«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Ενθουσιαστήκαμε με τη Mortadella e Pistachio, με φρέσκια μοτσαρέλα Fior di Latte, τυρί stracchino, μορταδέλα, κολοκύθι και τριμμένο φιστίκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Το λένε Tarantella για να το θυμούνται εύκολα όλοι και βρίσκεται στο Περιστέρι, ένα τετράγωνο μακριά από την πολύβουη πιάτσα με τα καφέ, για να εξασφαλίζει την ησυχία που χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει το γεύμα του. Πίσω από τη διακόσμησή του βρίσκεται ο Άλεξ Πετράκης, ο μάγος που στήνει τα πιο θεατρικά σκηνικά σε μαγαζιά, με στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό, ώστε να παρασύρονται οι καλεσμένοι σε έναν ιδιαίτερο κόσμο.

Το Tarantella ξεχωρίζει από μακριά. Στην είσοδό του ένα μικρό σιντριβάνι, που υπήρχε, απέκτησε την πατίνα του χρόνου για να θυμίζει fontana και οι ριγέ τέντες με τα χρυσά σιρίτια, σε συνδυασμό με τις κομψές, γύψινες ανθοστήλες αλλά και τις ζαρντινιέρες με τα κυκλάμινα, πρόσθεσαν έξτρα πόντους στο γοητευτικό αποτέλεσμα.

Δεν θα μπορούσα να πω ότι το Tarantella εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Μοιάζει να είναι ένας μικρός, ξεχωριστός κόσμος μέσα στη γειτονιά του, μια ευκαιρία για απόδραση ή μια μικρή δόση παραμυθιού που όλοι έχουμε ανάγκη. Εξάλλου, έχω την εντύπωση πως ο Άλεξ φτιάχνει τα μαγαζιά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μπορούν οι επισκέπτες τους να απολαμβάνουν κάτι εντελώς πλουραλιστικό και διαφορετικό, κάτι που να ξεσηκώνει τη διάθεσή τους και να μετατρέπεται σε εμπειρία.


Στο βάθος του Tarantella βρίσκεται ένα εντυπωσιακό μπαρ. Στη σάλα του εναλλάσσονται ξύλινες και μαρμάρινες ροτόντες. Το πράσινο, υπέροχο μάρμαρο Τήνου προσθέτει σε πολυτέλεια και κομψότητα. Λίγο πριν από το μπαρ, μερικά κουπέ με κλασικούς δερμάτινους καναπέδες εξασφαλίζουν διακριτικότητα σε όσους επισκέπτες το επιθυμούν. Τα χρώματα, μέντα και βαθύ κόκκινο, ολοκληρώνουν τέλεια την εικόνα. Το Tarantella θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιστορίας.

Ξεκάθαρα, το μενού του Tarantella θέλει να είναι απόλυτα συνεπές με την ιταλική παράδοση. Κάθε πιάτο του, όπως τα σπιτικά νιόκι με μανιτάρια Λομβαρδίας, το σπαγγέτι aglio, olio e peperoncino ή τα ριζότι, είναι φτιαγμένο με απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική συνταγή.


Στην πόρτα μάς υποδέχτηκαν ο Πέτρος Κέρμαλης, που τον ξέρουμε από το Yuzu και το La Casa Azul, και ο Παναγιώτης Γιαννόγλου, σεφ του Yuzu και του νέου ιταλικού. Συνιδιοκτήτες και μέλη της ομάδας, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το μαγαζί, δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το νέο τους εγχείρημα.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Πίσω από τη διακόσμησή του βρίσκεται ο Άλεξ Πετράκης, ο μάγος που στήνει τα πιο θεατρικά σκηνικά σε μαγαζιά, με στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Το Tarantella θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιστορίας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


«Επιλέξαμε το Περιστέρι γιατί είναι η γειτονιά μας. Πιστεύουμε στη δύναμη που έχουν οι συνοικίες γύρω από την Αθήνα. Ακόμη και στην περίοδο πανδημίας που διανύουμε, τα συνοικιακά μαγαζιά δεν χτυπήθηκαν τόσο όσο τα μαγαζιά του κέντρου» μας λέει ο Πέτρος και ξέρουμε ότι έχει δίκιο. Πιστεύουμε, δε, ότι ένα καλό ιταλικό εστιατόριο έλειπε από το Περιστέρι. Φυσικά, το συγκεκριμένο είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώνει κόσμο από κάθε γωνιά της Αθήνας, όχι μόνο για τη διακόσμηση του Άλεξ αλλά και για το άρτιο και σωστά δομημένο μενού που δημιούργησε ο Γιάννης Στανίτσας, ο βραβευμένος σεφ με τη σοβαρή και πολυδιάστατη γαστρονομική ιστορία.

Το Tarantella ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί, με καθημερινό brunch, το οποίο έχει επίσης ιταλική ψυχή. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο panini, το ένα με αυγά τηγανητά και προσούτo και το άλλο με προσούτo και πέστο βασιλικού. Στις υπόλοιπες επιλογές βρίσκεις αυθεντικά piadini σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές. Εξαιρετικά έξυπνη επιλογή τα piadini, καθώς δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού και αποτελούν βασικό κομμάτι της ιταλικής, καθημερινής κουζίνας. Πρόκειται για μια πίτα χωρίς μαγιά που φτιάχνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με κρέπα, αλλά με πιο ανάλαφρη γεύση. Ξεχωρίσαμε την piadina με καπνιστή γαλοπούλα, καβουρδισμένα καρύδια και γκοργκοντζόλα, αλλά και την άλλη, με σαλάμι πικάντε και μοτσαρέλα. Για όσους θέλουν κάτι γλυκό στο δεκατιανό τους, η piadina με μασκαρπόνε και σάλτσα από φρούτα του δάσους είναι σίγουρα μια λαχταριστή επιλογή.

Δοκιμάσαμε, επίσης, μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του καταλόγου που μας πρότεινε ο Παναγιώτης Γιαννόγλου που τρέχει το μενού με την υπόλοιπη ομάδα του. Ξεκινήσαμε με τα τραγανά arancini, τις κροκέτες από ριζότο με μανιτάρια του δάσους και τρούφα. Σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, είναι τα καλύτερα arancini που μπορεί κάποιος να βρει στην Αθήνα κι αυτό το λέμε με απόλυτη βεβαιότητα. Σωστό και γευστικότατο και το καρπάτσιο, μαρτυρούσε τη διάθεση της κουζίνας να προσφέρει πιάτα με εκλεκτές πρώτες ύλες.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, είναι τα καλύτερα arancini που μπορεί κάποιος να βρει στην Αθήνα κι αυτό το λέμε με απόλυτη βεβαιότητα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σωστό και γευστικότατο και το καρπάτσιο, μαρτυρούσε τη διάθεση της κουζίνας να προσφέρει πιάτα με εκλεκτές πρώτες ύλες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνεχίσαμε με πιο βαθιά βουτιά στην ιταλική κουζίνα και paccheri γεμιστά με λουκάνικο salsiccia και κρέμα πεκορίνο που έδινε στο πιάτο μοναδική ένταση και σπιρτάδα. Δεύτερη πάστα που έφτασε στο τραπέζι μας ήταν τα pappardelle με το ραγού. Και τα δύο ζυμαρικά, με το σωστό βράσιμο, την πλούσια γεύση και ποσότητα αλλά και την ισορροπημένη γεύση τους, κατάφεραν να μας μεταφέρουν νοητά στη γείτονα χώρα. Ξεκάθαρα, το μενού του Tarantella θέλει να είναι απόλυτα συνεπές με την ιταλική παράδοση. Κάθε πιάτο του, όπως τα σπιτικά νιόκι με μανιτάρια Λομβαρδίας, το σπαγγέτι aglio, olio e peperoncino ή τα ριζότι, είναι φτιαγμένο με απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική συνταγή.


Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις πίτσες. Φανταστική ζύμη που θα ζήλευε και ο πιο άξιος πιτσαϊόλο της Νάπολης, σε έξι εκδοχές: είναι αναμενόμενο ότι θα αποκτήσει φανατικούς λάτρεις. Εμείς ενθουσιαστήκαμε με τη Mortadella e Pistachio, με φρέσκια μοτσαρέλα Fior di Latte, τυρί stracchino, μορταδέλα, κολοκύθι και τριμμένο φιστίκι, ένα γευστικό θαύμα που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις. Υπέροχη και η margarita με την μπουράτα, που έλιωνε στο στόμα.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σας προτείνουμε να απολαύσετε ένα από τα κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει ο Βαγγέλης Γρηγορόπουλος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με ένα τιραμισού που είχε βάση brownies. Απαλό, τόσο στην υφή όσο και στη γεύση, μας άφησε την πιο γλυκιά εντύπωση για το Tarantella. Εμείς, βέβαια, θα σας λέγαμε να παραμείνετε στο μαγαζί για να απολαύσετε ένα από τα κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει ο Βαγγέλης Γρηγορόπουλος. Το Νegroni που ήρθε στο τραπέζι μας, με το άρωμα θυμαριού, ήταν πραγματικά εξαιρετικό.


Το Tarantella ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις το ταξίδι του και ξέρουμε ότι θα γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη, θέτοντας ψηλά τον πήχη στην ιταλική κουζίνα. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανυπομονούμε να ξαναγυρίσουμε κοντά του.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με ένα τιραμισού που είχε βάση brownies. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Tarantella, Αιμιλίου Βεάκη 9 & Ρούσβελτ Φραγκλίνου 8, Περιστέρι, 210 5785885, Facebook, Instagram

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ