BREAKING NEWS

Ham on Rye: Ένα αυθεντικό ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Το Ham on Rye βρίσκεται στο κρυφό στενό της Κλεισόβης στην πλατεία Κάνιγγος, δίπλα στη «Στοά Χόλιγουντ» ή Στοά Πανταζόπουλου, όπως λέγεται κανονικά. Φωτ.: Aphroditi Houlaki
0

Στο ημι-αυτοβιογραφικό Ham on Rye –ή Tοστ Zαμπόν, επί το ελληνικότερον–, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι καταγράφει μέσω του λογοτεχνικού του alter ego Χένρι Τσινάσκι την παιδική και εφηβική του ηλικία του, περιόδους της ζωής του που σημαδεύτηκαν από την κακοποιητική φιγούρα του πατέρα του, τις προκαταλήψεις που βίωσε εξαιτίας της γερμανική του καταγωγής και τη βαριάς μορφής ακμή που τον ταλαιπωρούσε. 

Στο τέταρτο μυθιστόρημά του η καταγραφή αυτή ξεκινάει ήδη από τα βρεφικά του χρόνια, απ’ όταν ο συγγραφέας θυμάται τον εαυτό του, μόλις δύο ετών, να κάθεται κάτω από ένα τραπέζι στο οποίο έχουν μαζευτεί άντρες με μαύρα παπούτσια και ρυτίδες οι οποίοι πίνουν τον καφέ τους, και δεν θέλει να φύγει, του αρέσει αυτή η θέση. Το νέο μπαρ της Αθήνας, που πήρε το όνομά του από αυτό το βιβλίο, είναι ναι μεν ένα αυθεντικό ποτάδικο, όμως θα ανοίγει από το πρωί και θα σερβίρει καφέ από την Create του (πρωταθλητή του είδους) Στέφανου Δωματιώτη, ένα χαρμάνι με διπλή καταγωγή, από τη Βραζιλία και την Κολομβία, που δίνει ένα αποτέλεσμα ισορροπημένο και ευκολόπιοτο. 

Το Ham on Rye θα σερβίρει και κάποια πολύ λιτά πρωινά, ένα avocado τοστ, που όσο κι αν λέμε ότι μας κούρασε, δεν πέφτει από τον θρόνο του, δύο διαφορετικά tramezzini, ένα πιάτο με τυρί, αλλαντικό, βούτυρο, ψωμί και μια μαρμελάδα – θυμηθείτε το αν ο δρόμος σας σάς βγάλει στο κρυφό στενό της Κλεισόβης στην πλατεία Κάνιγγος, δίπλα στη «Στοά Χόλιγουντ» ή Στοά Πανταζόπουλου, όπως λέγεται κανονικά, όπου κάποτε λειτουργούσαν οι εταιρείες κινηματογραφικής παραγωγής και περνούσαν όσοι σχετίζονταν με το ελληνικό σινεμά των δεκαετιών ’50-’70.

Και από κει που το Ham on Rye λειτουργεί κανονικά το πρωί, όσο βραδιάζει ο Μάρκος Πρίφτης κάνει στο πρώτο δικό του μπαρ αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: σερβίρει άκρως προσεγμένα ποτά, λιτά και απέριττα σε εμφάνιση, που όλη τους η ουσία βρίσκεται στη γεύση.

Ακούγεται κάπως καρμική η ιστορία του πώς βρήκε εκεί το μαγαζί του ο Μάρκος Πρίφτης. Έψαχνε καιρό για μέρος που να χωράει αυτό που είχε στο μυαλό του, μέχρι που έπεσε πάνω σε αυτό, που κάποτε διέθετε ηλεκτρολογικά είδη – το όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη, δε, ήταν επίσης Πρίφτης. 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Ο Μάρκος Πρίφτης κάνει στο πρώτο δικό του μπαρ αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: σερβίρει άκρως προσεγμένα ποτά. Φωτ.: Aphroditi Houlaki
Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Σερβίρει καφέ από την Create του (πρωταθλητή του είδους) Στέφανου Δωματιώτη. Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Μπουκόφσκι στο Ham on Rye δεν απουσιάζει και η αυτοκαταστροφική σχέση του με το αλκοόλ, αφού το βιβλίο φτάνει μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική. Και από κει που το Ham on Rye λειτουργεί κανονικά το πρωί, όσο βραδιάζει ο Μάρκος Πρίφτης κάνει στο πρώτο δικό του μπαρ αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: σερβίρει άκρως προσεγμένα ποτά, λιτά και απέριττα σε εμφάνιση, που όλη τους η ουσία βρίσκεται στη γεύση.

Με πολυετή θητεία σε ένα από τα πιο σοβαρά ποτάδικα της πόλης, στο CV Distiller των Ιλισίων, και ένα σύντομο πέρασμα από το Grasshoppers, έχει φτιάξει ένα μπαρ χωρίς τραπέζια στο εσωτερικό του, που ο πυρήνας του είναι η μπάρα του και όλα συμβαίνουν γύρω από αυτήν. Στα ράφια του έχει συλλέξει premium ετικέτες, διαθέτει ποικιλία από ουίσκι διαφορετικών προφίλ. Αν θέλετε, ας πούμε, να πιείτε κάποιο πιπεράτο, έχει να σας προτείνει διάφορα, ενώ δεν λείπουν τα ποιοτικά τζιν και οι βότκες ή τα απεριτίφ.

Με έμπνευση από το κίνημα του «βρόμικου ρεαλισμού», χωρίς περιττούς στολισμούς στο ποτήρι, η λίστα με τα κοκτέιλ του αποτελείται από κλασικές συνταγές με διακριτικά twists. Σερβίρει ένα άψογο sazerac με rye ουίσκι, κονιάκ, πολύ λίγη ζάχαρη, bitters από αγριοκέρασο και γλυκάνισο, και αρωματίζει το ποτήρι με αψέντι. Στο Ham on Rye θα δοκιμάσετε πώς μοιάζει το cult κοκτέιλ B-52 όταν φτιαχτεί με τις σωστές τεχνικές, επίσης μια spicy μαργαρίτα με παντζάρι και κεράσι. 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Tα του φαγητού, όσα τσιμπάμε με το ποτό μας, έχει αναλάβει να τα επιμεληθεί ο Μάριος Κοροβέσης της Cookoovaya. Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Tα του φαγητού, όσα τσιμπάμε με το ποτό μας, έχει αναλάβει να τα επιμεληθεί ο Μάριος Κοροβέσης της Cookoovaya. Είναι μόνο δύο οι επιλογές, μία σαλάτα με παξιμάδι χαρουπιού, ντοματίνια, βασιλικό και μοτσαρέλα, και ένα σάντουιτς με παστράμι. Επιλογές έχετε και σε αλλαντικά και τυριά από το Provence, αρσενικό Νάξου έξτρα παλαιωμένο και comte, κόπα και μορταδέλα μεταξύ άλλων, που θα σας τα βγάλουν με ένα πολύ ωραίο προζυμένιο ψωμί από τον φούρνο του Λώλη στον Βύρωνα.

Όσο για τη μουσική, το brief που δίνει ο Μάρκος στους DJs του είναι «ερωτισμός και νοσταλγία. Εκεί που πίνεις το ποτό σου να ακούσεις ένα κομμάτι που θα σου θυμίσει κάτι, που μπορεί να σε ωθήσει να φλερτάρεις ή να αγαπήσεις λίγο παραπάνω τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις βγει». Ένα βράδυ Τετάρτης θυμάμαι να παίζει Moby και Sade, το Natural Blues και το Paradise. 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Το Ham on Rye, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο βιβλίο του Μπουκόφσκι, είναι ένα αυθεντικό ποτάδικο. Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Κλεισόβης 12, Εξάρχεια, 210 3806681

Γεύση
0

BREAKING NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί

Γεύση / Επτά Μάρτυρες: Το νέο μπαρ του Νέου Κόσμου σερβίρει πολύ κρασί

Με τις αναφορές της να είναι τα γαλλικά μπιστρό και τα βολιώτικα τσιπουράδικα, η νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας ξεκινάει από ’60s-’70s ροκ και μπορεί να φτάσει μουσικά μέχρι και τον Πάνο Γαβαλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί

Γεύση / Το Mellem βρίσκεται ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί

Σε τριάντα πέντε τετραγωνικά, ο Νικολής Υφαντής και ο Βασίλης Παύλου χώρεσαν προτάσεις για λιτό πρωινό και μικρά, απλά πιάτα για να συνοδεύσουμε το κρασί μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Γεύση / Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Σε ένα off Broadway σημείο αλλά και πολύ κοντά στην Τεχνόπολη, σε ένα χαλαρό μέρος που τα προσφέρει όλα προσεγμένα, θα πίνουμε απογευματινά ποτά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, θα δοκιμάζουμε διαφορετικά negroni και κρασιά, θα τρώμε βενετσιάνικες μπρουσκέτες και πατάτες τηγανητές. Στο Ρουφ θα μάθουμε επιτέλους τι πάει να πει apericena. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ