Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα

Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα Facebook Twitter
Είναι ένα ακόμα τσακ-μπαμ καλοκαιρινό γεύμα για όταν πεινάει μια μεγάλη παρέα.
0

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ την καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα μου το ψιθύρισε ένας Ιταλός σεφ: «Οι πένες να είναι πολύ al dente». Να μην παραβράσουν δηλαδή και η σαλάτα θυμίζει κρύο φαγητό, αλλά να βράσουν τόσο ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους όταν ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά. 

Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική ότι τα μακαρόνια συνεχίζουν –αφού τα βγάλεις από τη φωτιά και για λίγα λεπτά ακόμα– να μαλακώνουν. Και αυτό μπορείς να το σταματήσεις με δύο τρόπους: να τα λούσεις αμέσως με κρύο νερό βρύσης ή να τους προσθέσεις αμέσως κάτι κρύο, στην προκειμένη περίπτωση το κρεμώδες τυρί κατευθείαν από το ψυγείο.  

Ταξιδεύει περίφημα σε ταπεράκι μέχρι το γραφείο και την παραλία και σε όποιο πλοίο σας πάει στον αγαπημένο σας προορισμό.

Τα στολίδια της μακαρονοσαλάτας είναι τα συνήθη, πολύχρωμες πιπεριές, ελάχιστα βρασμένος τρυφερός αρακάς και πολύς τόνος (είτε από βαζάκι, είτε ψητός). Αν σας αρέσουν οι ελιές, αγοράστε ένα βαζάκι σε ροδέλες και προσθέστε τις και φυσικά η αντσούγια θα δώσει περισσότερη γεύση ψαριού. Αν προσθέσετε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, να βάλετε λίγο και να δοκιμάσετε, περιέργως δεν της ταιριάζει ιδιαίτερα, αντίθετα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σχοινόπρασο που της προσδίδουν φρεσκάδα και χρώμα. 

Είναι ένα ακόμα τσακ-μπαμ καλοκαιρινό γεύμα για όταν πεινάει μια μεγάλη παρέα, όταν υπάρχουν πολλά μικρά παιδάκια τριγύρω που πεινάνε πολύ μετά τις βουτιές τους, και μια εύκολη λύση για όλους με υλικά που συνήθως υπάρχουν στο ντουλάπι. Ταξιδεύει περίφημα σε ταπεράκι μέχρι το γραφείο και την παραλία και σε όποιο πλοίο σας πάει στον αγαπημένο σας προορισμό. Γιατί, ως γνωστόν, οι καντίνες στα πλοία δεν έχουν τίποτα νόστιμο να φας. 

Μακαρονοσαλάτα Facebook Twitter

Υλικά

1 πακέτο μίνι πένες βρασμένες σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο μείον ένα λεπτό 

1 πακέτο κρεμώδες τυρί Φιλαδέλφεια light ή μια μπάλα μοτσαρέλα λιωμένη με το πιρούνι

3 πιπεριές πολύχρωμες (πράσινη, πορτοκαλιά, κόκκινη, κίτρινη)

2 φλιτζάνια βρασμένο κατεψυγμένο αρακά (προτιμήστε τον μικρότερο)

2 βαζάκια τόνο στραγγισμένα από το λάδι ή το νερό τους

½ φλυτζάνι ροδέλες ελιάς

Μια χουφτίτσα σχοινόπρασο και μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Το ξύσμα από ένα λεμόνι

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σουρώστε τις πένες και αμέσως ανακατέψτε τις με όποιο τυρί επιλέξετε μέσα στην ίδια κατσαρόλα που τις βράσατε. Προσθέστε το πιπέρι, το ξύσμα και το μισό ελαιόλαδο. 

Μεταφέρετε τις πένες στο μπολ που θα τις σερβίρετε και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά με πιρούνι.

Πριν σερβίρετε διακοσμήστε τη σαλάτα με λίγο μαϊντανό και ραντίστε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM