Μαμά, γιατί ψωνίζεις στη λαϊκή αγορά;

Μαμά, γιατί ψωνίζεις στη λαϊκή αγορά; Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης
0

Για πολλούς η λαϊκή αγορά είναι μια εβδομαδιαία ιεροτελεστία. Ένας τόπος συνάντησης, ένα σημείο αναφοράς για τα ψώνια της εβδομάδας αλλά και μια εναλλακτική ψυχοθεραπεία. Κάθε γειτονιά σήμερα διαθέτει τη δική της αγορά που εδώ και πολλά χρόνια έχει εξελιχθεί σ’ έναν θεσμό που έχει αγαπηθεί απ’ τα νοικοκυριά. Οι πλανόδιοι πωλητές στήνουν τους πάγκους με τα φρέσκα προϊόντα τους από νωρίς το πρωί, ενώ παραγωγοί και καταναλωτές ανταλλάσσουν κουβέντες στο πόδι, μιλούν είτε για τις τιμές, είτε για την ποικιλία, είτε για την ποιότητα των κηπευτικών.

Η Μαρία Ντόβα είναι μητέρα δύο παιδιών και έχει ένα εγγόνι. Κάθε Δευτέρα πηγαίνει στη λαϊκή αγορά της οδού Ευδόξου στον Νέο Κόσμο. «Δεν αλλάζω με τίποτα τον πάγκο του Δημήτρη Μιχόπουλου, ο οποίος έχει με διαφορά τις καλύτερες ντομάτες, οι οποίες ευδοκιμούν στην ορεινή Κορινθία. Τις φέρνει τέλη Ιουλίου και τις βρίσκεις στον πάγκο του μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη. Είναι σημαντικό το ότι δεν πρόκειται για ντομάτες θερμοκηπίου. Μου αρέσουν γιατί είναι λεπτόφλουδες, δεν έχουν μεγάλα κοτσάνια και, φυσικά, είναι γευστικές και νόστιμες όταν τις μαγειρεύω. Καταλαβαίνεις ουσιαστικά ότι τρως ντομάτα, κάτι που σπανίζει στις μέρες μας. Επίσης, συνήθως τις χρησιμοποιώ για να φτιάξω γεμιστά αλλά και καγιανά».  

Με την πάροδο των ετών στη λαϊκή αγορά αποκτάς σχέσεις, οι παραγωγοί σε ξέρουν με το μικρό σου όνομα και δεν θα σε κοροϊδέψουν. Στους ανθρώπους αυτούς εκτιμώ αφάνταστα τα υψηλής διατροφικής αξίας υλικά που πωλούν αλλά και το γεγονός ότι είναι απίστευτα γενναιόδωροι άνθρωποι. Αν και έχουν ξυπνήσει από τις δύο τα χαράματα, είναι πάντα χαμογελαστοί και σου φτιάχνουν τη διάθεση.

Η Ειρήνη Σπαθαράκη, με δύο παιδιά και τρία εγγόνια, κατοικεί στο Αιγάλεω και αισθάνεται πολύ τυχερή που η λαϊκή στήνεται κάθε εβδομάδα μπροστά στο σπίτι της, όπου θα ακολουθήσει κάθε φορά τη συνήθη διαδρομή της, κάνοντας παζάρια με τους μικροπωλητές και τις ατελείωτες συζητήσεις με τις γειτόνισσες. Λέει η ίδια: «Στην υπαίθρια αγορά της οδού Αλατσάτων ψωνίζω όλα όσα χρειάζομαι για το σπίτι, ακόμη και αυγά. Ένας βασικός λόγος είναι ότι εκεί τα προϊόντα είναι πολύ φθηνότερα συγκριτικά με το σούπερ-μάρκετ. Ένας άλλος λόγος είναι ότι αποτελεί μια εύκολη λύση για να τρως υγιεινά μέσα στην πόλη. Οι αγαπημένοι μου πάγκοι είναι δύο: ο ένας με φρούτα, αχλάδια, μήλα και λωτούς, και ένας άλλος λίγο πιο πέρα με αργίτικα πορτοκάλια και μανταρίνια. Ο συγκεκριμένος έχει πάντα πορτοκάλια που δεν είναι χτυπημένα αλλά πολύ ζουμερά, ενώ, όταν βλέπω ότι έχουν αφήσει τα πράσινα κοτσάνια, καταλαβαίνω ότι είναι φρεσκοκομμένα. Και οι δύο έχουν στους πάγκους τους ντόπια υλικά που όταν τα τρως έχουν φυσική και πλούσια γεύση. Ξέρεις, όταν μεγαλώνεις σε ενδιαφέρει πολύ η καλή διατροφή. Η λαϊκή αγορά σού δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτείς για σένα και τα παιδιά σου φρέσκα φρούτα και λαχανικά με υψηλά θρεπτικά συστατικά, μεγάλη ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών».

Μαμά, γιατί ψωνίζεις στη λαϊκή αγορά; Facebook Twitter
Τις περισσότερες φορές επιλέγω να πηγαίνω στο κλείσιμο, και οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί. Είναι αλήθεια ότι το πρωί είναι πιο τσιμπημένες οι τιμές. Φωτ.: Eurokinissi

Η Κατερίνα Κουρμούζη έχει τρία παιδιά και μένει στην Ηλιούπολη. Στη σχετική συζήτησή μας αναφέρει: «Στη λαϊκή αγορά πάω για να βρω σωστή πρώτη ύλη. Έρχεσαι σε επαφή με τις γεύσεις όλης της Ελλάδας. Για μένα, το σούπερ-μάρκετ είναι απρόσωπο και διαθέτει προϊόντα άνοστα, αφού τα αφήνουν στα ψυγεία πολύ καιρό. Έχω δύο συγκεκριμένους πάγκους από τους οποίους ψωνίζω πάντοτε. Ο ένας είναι του Νίκου και της Ελένης Κουτλή, οι οποίοι φέρνουν μπρόκολα, λάχανα, καρότα και χόρτα που καλλιεργούν στο χωράφι τους στον Μαραθώνα. Ο άλλος πάγκος είναι της Ελένης από το Άργος που μαζί με τους δυο γιους της διαθέτουν πάντα φοβερά πορτοκάλια και λεμόνια. Με την πάροδο των ετών στη λαϊκή αγορά αποκτάς σχέσεις, οι παραγωγοί σε ξέρουν με το μικρό σου όνομα και δεν θα σε κοροϊδέψουν. Στους ανθρώπους αυτούς εκτιμώ αφάνταστα τα υψηλής διατροφικής αξίας υλικά που πωλούν αλλά και το γεγονός ότι είναι απίστευτα γενναιόδωροι άνθρωποι. Αν και έχουν ξυπνήσει από τις δύο τα χαράματα, είναι πάντα χαμογελαστοί και σου φτιάχνουν τη διάθεση. Όταν μαγειρεύω ένα φαγητό με τα υλικά που έχω πάρει από τη λαϊκή, π.χ. σπανακόπιτα ή κάποιο λαδερό, σκέφτομαι αυτούς τους καλοσυνάτους ανθρώπους».

Μαμά, γιατί ψωνίζεις στη λαϊκή αγορά; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τέλος, η Ανθή Γιακιντζή, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά ενός εγγονού, ζει στη Βούλα και κάθε Πέμπτη προμηθεύεται τα απαραίτητα για τη μαγειρική της απ’ τη λαϊκή αγορά της οδού Αλ. Παπάγου. «Αρχικά, επιλέγω αυτήν τη λαϊκή επειδή είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου. Γενικά, όταν έχω χρόνο και δεν με εμποδίζουν οι καθημερινές υποχρεώσεις μού αρέσει να πηγαίνω νωρίς το πρωί. Εκείνη την ώρα αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σ’ έναν μεγάλο κήπο αφού απλώνεται μπροστά σου, σε ένα τεράστιο μποστάνι όπου όλα είναι τακτοποιημένα, σαν να είσαι μέρος ενός πίνακα ζωγραφικής. Τις περισσότερες φορές, όμως, επιλέγω να πηγαίνω στο κλείσιμο, και οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί. Είναι αλήθεια ότι το πρωί είναι πιο τσιμπημένες οι τιμές. Ο αγαπημένος μου πάγκος ανήκει σε έναν παραγωγό που για μένα έχει τις καλύτερες εγχώριες μυρωδάτες ντομάτες και χρωματιστές πιπεριές. Μάλιστα, προτιμώ να τις χρησιμοποιώ μόνο για σάλτσες ή μαγειρεύοντας γεμιστά με ρύζι και κιμά».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιζαμπώ: Η μικρή φάρμα της Μεσσηνίας που εμπιστεύονται οι καλύτεροι μάγειρες της Αθήνας 

Γεύση / Η μικρή φάρμα της Μεσσηνίας που εμπιστεύονται οι καλύτεροι μάγειρες της Αθήνας 

Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος δανείστηκε για να βγάλει τα πρώτα του χωριάτικα αυγά και να χτυπήσει την πόρτα κορυφαίων σεφ. Πλέον τρέχει την Ιζαμπώ που, βασισμένη στην ανακυκλώσιμη αγροτική οικονομία, αναδεικνύει τα καλύτερα προϊόντα της περιοχής του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μετά την κακοκαιρία Daniel: Οι τιμές στο τελάρο, στο ράφι και τα ευτράπελα

Ρεπορτάζ / Ακριβή μου μπάμια: Ημερολόγιο τιμών -μετά την κακοκαιρία- σε ράφια και τελάρα της λαϊκής

Η LiFO για πάνω από 20 ημέρες -και μετά το σαρωτικό πέρασμα του Daniel και του Elias από τον θεσσαλικό κάμπο- προχώρησε σε μία εκτενή έρευνα - καταγραφή στα σκαμπανεβάσματα των τιμών σε βασικά κηπευτικά προϊόντα: η εκτόξευση και τα ευτράπελα.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ