Clam Chowder της Νέας Αγγλίας: μια συνταγή για αρκτικές θερμοκρασίες

Facebook Twitter
0

Κρύο, αέρας, χαμηλές θερμοκρασίες -τώρα ταιριάζει η σούπα του βορείου πόλου η οποία φαίνεται να έχει συστατικά που δε μοιάζει να ταιριάζουν και πολύ: στρείδια, μπέικον, κρέμα γάλακτος, πατάτες, μην τρομάζετε όμως, τόσοι ψαράδες στην Αλάσκα κάτι θα ξέρουν. Πρόκειται για μία σούπα πηχτή, χορταστική και πεντανόστιμη.


Η λέξη "chowder" φαίνεται να έχει τις ρίζες της στη γαλλική λέξη "chaudière", ένα καζάνι που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες και σύμφωνα με το "The Oxford Companion to Food" του Alan Davidson η λέξη πρωτοεμφανίστηκε στη Βόρειο Αμερική στη δεκαετία του 1730. Σύμφωνα με τον Davidson στις περιοχές που σήμερα είναι ο Καναδάς και η Νέα Αγγλία "...σχηματίστηκεε ένας φυσικός γάμος μεταξύ των στρειδιών που είχαν οι Ινδιάνοι και των καζανιών των πρώτων αποίκων."


Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές αυτού του φαγητού, όπως και πολλές διαφωνίες αλλά σίγουρα η βάση είναι το γάλα ή η κρέμα γάλακτος (ή συνδυασμός αυτών), μπείκον, πατάτες και κρεμμύδια, σε αντίθεση με το Manhattan clam chowder που έχει ντομάτα, κάτι που προκαλεί σοκ και απέχθεια στους παραδοσιακούς λάτρεις αυτής της σούπας (και συμφωνώ, αίσχος).


Από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο τα στρείδια είναι στην εποχή τους μεν, αλλά πού να βρει κανείς φρέσκα στρείδια δε. Όσοι μπορούν εννοείται ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά η συνταγή που ακολουθεί έχει στρείδια σε κονσέρβα και μάλιστα χρησιμοποιεί και το υγρό που υπάρχει μέσα της. Τα υπόλοιπα υλικά είναι πολύ εύκολο να βρεθούν και η συνταγή γενικώς είναι πολύ απλή. Στο βίντεο ο σεφ Bruce Mattel από το μεγαλύτερο ινστιτούτο μαγειρικής της Αμερικής εξηγεί το πως και το γιατί, για τέλειο αποτέλεσμα.

  • 1/2 κιλό στρείδια σε κονσέρβα, μαζί με τα υγρά τους
  • 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες, σε κύβους
  • 3 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • Γούστερ σως, 6 κουταλιές σέρι, ταμπάσκο προαιρετικά


Στραγγίξτε τα στρείδια και προσθέστε νερό στο υγρό μέχρι να έχετε 3 φλιτζάνια υγρού.


Σοτάρετε αργά το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει, περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέστε και το αλεύρι και ανακατέψτε με ξύλινο κουτάλι για 2-3 λεπτά.


Προσθέστε το υγρό των στρειδιών και όταν αρχίσει να βράζει αφήστε το για 5 λεπτά, ανακατεύοντας που και που. Το υγρό θα πρέπει να είναι πηχτό όπως η κρέμα γάλακτος. Αν παραείναι πηχτό, προσθέστε λίγο νερό. Προσθέστε το φύλλο δάφνης και τις πατάτες, αφήστε το να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 15 λεπτά.


Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο σκεύος βράστε τα στρείδια μαζί με την κρέμα γάλακτος για 5-8 λεπτά. Προσθέστε αυτό το μίγμα στη βάση της σούπας όταν μαλακώσουν οι πατάτες και αφήστε το να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά ακόμα.
Στο τέλος προσθέστε αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά ταμπάσκο, γούστερ σως ή/και σέρι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ