Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Έχοντας μπροστά σας τα μαγευτικά Σεράλια θα κατεβείτε τα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στα τραπέζια του νέου και μοναδικού wine bar του νησιού, στo Loggia. Φωτ.: Γιώργος Βενιός
0

Μαρμάρινες και σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες, οικόσημα, κτίσματα παλιά με ξύλινα μπαλκόνια μέσα σε πλακόστρωτα και στενά δρομάκια που λειτουργούν και ως οροφές σπιτιών. Αυτό είναι το σκηνικό στο Κάστρο της Σίφνου, στο οχυρό με τα βενετσιάνικα χαρακτηριστικά που πιθανολογείται ότι χτίστηκε από τη δυναστεία των Ντα Κορόνια γύρω στο 1635. Παρέμεινε η πρωτεύουσα του νησιού έως το 1836. Σήμερα αποτελεί τον πιο γραφικό οικισμό που μπορεί να περιπλανηθεί κάνεις στο νησί. Είναι από αυτά τα μέρη που νομίζω πως όλοι θα ήθελαν να κατοικήσουν, έστω και για λίγο.

Η πρόσβαση στο Κάστρο γίνεται μέσα από τις λότζιες, τις αρχαίες εισόδους - στοές που κάποτε σφάλιζαν και προστάτευαν τους κατοίκους του. Βγαίνοντας από μια λότζια θα αντικρύσετε το μοναδικό τοπίο του αρχαίου λιμανιού και λίγο πιο πέρα το ξωκλήσι των Επτά Μαρτύρων. Έχοντας μπροστά σας τα μαγευτικά Σεράλια θα κατεβείτε τα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στα τραπέζια του νέου και μοναδικού wine bar του νησιού, στo Loggia.

Αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι τους αρέσουν πολύ τα ασύρτικα, ενώ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο εσείς μοιράζεστε τη φιάλη της επιλογής σας ανοίγουν και οι ίδιοι δυο-τρεις που έχουν παραγγείλει για να τις γνωρίσουν προτού σας τις προτείνουν.

Στον χώρο που κάποτε, στα 80’s, λειτουργούσε ένα μπαρ κι έπειτα μια ψησταριά - αναψυκτήριο, ο Νίκος Λάβδας, ο Ορέστης Φαληρέας και ο Νώντας Παππάς διατήρησαν το όνομα που του έδωσαν οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες του για να υλοποιήσουν την ιδέα τους που γεννήθηκε σε lockdown. Η φιλία τους είναι ντυμένη με μουσική, οι δύο πρώτοι υπήρξαν συμμαθητές και μετά από χρόνια άνοιξαν μαζί ένα στούντιο ηχογραφήσεων στον Κεραμεικό, ο Ορέστης έχει δημιουργήσει τους Imam Baildi και ο Νώντας τους Acid Baby Jesus. Γι’ αυτό και στη δική τους Loggia βάζουν βινύλια στο πικάπ, από Stevie Wonder μέχρι Boards of Canada.

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
O Ορέστης Φαληρέας, ο Νίκος Λάβδας και ο Νώντας Παππάς. Φωτ.: Μαρία Μαράκη
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Aυτή τη στιγμή διαθέτουν στους συντηρητές τους περίπου 400 διαφορετικές ετικέτες. Φωτ.: Γιώργος Βενιός

Τις καραντίνες τους λοιπόν τις πέρασαν μαγειρεύοντας και δοκιμάζοντας κρασιά. Έτσι, σκέφτηκαν να συγκεντρώσουν όσες φιάλες τους άρεσαν σε ένα μέρος με αδιαμφισβήτητα ζηλευτή τοποθεσία, σε ένα μαγαζί που αποδεικνύει ότι η γνωριμία μας με το κρασί μπορεί να είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool. «Κάποιοι σκέφτονται πως για να βγουν σε ένα wine bar πρέπει να μιλάνε τη “γλώσσα” του κρασιού, έχουν ένα άγχος ότι απαιτείται να καταλαβαίνουν και να γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτό. Εμείς θέλουμε να θεωρείται κάτι απλό και καθημερινό το να επιλέξεις ένα ποτήρι κρασί και να το απολαύσεις παράλληλα με μια εκπληκτική θέα».

Τα κρασιά που αγαπούν οι τρεις τους είναι τα οργανικά, βιοδυναμικά, φυσικά και παραδοσιακά, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα. Στη σφιχτή by the glass λίστα τους που ανανεώνεται καθημερινά έχοντας επτά με οκτώ ετικέτες δεν υπάρχει κάποια που να μην έχουν απολαύσει πρώτα οι ίδιοι «δεν φέρνουμε κάτι που δεν έχουμε δοκιμάσει μόνο επειδή έχει όνομα και θα το επιλέξει πιο εύκολα ο κόσμος», εξηγούν. Όσο για τις επιλογές σε φιάλη, αυτή τη στιγμή διαθέτουν στους συντηρητές τους περίπου 400 διαφορετικές ετικέτες.

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός

Αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι τους αρέσουν πολύ τα ασύρτικα, ενώ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο εσείς μοιράζεστε τη φιάλη της επιλογής σας ανοίγουν και οι ίδιοι δυο-τρεις που έχουν παραγγείλει για να τις γνωρίσουν προτού σας τις προτείνουν, το κρασί άλλωστε είναι ατελείωτο. Για τους μυημένους, αυτά που δοκίμασαν τελευταία και τους ενθουσίασαν είναι ο Orange Pοδίτης 2019 από το οινοποιείο Μαρκόγιαννη στην Ολυμπία, το Ασύρτικο 2019 από το Οινοποιείο Ασλάνη στη Θεσσαλονίκη. Και αυτή ήταν η λίστα τους μία από τις μέρες που τους επισκέφθηκα: Άωτον Σαββατιανό 2019, Τετράμυθος Ρετσίνα Αμφορέα Naturε 2020, Τάτση Μαλαγουζιά 2018, Santo wines “Santorini fine lees” 2019, Oenops Απλά ροζέ 2020, Μανουσάκης “Nostos Pink” 2020, Sant'or Αγιωργίτικο Natural 2019, Θυμιόπουλος «Γη και Ουρανός» 2018, Kαρανίκα Brut Cuvée Spéciale 2018.

Για τα πλούσια και προσεγμένα πλατό τους φέρνουν τυριά από τη Νάξο, από την Κρήτη και την Τήνο, μια φίλη τους έστειλε από τον Άη Στράτη, φυσικά αξιοποιούν την παραγωγή της Σίφνου. Τα αλλαντικά τους είναι από την Ευρυτανία και την Κέρκυρα, τα λαχανικά τους είναι ντόπια και βιολογικά από το κτήμα του Ναρλή που καπνίζει τις μελιτζάνες στον ξυλοφούρνο μαζί με τη ρεβυθάδα που σιγοψήνει κάθε Σάββατο, με αυτές φτιάχνουν τη μελιτζανοσαλάτα τους.

Το Loggia είναι έτοιμο να σας σερβίρει την ώρα του ηλιοβασιλέματος, από τις 8 το απόγευμα. Ποια είναι όμως η σύνδεση του κρασιού με τη μουσική; «Είναι και τα δύο τέχνη», λένε κι έχουν δίκιο.

Loggia, Κάστρο-Σίφνος, 2284031965

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Manouka sommelier

Γεύση / Manouka: To νέο wine bar συστήνει ελληνικούς αμπελώνες στο μπαλκόνι με την πιο όμορφη θέα

Η νέα άφιξη στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αμπέλια, ενώ το μενού με τις μεσογειακές γεύσεις τιμά τα ΠΟΠ προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Γεύση / Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Ο Λάλος στον Νέο Κόσμο θέλει να είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα all-day bar, ενώ το Junior Does Wine φτιάχτηκε για να μας αποδείξει ότι η έξοδος για κρασί μπορεί να είναι χαλαρή και διασκεδαστική. Υπάρχουν κάποιοι αισιόδοξοι τύποι που ανυπομονούν να μας φιλοξενήσουν στα πρώτα μας ραντεβού για ποτό μετά από πολύ καιρό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM