Γερμανία: «Μπλόκο» από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ταμείο Ανάκαμψης

Γερμανία: «Μπλόκο» από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ταμείο Ανάκαμψης Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη απαγόρευσε το απόγευμα, με προσωρινή διάταξη, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να υπογράψει τον νόμο για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ταμείο, προορίζεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και, σύμφωνα με ανακοίνωση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου, ο κ. Σταϊνμάιερ θα πρέπει να περιμένει πρώτα την απόφαση προτού υπογράψει τον νόμο. Στην περίπτωση προσωρινών διατάξεων η διαδικασία ως ότου εκδοθεί απόφαση του δικαστηρίου διαρκεί ως και τρεις μήνες.

Το νομοσχέδιο συμμετοχής της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης είχε ψηφιστεί την Πέμπτη από τη γερμανική βουλή με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων και την Παρασκευή το πρωί ομόφωνα από το Συμβούλιο των Κρατιδίων. Αμέσως μετά κατατέθηκαν σειρά αγωγών στην Καρλσρούη.

Η λίστα κατανομής των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι έτοιμη

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των εναγόντων. Πάντως, το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχε ήδη από χθες ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στην Καρλσρούη. Οι επικριτές της γερμανικής συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης εκφράζουν σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung τον φόβο ότι τα οικονομικά αδύναμα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν τα δάνειά τους στο Ταμείο, με συνέπεια να πρέπει να αναλάβουν τα χρέη τους τα οικονομικά ισχυρότερα κράτη. Η Γερμανία θα αναλάμβανε οικονομικές υποχρεώσεις ακαθόριστου ύψους, ενδεχομένως πάρα πολύ υψηλές.

Κατά αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μια «Ένωση Χρεών», όπου το ένα κράτος θα είναι υπεύθυνο για τα χρέη του άλλου. Το λεγόμενο bailout απαγορεύεται όμως από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, όπως επιχειρηματολογούν. Το ανώτατο δικαστήριο θα πρέπει να παρέμβει προτού υπογράψει το νόμο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαφορετικά η Γερμανία θα αναλάμβανε ευθύνες από τις οποίες δεν θα μπορούσε να παραιτηθεί – εάν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο δώσει δίκαιο στους ενάγοντες. Το δικαστήριο φαίνεται να δέχτηκε αυτή την επιχειρηματολογία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM