Καπνιστής ή εθισμένος;

Καπνιστής ή εθισμένος; Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Εθισμένος στο κάπνισμα χαρακτηρίζεται ο καπνιστής που έχει φτάσει σε τόσο αναγκαία σχέση με τα τσιγάρα που καπνίζει καθημερινά, ώστε η διακοπή του καπνίσματος, ή η αποχή από αυτό έστω για λίγες ώρες να προκαλεί σοβαρή ψυχολογική, πνευματική ή και σωματική διαταραχή ή αντίδραση.

 Οι περισσότεροι καπνιστές θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και έχουν την πρόθεση να προσπαθήσουν, ο λόγος της αποτυχίας όμως είναι ο εθισμός στην νικοτίνη.

Ο καθένας μπορεί να απεξαρτηθεί παρ΄ όλα αυτά, αν αντιμετωπίσει την εξάρτηση με τον σωστό τρόπο και ξετυλίξει τους κωδικούς και τα κλειδιά της σύμφωνα με την σύτγχρον η γνώση που φώτισε το ως ο ανθρώπινος εγκέφαλος γνωρίζει να αναιρεί την εξάρτηση αποτελεσματικότερα

 

Ποσοστά επιτυχίας της απεξάρτησης

  • Μόνο ένας στους τρεις καταφέρνει να σταματήσει οριστικά πριν από την ηλικία 60.
  • Εκείνοι που τελικά καταφέρνον να κόψουν το κάπνισμα έχουν προσπαθήσει συνήθως δύο ή τρεις φορές πριν το επιτύχουν.
  • Κάθε χρόνο καταφέρνει να διακόψει το κάπνισμα με επιτυχία μόνο το 2,5 τοις εκατό των καπνιστών.

Πότε το κόβει κανείς

Ανεξάρτητα από το πόσο εξαρτημένος από την νικοτίνη είναι κανείς, καταφέρνει να κόψει το κάπνισμα μόνον όταν το αποφασίσει σοβαρά και μη αναστρέψιμα ως προσωπική του επιλογή, με δεδομένη την αληθινή θέλησή του να απαλλαγεί.

Στην μέση ηλικία, μετά τα 35 και μέχρι την ηλικία των 50+, οι πιθανότητες να διακόψει κανέις το κάπνισμα από το κάπνισμα είναι περισσότερες απ ότι στις νεαρότερες ηλικίες

Ακόμη και αν καταφέρει κανείς με επιτυχία να κόψει το τσιγάρο , είναι αναμενόμενη η πιθανότητα υποτροπής μέσα σε 2 με 3 μήνες.

 

Γιατί εθίζει η νικοτίνη

 

"Nicotine is the drug...", η νικοτίνη είναι «το ναρκωτικό" του καπνού που προκαλεί εθισμό.

Aπορροφάταικαι εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων όταν καπνίζεται και εισπνέεται, και μέσω του στοματικού βλεννογόνου όταν ο καπνός μασιέται, ή όταν πρόκειται για πούρο.

Η νικοτίνη χαρακτηρίζεται ψυχοτρόπος ουσία που ενισχύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Αναγνωρίζεται επιστημονικά ότι έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα ειδικά σε στιγμές και περιόδους στρεσογόνους για τον καπνιστή.

Επιπτώσεις έχει επίσης η νικοτίνη στο ορμονικό σύστημα και σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Το κάπνισμα των δόσεων νικοτίνης που προσλαμβάνει ο καπνιστής με ένα τσιγάρο ενεργοποιεί τα «κέντρα ευχαρίστησης» στον εγκέφαλο τα οποία και βοηθούν στον εθισμό στο κάπνισμα.

 

Οι δόσεις, «τσιγάρο το τσιγάρο»...

Ανοχή στη νικοτίνη αναπτύσσει ο καπνιστής εύκολα και γρήγορα και συνήθως μπορεί «να αυξήσεις τις δόσεις», να καπνίσει δηλαδή πολύ περισσότερο χωρίς βιολογική ενόχληση.

  • Ο καπνός είναι ανεκτή και ήπια ουσία για την απορροφησιμότητά του από τους πνεύμονες. Λόγω της μεγάλης επιφάνειας των πνευμόνων, η νικοτίνη απορροφάται γρήγορα, διοχετεύεται τάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε 7 δευτερόλεπτα - πιο γρήγορα από ό, τι μετά από μια ενδοφλέβια ένεση.
  • (..."nicotine fix")
  • Με τον τρόπο αυτό ο καπνιστής παίρνει μια -τύπου ενδοδφλέβιας- δόση νικοτίνης μετά από κάθε εισπνοή:
    • 20 τσιγάρα την ημέρα επί 10 παφ, συμπληρώνουν περισσότερες από 70.000 δόσεις κάθε χρόνο.
    • Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές λαμβάνουν περίπου 1 mg νικοτίνη  από κάθε τσιγάρο, αν και μερικοί φτάνουν τα 2 χιλιοστόγραμμα και περισσότερο, ενώ άλλοι ικανοποιούνται με με 0,5 mg ή λιγότερο.
    • Διαμορφώνοντας τον ρυθμό και τον αριθμό των παφ, το μέγεθος της κάθε τζούρας και το μέγεθος της εισπνοής τους , οι καπνιστές ρυθμίζουν ασυνείδητα τις απαιτούμενες δόσεις νικοτίνης που τους κάνουν εξαρτημένους καπνιστές , και καθιερώνουν την ημερήσια δόση και τις δόσεις τους σε πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας.

Αυτό εγκαθιστά τον εθισμό, μια και οργανισμός μαθαίνει δραματικά εύκολα ότι επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα με συνεπή χρονισμό.

Οι θεριακλήδες...

Η περιεκτικότητα των τσιγάρων δεν παίζουν τόσο ρόλο στην καθημερινή πρόσληψη των δόσεων νικοτίνης, όσο ο τρόπος ποιυ καπνίζει κανείς.

Καπνίζει βαριά κανείς, όταν εισπνέει επίμονα και βαθιά την κάθε τζούρα, και το τσιγάρο μέχρι το τέλος. Μπορεί να εισπράξει έτσι 2 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης, ή και περισσότερο, από τσιγάρο χαμηλής περιεκτικότητας.

Οι ακριβέστερες (εργαστηριακές ) μηχανές καπνίσματος τσιγάρων πάντως, δεν κατάφεραν, σημειωτέον, να «εισπνεύσουν» ποτέ μέχρι τώρα περισσότερο από 0,6mg νικοτίνης. Τα ανθρώπινα πνευμόνια είναι, αναμφίβολα, υπερδύναμη!...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ