Φαγούρα, δάκρυα και φτάρνισμα: Τι κάνουμε με τις αλλεργίες το καλοκαίρι

Επτά χρόνια φαγούρα, δάκρυα και φτάρνισμα Facebook Twitter
Οι περισσότερες πηγές αλλεργικών αντιδράσεων και ενοχλήσεων βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι: σκόνη, ακάρεα, πτητικά καθαριστικά, μικροσωματίδια.
0

O ΟΡΟΣ «ΑΛΛΕΡΓΙΑ» φέρνει στον νου καταρχάς τις δερματικές αλλεργίες όπως είναι το έκζεμα και η φωτοδερματίτιδα. Από εκζέματα ταλαιπωρούνται 1 στα 4 παιδιά στην πατρίδα μας, αλλά μεγαλώνοντας οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται – σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι κάνει καλό στην ατοπική δερματίτιδα, που είναι η επιστημονική ονομασία του εκζέματος.

Ο ήλιος, μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, βοηθά να υποχωρήσουν ο ερεθισμός και η φαγούρα, ενώ με τη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και την κατάλληλη υπο-αλλεργική καλλυντική φροντίδα μικροί και μεγάλοι αποκαθιστούν το αίσθημα της άνεσης, νιώθουν και κοιμούνται καλύτερα, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα παιδιά με εκζέματα, βάσει ερευνών, χάνουν μία νύχτα ύπνου την εβδομάδα, κάτι που οδηγεί σε υπερένταση, εκνευρισμό, επιθετική συμπεριφορά, μαθησιακές δυσκολίες, κόπωση, κατάθλιψη κ.ά. Ο ήλιος βοηθά όλες τις χρόνιες δερματοπάθειες, και όσες δεν είναι αλλεργικής φύσεως. Κλασικό παράδειγμα είναι η φλεγμονώδους αιτιολογίας ψωρίαση, με τις ψωριασικές πλάκες να καθαρίζουν στην πλειονότητα των περιστατικών χάρη στον ήλιο. 

Οι χρόνιες και οι εποχικές αλλεργίες μάς ταλαιπωρούν με εκζέματα, άσθμα, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα και άλλες διαταραχές που αφορούν πρωτίστως το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα και τα μάτια μας που κοκκινίζουν, τσούζουν και δακρύζουν, ειδικά όταν η ατμόσφαιρα γεμίζει με αφρικανική σκόνη. Επίσης, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος μιας τροφικής αλλεργίας. Η σωστή ενημέρωση βοηθά να… κόψουμε τον βήχα στις απρόσμενες ή χρόνιες αλλεργίες, ώστε να μη μας βγουν ξινές οι διακοπές. 

Από την άλλη, διάφορα ερεθιστικά συστατικά που ίσως βρεθούν σε αντηλιακά με χημικά φίλτρα, στην άμμο και σε άλλα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε μπορεί, παρουσία του ήλιου, να οδηγήσουν σε φωτοδερματίτιδα, η οποία είναι κλασικό βάσανο των διακοπών. Εκδηλώνεται με ερεθισμό, μικρά σπυράκια σαν σπιθουράκια και έντονο κνησμό, αντιμετωπίζεται με τοπική αγωγή (αλοιφές), αλλά επιβάλλεται να μείνουμε για λίγες μέρες μακριά από τον ήλιο. Αυτή την εποχή μπορεί να δούμε εξανθήματα στο δέρμα μας μετά από επαφή με κάποιο φυτό. Και αυτά αντιμετωπίζονται με τοπική αλοιφή, ενώ τα γαλακτώματα με αλόη βοηθούν να ενυδατώσουμε σωστά την επιδερμίδα.

Αναπνευστικές αλλεργίες:

Το αλλεργικό άσθμα είναι συχνό στην παιδική ηλικία και η αποστειρωμένη ζωή μακριά από τη φύση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του. Όπως όλες οι αλλεργίες, το άσθμα έχει γενετικό υπόβαθρο, οπότε αν και οι δύο γονείς έχουν άσθμα, είναι πολύ πιθανό να το εμφανίσει και το παιδί. Οι αναπνευστικές αλλεργίες όπως και η αλλεργική ρινίτιδα ή κόβουν την ανάσα ή ταλαιπωρούν τους ασθενείς με μπούκωμα, φτάρνισμα, πονοκεφάλους, ιγμορίτιδα, δακρύρροια. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να είναι κατάλληλα εφοδιασμένοι με τα εισπνεόμενα φάρμακά τους στις διακοπές, ειδικά όταν βρίσκονται σε κάποιο μικρό, απομονωμένο νησί. Συνήθως έχουν εισπνεόμενες θεραπείες συστηματικής χορήγησης και κατ’ επίκληση (δηλαδή όταν έχουν παρόξυνση και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν). Οι άνθρωποι με αναπνευστικές ή δερματικές αλλεργίες ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλεργία και σε τρίχωμα ζώου, περισσότερο της γάτας και σπανιότερα του σκύλου. 

Επιπεφυκίτιδες:

Οι αλλεργίες των ματιών είναι ενοχλητικές και σίγουρα η ψηφιακή κόπωση από τις ατελείωτες ώρες δουλειάς στον υπολογιστή δεν βοηθούν την κατάσταση. Ούτε η ξηροφθαλμία βοηθά, που εντείνεται από τη χρήση υπολογιστή, κινητού ή ταμπλετ, καθώς είναι γνωστό πως όταν είμαστε προσηλωμένοι σε μια οθόνη, δεν βλεφαρίζουμε όσο συχνά θα έπρεπε – η ξηροφθαλμία στις γυναίκες, δε, εντείνεται από τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Το blue light των οθονών, εκτός του ότι μας κουράζει, μας γερνάει κιόλας. Γενικά, οι αλλεργίες και το τσούξιμο στα μάτια είναι ενοχλητικά συμπτώματα και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας γιατί μπορεί να πληγώσουμε τον κερατοειδή, αν έχει εισχωρήσει ένα ξένο σώμα σε αυτόν. Πολύ προσεκτικοί στις διακοπές πρέπει να είναι οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής, γιατί τα λάθη στην υγιεινή τους ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την όραση. Δεν πρέπει να αφήνουμε τη συσκευασία με το υγρό των φακών ανοιχτή και χειριζόμαστε τους φακούς με πεντακάθαρα χέρια – γενικά, καλό είναι να έχουμε αντισηπτικό μαζί μας όταν ταξιδεύουμε αλλά και στον τόπο προορισμού μας. Επίσης, δεν κοιμόμαστε ποτέ με τους φακούς. Επειδή με την κολύμβηση, το μακιγιάζ, τα ξενύχτια και τις κραιπάλες του καλοκαιριού πολλά μπορούν να συμβούν, αν ξυπνήσουμε με πόνο, δακρύρροια, τσίμπλες, φωτοφοβία, κόκκινα μάτια και φαγούρα πάμε αμέσως στον οφθαλμίατρο ή στον αγροτικό γιατρό, ό,τι διαθέτει το νησί.     

Οι ερεθισμοί στα μάτια αντιμετωπίζονται με κολλύρια που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς γιατί η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να αυξήσει την ενδοφθάλμια πίεση και να οδηγήσει σε γλαύκωμα, δηλαδή σε μια μη αντιστρεπτή καταστροφή του οπτικού νεύρου. 

Τροφικές αλλεργίες:

Όσοι έχουν, γνωρίζουν και προσέχουν, αλλά, όταν τρώτε έξω, καλό είναι να ρωτάτε για τα συστατικά του πιάτου σας. Πιο ύποπτα τρόφιμα είναι τα καρύδια, τα φιστίκια, τα οστρακοειδή, το αυγό, ενώ αρκετοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη αλλά και στις τανίνες του κόκκινου κρασιού, που ευθύνονται για τους έντονους πονοκεφάλους μετά από κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας κρασιού. 

Allergy-free home:

Οι περισσότερες πηγές αλλεργικών αντιδράσεων και ενοχλήσεων βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι: σκόνη, ακάρεα, πτητικά καθαριστικά, μικροσωματίδια. Για τους αμετανόητους καπνιστές που καπνίζουν μέσα στο σπίτι, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται ακόμα πιο πολύ. Μια μεγάλη αιτία συσσώρευσης αλλεργιογόνων και ρύπων μέσα στο σπίτι είναι ο ελλιπής αερισμός αλλά και ο αερισμός τις λάθος ώρες, όταν έξω έχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση – σε αυτή την περίπτωση οι ρύποι εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του σπιτιού και δεν φεύγουν εύκολα. Για να αποκτήσουμε allergy free home, φροντίζουμε την υγιεινή των χώρων και του στρώματος του κρεβατιού, που είναι πηγή ακάρεων, και καθαρίζουμε χωρίς εμμονές, δηλαδή χωρίς να λούζουμε το σπίτι μας και τον εαυτό μας με αντισηπτικά. Παν μέτρον άριστον.  

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ