Kαρμπονάρα φούρνου από την Παλαιοβράχα Φθιώτιδας. Από τον σεφ Κώστα Χαντζούλη

Kαρμπονάρα φούρνου από την Παλαιοβράχα Φθιώτιδας. Από τον σεφ Κώστα Χαντζούλη Facebook Twitter
Ο κορωνοϊός δεν άλλαξε τα σχέδια μου. Τους έδωσε παράταση βασικά.
0

— Κώστα, πού βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή και γιατί;

Αυτήν τη δύσκολη στιγμή βρίσκομαι στον παράδεισο που λέγεται Παλαιοβράχα Φθιώτιδας και είναι το χωριό μου. Βρίσκομαι εδώ, όπως κάθε χειμώνα, διότι ηρεμώ και ξεκουράζομαι από την δύσκολη σεζόν του καλοκαιριού στη Μύκονο. Επίσης, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, στο χωριό αισθάνομαι πολύ ασφαλής.


— Πιστεύεις ότι το #ΜένουμεΣπίτι το βιώνει κάποιος πιο εύκολα στην επαρχία;

Το «Μένουμε Σπίτι» θεωρώ πως τηρείται καλύτερα στην επαρχία για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα εδώ ασχολούμαστε με τον κήπο μας, τις καλλιέργειες μας και την καθαριότητα των εξωτερικών χώρων του σπιτιού μας. Στην επαρχία, ακόμη, βιώνουμε την πραγματική έννοια της αλληλεγγύης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.


— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία για να κάνουμε κάποια σχέδια ή να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα;

Η καραντίνα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία εμπεριέχει σίγουρα ψυχολογικές μεταπτώσεις. Από την άλλη πλευρά είναι μια ευκαιρία να φιλοσοφήσουμε τη ζωή μας και τον σκοπό αυτής. Να αναλογιστούμε τα λάθη μας, να κάνουμε αυτοκριτική και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τα προβλήματά μας, έτσι ώστε βγαίνοντας από αυτό τον κυκεώνα να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, πρώτα από όλα.

Η μαγειρική και το μαγείρεμα με αγαπημένα πρόσωπα ή για αγαπημένα πρόσωπα, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, είναι ένα αγχολυτικό, μια διέξοδος δημιουργικής απασχόλησης και ίσως μία μορφή τέχνης και δοκιμών που μπορούν να σε παρασύρουν να βγάλεις πτυχές του εαυτού σου που ούτε καν φανταζόσουν ότι υπάρχουν.

— Το χωριό σου και οι γύρω περιοχές έχουν προϊόντα με γαστρονομικό ενδιαφέρον;

Βεβαίως! Η Παλαιοβράχα και η κοιλάδα του Σπερχειού γενικότερα έχουν πολλά προϊόντα με γαστρονομικό ενδιαφέρον. Και εδώ θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφέρω κάποια από αυτά.


Ευλογώντας τα γένια μας, θα ξεκινήσω από την Παλαιοβραχα η οποία παράγει σταφύλια, κρασί και τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας. Εξέχουσα θέση έχει το κοντοκλάδι, το οποίο καλλιεργείται μόνο στην Παλαιοβράχα και είναι μια εξαιρετική ποικιλία για ροζέ κρασί μονοποικιλιακό! Το τσίπουρο Παλαιοβράχας είναι ξεχωριστό για το άρωμα και τη γεύση του. Επίσης, τα τελευταία χρόνια στο χωριό δραστηριοποιείται η ΚΟΙΝΣΕΠΤ, κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία καλλιεργεί βιολογικές ντομάτες, με τις οποίες στη συνέχεια φτιάχνουν σάλτσα ντομάτας passata και είναι και αυτό ένα εξαιρετικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κοκκινιστά. Ταιριάζει, επίσης, πολύ και με τα ζυμαρικά.


Στη Μάκρη Φθιώτιδας καλλιεργείται το φημισμένο φιστίκι που μέσω του συνεταιρισμού τους κατέχει πλέον εξέχουσα θέση στη γαστρονομία, όχι μόνο της περιοχής, αλλά της χώρας γενικότερα. Επίσης το πολύ καλό μέλι που παράγει ο τόπος αρχίζει να κατακτά τη γαστρονομία. Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη φέτα Σπερχειού, τον τραχανά Σπερχειάδας και τις χυλοπίτες, τα πεντανόστιμα κοκορέτσια μας, τα αρνιά σούβλας και τα ξακουστά λουκάνικα. Και ο κατάλογος δεν τελειώνει ποτέ...

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και ηρεμεί, ανακουφίζει, ανακαλεί μνήμες ή ακόμα και μας ταξιδεύει. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Η μαγειρική και το μαγείρεμα με αγαπημένα πρόσωπα ή για αγαπημένα πρόσωπα, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, είναι ένα αγχολυτικό, μια διέξοδος δημιουργικής απασχόλησης και ίσως μία μορφή τέχνης και δοκιμών που μπορούν να σε παρασύρουν να βγάλεις πτυχές του εαυτού σου που ούτε καν φανταζόσουν ότι υπάρχουν.


— Άλλαξε τα σχέδιά σου ο κορωνοϊός; Υπάρχει κάτι που περιμένεις να κάνεις όταν ξεπεράσουμε την απειλή;

Ο κορωνοϊός δεν άλλαξε τα σχέδια μου. Τους έδωσε παράταση βασικά. Δουλεύω το νέο μενού για το Di Angelo στη Μύκονο και συζητώ με τους συνεργάτες μου τα νέα δεδομένα για τη σεζόν που έρχεται, που από ό,τι φαίνεται θα είναι δύσκολη. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν τελειώσει όλο αυτό.

— Τι μαγειρεύεις σήμερα για εμάς και από τι εμπνεύστηκες αυτήν τη συνταγή;

Βίδες Σπερχειάδας με πανσέτα. Κοίταξα γύρω μου και μαγείρεψα με ό,τι καλύτερο βρήκα.

Χειροποιητες βίδες με πανσέτα, φρέσκο αβγό και κεφαλογραβιέρα Σπερχειάδας

Καρμπονάρα φούρνου Σπερχειού

Υλικά

220 γραμμάρια βρασμένες βίδες Σπερχειάδας

120 γραμμάρια πανσέτα ψιλοκομμένη

80 ml κρέμα γάλακτος

Λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο

Λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

60 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα Σπερχειάδας

100 ml κρασί από Παλιοαβραχικό Κοντοκλάδι (προαιρετικά)

1 αυγό

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά μας, ενώ σε ένα τηγάνι ακριβώς δίπλα σοτάρουμε την πανσέτα με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο και αφού σοταριστούν, σβήνουμε με κρασί Παλιοβραχινό Κοντοκλάδι και προσθέτουμε νερό από την κατσαρόλα που βράζουμε τα ζυμαρικά. Εν συνεχεία, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και την κρέμα γάλακτος και όταν δέσουμε το φαγητό μας το βάζουμε σε ένα πήλινο σκεύος, προσθέτουμε ένα αυγό ολόκληρο και την κεφαλογραβιέρα γύρω από το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 7 με 10 λεπτά.

Στο τέλος προσθέτουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Γεύση / Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

H food blogger Εύα Μονοχάρη προτείνει να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στην κουζίνα, δοκιμάζοντας συνταγές που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόμασταν καν να «αγγίξουμε».
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Ποιο είναι το μέλλον των ελληνικών εστιατορίων; Τρεις σεφ μιλούν για τη ζωή μετά την καραντίνα

Γεύση / Ποιο είναι το μέλλον των ελληνικών εστιατορίων; Τρεις σεφ μιλούν για τη ζωή μετά την καραντίνα

Ενώ τα εστιατόρια της πόλης έχουν μπει στην καραντίνα, άγνωστο για πόσο καιρό, ορισμένοι εστιάτορες αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν ποτέ να ξανασταθούν στα πόδια τους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Διεθνή / Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Η στροφή στο delivery θα είναι οριστική, πιστεύει ένας από τους γνωστούς και πιο αγαπητούς σεφ στον πλανήτη και δηλώνει βαθιά προβληματισμένος για το μέλλον της βιομηχανίας εστίασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ