Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Ένας απ' τους καλύτερους τρόπους να αναδειχτεί ένα μεγάλο φρέσκο αυγό είναι απλώς να βράσει μέσα στο κέλυφός του.
0

1.

To βραστό

Ένας απ' τους καλύτερους τρόπους να αναδειχτεί ένα μεγάλο φρέσκο αυγό είναι απλώς να βράσει μέσα στο κέλυφός του. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα περίπλοκη. Ο βασικός κανόνας «5 λεπτά για μελάτο, 8 για σφιχτό» αλλάζει ανάλογα με το μέγεθός του, ενώ τα debates είναι πολλά: έχεις καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα αν ξεκινήσεις με βραστό ή κρύο νερό;

Στο τέλος του βρασμού, όταν βουτήξεις τα αυγά σε κρύο νερό για να σταματήσεις τον βρασμό, είναι όντως χρήσιμο να αλατίσεις το νερό; Κατά βάθος, ούτε ένα αυγό δεν ξέρουμε να βράσουμε.

2.

Στο τηγάνι

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Το μόνο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να θυμηθείς είναι να αφήσεις το τηγάνι να ζεσταθεί καλά, σχεδόν να κάψει. Ρίχνεις το ελαιόλαδο, περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα και σπας μέσα το αυγό. Όσο πιο δραματικός ο ήχος που ακολουθεί, τόσο πιο τραγανές οι άκρες. Η σπάτουλα σιλικόνης θα σε διευκολύνει αρκετά.

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Με το τηγάνι τα πράγματα είναι απλά. Ρίχνεις το ελαιόλαδο, περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα και σπας μέσα το αυγό.

3.

To ποσέ

Το πιο ινσταγκραμικό και εκλεπτυσμένο από τα αυγά, το αυγό ποσέ, πάει σχεδόν με όλα. Αν κάτσει πάνω σε φρυγανισμένο αγγλικό μάφιν με ποιοτικό ζαμπόν και καλυφθεί με πλούσια ποσότητα ολαντέζ (benedict), η μέρα δύσκολα θα πάει στραβά.

Οι τεχνικές για να το πετύχεις είναι διάφορες και σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να τις κατακτήσεις. Χωρίς εξαιρετικά φρέσκα αυγά, μην το επιχειρήσεις καν.

4.

Scrambled

Για βελούδινη υφή, τα «χτυπητά» αυγά θέλουν χαμηλή θερμοκρασία και χρόνο, διαφορετικά το αποτέλεσμα μοιάζει με παραψημένη ομελέτα σε κομματάκια.

Tips: α) Δείξε εγκράτεια στο πρώτο βήμα, στο χτύπημα των αυγών. Μόλις ο κρόκος αναμειχθεί με το ασπράδι, σταμάτα. β) Αντί να τελειώσεις τα αυγά στην κατσαρόλα, λίγο πριν σου φανούν έτοιμα, βγάλ' τα απ' τη φωτιά και σκέπασε το σκεύος με καπάκι. Ο εγκλωβισμένος ατμός θα τα σταθεροποιήσει και θα τους δώσει ακόμα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Για βελούδινη υφή, τα «χτυπητά» αυγά θέλουν χαμηλή θερμοκρασία και χρόνο.

5.

Shakshuka

Στο διάσημο ανατολίτικο πρωινό τα αυγά μαγειρεύονται ποσέ. Το ποσάρισμα, αντί να γίνει σε νερό, συμβαίνει μέσα σε μια μυρωδάτη, σκορδάτη και καυτερή σάλτσα ντομάτας με κύμινο, πάπρικα και καγιέν. Μπορείς την εμπλουτίσεις με φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

6.

Pancakes

Σύμφωνοι, τα pancakes δεν είναι ατόφιο αυγό, αλλά είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για πρωινό, σπάζοντας ένα-δύο. Βρες μια καλή συνταγή (η Martha Stewart και οι «New York Times» έχουν καλές) και κόλλα την στο ψυγείο για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου.

Σοκολάτα, φρούτα ή ένα μικρό κομμάτι βούτυρο στην κορυφή αρκούν, αλλά το καλοψημένο μπέικον με σιρόπι σφενδάμου είναι το topping που κερδίζει.

7.

Ομελέτα

Ομελέτα ίσον γαλλική ομελέτα. Σε αυτό το πιάτο το ροδοκοκκίνισμα είναι δείγμα ότι τα αυγά έχουν μαγειρευτεί παραπάνω απ' όσο χρειάζεται. Γι' ακόμη μία φορά, στόχος είναι να σεβαστείς το αυγό.

Λίγο περισσότερο μετάξι, λίγο λιγότερο σφουγγάρι, όσον αφορά την υφή. Η τεχνική της Julia Child έχει πάθος, βούτυρο (εννοείται), ταχύτητα, υψηλή θερμοκρασία και μετράει και για πρωινή άσκηση.

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Ομελέτα ίσον γαλλική ομελέτα.

8.

Καγιανάς

Ο καγιανάς είναι όλο το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα πιάτο. Μαζί με λίγο καλό ψωμί για βούτηγμα γίνεται brunch εξαιρετικό. Τα υλικά του, ως γνωστόν, είναι ελάχιστα και μάλλον εκεί κρύβεται και η νοστιμιά του.

Οι ώριμες, γλυκές ντομάτες με την πιο διακριτική οξύτητα ταιριάζουν με τρόπο πραγματικά μοναδικό με την πλούσια γεύση των αυγών. Ελάχιστο σκόρδο και ίσως λίγη πιπεριά κέρατο είναι οι προσθήκες που επιτρέπονται.

9.

En cocotte

Αυτή η τεχνική δεν έχει άγχος, ούτε λάδια να πετάγονται πάνω σου πριν προλάβεις καν να πιεις καφέ. Σπας κάθε αυγό μέσα σε ατομικά ράμεκιν. Προσθέτεις λίγο βούτυρο ή λάδι, αλάτι, πιπέρι και, αν θες, λίγη κρέμα γάλακτος.

Από κει και πέρα, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με μυρωδικά, μανιτάρια, κρεμμύδι και ό,τι άλλο έχεις όρεξη. Τα ράμεκιν τοποθετούνται σε ταψί γεμάτο μέχρι τη μέση με νερό και μπαίνουν στον φούρνο.

10.

Πειραματικό

Το φουσκωμένο αυγό (puffed egg) είναι μια- κατά λάθος-εφεύρεση του David Chang που αντλεί έμπνευση από τη γιαπωνέζικη ομελέτα tamagoyaki. Σε όψη μοιάζει με σύννεφο και με έναν τρόπο συνδυάζει την ομελέτα με το αυγό ποσέ (και λίγη έξτρα χημεία).

Τα αυγά, αφού χτυπηθούν, αναμειγνύονται με κάποιον ζελατινοποιητικό παράγοντα, περνιούνται από σιφόν (συσκευή που «γεμίζει» με πεπιεσμένο αέριο και συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή ανθρακούχου νερού με διοξείδιο του άνθρακα και για σαντιγί) και βράζονται σε ζωμό μπέικον.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ