ήξεραν πρωτίστως ως γείτονες και μετά ως πελάτες. Άσε που παλιότερα δεν ήταν καν ανεπτυγμένη η υπηρεσία διανομής, οπότε όφειλες να επισκεφτείς την ταβέρνα και να παραλάβεις το φαγητό σου από τον πάγκο.

Έτσι, ήθελες δεν ήθελες, αποκτούσες γνωριμία με τους μαγαζάτορες. Τους ζούσες, τους έβλεπες πάνω στη δουλειά, μοιραζόσουν μαζί τους πέντε κουβέντες και, το πιο σημαντικό, ήξερες τι ρίχνουν στη σχάρα καθημερινά, πόσο σημασία δίνουν στην πρώτη ύλη και αν κάνουν ό,τι μπορούν για να σε έχουν ευχαριστημένο. 

Ένα από τα μαγαζιά που θυμάμαι, στο οποίο δεν σταμάτησα ποτέ να πηγαίνω, είναι η ταβέρνα του Κορομηλά. Βρίσκεται στην περιοχή του Τσακού, όπως λέγανε παλιά την περιοχή της Αγίας Παρασκευής, που στους πρόποδες του Υμηττού συνορεύει με τον Χολαργό, σε ένα στενάκι που δεν βρίσκεις αν δεν το ξέρεις και είναι ίδια εδώ και πολλές δεκαετίες, κουβαλώντας μεγάλη ιστορία στα κεραμίδια της.

Πότε ακριβώς άνοιξε αυτή η ταβέρνα κανείς δεν ξέρει. Σίγουρα όμως ήταν προπολεμικά, από τον Ανδρέα Κορομηλά και τη γυναίκα του Ρένα. Στο ένα καμαράκι ήταν η ταβέρνα και στο άλλο το σπίτι τους. Μεγάλος μόρτης της εποχής ο κυρ-Ανδρέας, τον ήξεραν ακόμα και οι πέτρες. Κοντός σε ύψος αλλά μεγάλος σε υπόσταση και τετραπέρατος, κατάφερε να κάνει γνωστό το μαγαζί του σε όλη την περιοχή, γι' αυτό και η ταβέρνα διατήρησε το όνομά του, ακόμα και όταν άλλαξε χέρια.

Σε μια Αθήνα, όπου οι γαστρονομικές επιλογές είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, τα μαγαζιά παλιάς κοπής και ρετρό κουλτούρας είναι μικρά καταφύγια για όλους μας.

Δεύτερος ιδιοκτήτης της ήταν ο Αχιλλέας Τουρλάκης, οδηγός στο επάγγελμα μέχρι να ασχοληθεί με την εστίαση, μεγάλη μορφή κι αυτός και με τεράστια επικοινωνιακή ικανότητα. Δεν είναι τυχαίο που ο Αχιλλέας μαζί με άλλους δύο μαγαζάτορες ίδρυσαν τον σύλλογο «Διόνυσο», ο οποίος κατάφερε αργότερα να συνασπίσει είκοσι επτά σωματεία, έτσι ώστε να ιδρυθεί αργότερα η ΠΟΕΣΕ που προασπίζει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων σε εστιατόρια και συναφή επαγγέλματα. Ο Αχιλλέας αγαπούσε και υπεράσπιζε την αλληλεγγύη και αυτός ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που όλες οι ταβέρνες της περιοχής διατηρούν μέχρι σήμερα άριστες σχέσεις και βοηθούν ο ένας τον άλλον όποτε χρειαστεί.

Με την ίδια φιλοσοφία και ακολουθώντας τις ίδιες αρχές, πήρε το μαγαζί από τα χέρια του ο γιος του Κώστας το 1999. Με τον Κώστα συναντηθήκαμε όταν επισκεφθήκαμε τον Κορομηλά, αυτός έχει σήμερα τα ηνία του.

Αυλή Κορομηλά Facebook Twitter
Tο μεγάλο και αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της ταβέρνας είναι η μεγάλη, όμορφη και ανεπιτήδευτη αυλή του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

«Το μαγαζί το ξέρω από παιδάκι, έχω μεγαλώσει στην αυλή του. Θυμάμαι ακόμα τον Κορομηλά και τη γυναίκα του. Ακόμα και όταν ο πατέρας μου ανέλαβε την ταβέρνα το 1972, εκείνοι συνέχιζαν να μένουν στο σπιτάκι τους, στο πίσω μέρος της κουζίνας. Πήγαινα και καθόμουν μαζί τους με τις ώρες. Μέχρι και τη χαρακτηριστική, βαριά και μάγκικη φωνή του θυμάμαι.

Τότε, βέβαια, δεν υπήρχαν πολλά πράγματα στην περιοχή. Το μαγαζί δεν ήταν περιφραγμένο. Μπροστά ήταν ένα χωράφι με αχλαδιές Κοντούλες και ένα πηγάδι, πιο πέρα η ταβέρνα του Κολοβού, αργότερα αυτή του Μαυρομάτη. Λίγοι ήμασταν και αγαπημένοι μεταξύ μας. Κι ακόμα έτσι είναι τα πράγματα. Αν λείψει κάτι από κάποιον, θα υπολογίσει στον άλλον και ο άλλος δεν θα του το αρνηθεί» μας λέει ο Κώστας που δεν μπορεί να κρύψει ούτε την αγάπη του για το μαγαζί ούτε και τον θαυμασμό για τον πατέρα του.

«Μεγάλη προσωπικότητα ο κυρ-Λάκης. Επιβλητική φυσιογνωμία, καθαρός άνθρωπος και με όλα τα χαρακτηριστικά των ανδρών της περιοχής. Ο πατέρας στην ταβέρνα και η μάνα μου, η κυρα-Σωτηρία, στο σπίτι. Αν ξεκινούσα να σου αφηγηθώ ιστορίες, θα πίναμε για πολλά βράδια εδώ στην αυλή» μου λέει και τον πιστεύω, γιατί μου έρχονται μνήμες από τους θαμώνες των μαγαζιών της περιοχής και ξέρω πως ο καθένας απ’ αυτούς ήταν βίος και πολιτεία, με την καλή έννοια. Σαν πρωταγωνιστές ενός έργου του Καζαντζάκη, σαν παλιοί ρεμπέτες της μεταπολεμικής περιόδου, σαν γνήσιοι οικογενειάρχες επαναστάτες που ήξεραν να συνδυάζουν πολλούς ρόλους μαζί, τίποτα δεν ξέφευγε από το μάτι τους και όλα λύνονταν μπροστά από ένα βαρέλι με κρασί. 

Μπαίνω μέσα και βλέπω τη σάλα. Στο βάθος η ψησταριά, με τζάμι μπροστά για να βλέπει ο επισκέπτης τι ψήνεται, τζάκι χτιστό στον τοίχο και παλιές φωτογραφίες ολόγυρα. Πριν από την πανδημία, ο Κώστας, που αγαπά ιδιαίτερα τα ρεμπέτικα, έφερνε μουσικούς δυο-τρεις φορές την εβδομάδα και το μαγαζί αποκτούσε ξεχωριστή ζεστασιά. Το ίδιο θα κάνει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Εξάλλου, ασχολείται εδώ και χρόνια με διάφορα πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής αλλά και με τη Γιορτή της Μπίρας και θέλει η ταβέρνα του να προσφέρει πολύ περισσότερα από καλό φαγητό και ήρεμο περιβάλλον. Ουσιαστικά, αγαπάει καθετί που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τους βοηθά να αποφορτιστούν και να απολαύσουν την παρέα τους και η μουσική είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να συμβεί αυτό.

 Κορομηλάς παϊδάκια Facebook Twitter
Δεν είναι δυνατό να πας στον Κορομηλά και να μην πάρεις μια γενναία μερίδα αρνίσια παϊδάκια γάλακτος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Κορομηλάς χόρτα Facebook Twitter
Καλοβρασμένα χόρτα εποχής. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Προς το παρόν, το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της ταβέρνας είναι η μεγάλη, όμορφη και ανεπιτήδευτη αυλή του. Συκιές και ελιές που ο Κώστας φροντίζει με μεγάλη αγάπη, χαλίκι λευκό, τραπεζάκια τακτικά τοποθετημένα γύρω από ένα πηγάδι και το χαμηλό μαγαζί στο φόντο, για να μπερδεύεσαι και να ξεχνάς πως βρίσκεσαι στην Αθήνα. Η ταβέρνα που θέλεις και μπορείς να πας μετά την παραλία και ενώ ακόμη έχεις αλάτι στο σώμα και άμμους στα πόδια. Το μέρος όπου θα αποδράσεις για να γλιτώσεις από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού και το μαγαζί όπου θα θέλεις να συγκεντρώσεις την παρέα σου μια καλοκαιρινή νύχτα και τη φαμίλια σου μια Κυριακή. Και, φυσικά, στον Κορομηλά θα φτάσεις πεινασμένος και αποφασισμένος να μην αρνηθείς καμία από τις λιχουδιές του.

Αρχικά, στο κέντρο του τραπεζιού θα μπουν τα ορεκτικά του. Μην πάει το μυαλό σου σε τίποτα τρελό. Εδώ όλα είναι απλά και η επιτυχία τους στηρίζεται στη γεύση, όχι στον εντυπωσιασμό. Πλούσια χωριάτικη με μπόλικο ελαιόλαδο και χοντροκομμένο κρεμμύδι, καλοβρασμένα χόρτα εποχής, τζατζίκι που ξεχειλίζει στο πιάτο και δεν λυπάται το σκόρδο, κολοκυθάκια τούμπανο με τραγανιστό κουρκούτι, γαλοτύρι από το τυροκομείο του Μπάφα και ολοστρόγγυλες κροκέτες που φτιάχνονται εδώ και πολλά-πολλά χρόνια με την ίδια συνταγή. Από τυριά, μπορείς να πάρεις ακόμα τη φέτα στο πήλινο ή το σαγανάκι, αλλά θα σου έλεγα να μην υπερβάλεις με τα πρώτα, γιατί όλη η ιστορία βρίσκεται στα κρέατα και θα ήταν άδικο να χορτάσεις πριν προλάβεις καν να τα δοκιμάσεις.

Και όταν λέμε «κρέας», εννοούμε καλό κρέας. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατό να πας στον Κορομηλά και να μην πάρεις μια γενναία μερίδα αρνίσια παϊδάκια γάλακτος. Με καταγωγή από τα Γιάννενα και ψημένα όπως πρέπει, για να είναι όσο πιο λαχταριστά γίνεται, κρατάνε δικαίως τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των θαμώνων. Γλύκισμα η συκωταριά με τα γλυκάδια και εξαιρετικό το χειροποίητο λουκάνικο, ειδικά όταν το φας ζεστό και στύψεις πάνω του μπόλικο λεμόνι. Μη νομίζεις, όμως, ότι έχεις ξεμπερδέψει έτσι εύκολα. Γιατί στον Κορομηλά θα λιμπιστείς σίγουρα το βλάχικο κοκορέτσι του και θα θέλεις οπωσδήποτε να φας έστω και ένα κομματάκι από το χοιρινό κοντοσούβλι, που λιώνει πραγματικά στο στόμα. 

Κορομηλάς κοντοσούβλι Facebook Twitter
Στον Κορομηλά θα θέλεις οπωσδήποτε να φας έστω και ένα κομματάκι από το χοιρινό κοντοσούβλι, που λιώνει πραγματικά στο στόμα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Αν, πάλι, είσαι κομματάκι μετριοπαθής, θα αρκεστείς σε μια ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα ή μια μερίδα μπιφτέκια από εκείνα τα σωστά καρυκευμένα που παραγγέλναμε πάντα παιδιά και δεν χορταίναμε να τρώμε με πατάτες και σαλάτα. Και αν είσαι σε απελπιστική δίαιτα και θέλεις κάτι να γλυκάνει το μέσα σου, θα πάρεις παϊδάκια κοτόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν μεγάλο λάθος να μη φας μερικές από τις πιο νόστιμες χεράτες τηγανητές πατάτες, να μη βουτήξεις μέσα στο τζατζίκι σου δυο-τρία κομμάτια από την πίτα που φτιάχνεται αποκλειστικά για το μαγαζί από τα αρτοσκευάσματα του Καλοϊδά. 

Φύγαμε από τον Κορομηλά, χαιρετώντας τον Κώστα εγκάρδια και με μεγάλη χαρά που μας διαβεβαίωσε πως κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την ταβέρνα όπως ήταν πάντα και θα συνεχίσει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμη. Σε μια Αθήνα όπου οι γαστρονομικές επιλογές είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, τα μαγαζιά παλιάς κοπής και ρετρό κουλτούρας είναι μικρά καταφύγια για όλους μας. Κάτι σαν βανίλια υποβρύχιο μέσα σε παγωμένο νερό ή παγωτό καϊμάκι με σιρόπι βύσσινο σε κρυστάλλινο κουπάκι. 

Κορομηλάς ορεκτικά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Κορομηλάς κέρασμα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Γοργοποτάμου 6, Αγ. Παρασκευή, 210 6510496, Facebook: Ταβέρνα Κορομηλάς

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με γουρουνοπούλα στη σούβλα και dry martini στo ποτήρι, το Γκαστόνε επαναπροσδιορίζει το «χαλαρό φαγητό έξω»

Γεύση / Με γουρουνοπούλα στη σούβλα και dry martini, το Γκαστόνε επαναπροσδιορίζει το «χαλαρό φαγητό έξω»

Το νέο εγχείρημα από την ομάδα της Cookoovaya έχει στο τιμόνι του τον Κλεομένη Ζουρνατζή, ο οποίος παίζει με τη γευστική μας μνήμη σε ένα μαγαζί που μπλέκει το hot dog με το κορεάτικο bibimbap, τους λουκουμάδες με τα κλασικά cocktails, το μπαρ με τη χασαποταβέρνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γεύση / Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γνωρίσαμε τα μέλη των μπριγάδων δημοφιλών εστιατορίων της πόλης, τους ρωτήσαμε πώς είναι οι συνθήκες σε μια πραγματική επαγγελματική κουζίνα, πώς ονειρεύονται τη δική τους, ποια είναι τα κλισέ που τους κούρασαν, τι έχουν θυσιάσει και τι έχουν κερδίσει από μια δουλειά πολύωρη και κουραστική.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τέρας: Μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 μετατράπηκε στο νέο ολοήμερο στέκι του Νέου Κόσμου

Γεύση / Τέρας: Μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 έγινε ολοήμερο στέκι στον Νέο Κόσμο

Συνδυάζοντας το design, τις τέχνες, τα ισορροπημένα cocktails και το προσεγμένο bar food, η φρέσκια άφιξη της περιοχής θέλει να είναι ένα σπίτι που θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα και θα μας κρατά σε εγρήγορση παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό όλη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γαλιάντρα: Mια νέα καντίνα κρυμμένη πίσω από μια διατηρητέα πρόσοψη του Μεταξουργείου

Γεύση / Γαλιάντρα: Mια νέα καντίνα κρυμμένη πίσω από μια διατηρητέα πρόσοψη του Μεταξουργείου

Στην πλατεία Αυδή η Γωγώ Δελογιάννη αναβαθμίζει το φαγητό του δρόμου, σερβίρει ποιοτικά σάντουιτς, τα διάσημα κεφτεδάκια της και μαζί με τη Νέλλη Μποφίλιου του Μπλε Παπαγάλου και τον Μιχάλη Δημάκο μάς υποδέχονται σε έναν χώρο που θα θυμίζει κάθε μέρα φεστιβάλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ