Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε χθες Δευτέρα να παραμείνουν προφυλακισμένοι δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι που εργάζονται για το Vice News και είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα, απαγγέλλοντάς τους κατηγορίες για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σε βάρος των δύο δημοσιογράφων και του Ιρακινού μεταφραστή τους ασκήθηκε δίωξη από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία) για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες». Αν και δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στην οργάνωση υπέρ της οποίας φέρονται να ενήργησαν οι δημοσιογράφοι, πιθανόν διώκονται διότι φέρονται να είχαν κινηματογραφήσει συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες του τουρκικού στρατού και αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), της κουρδικής ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική.
Ένας τέταρτος ύποπτος, ο οδηγός της τριάδας, αφέθηκε ελεύθερος.
Οι συλλήψεις εντείνουν τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, τη στιγμή που η Άγκυρα αναλαμβάνει ευρύτερο ρόλο στην δράση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα εντείνει τις επιχειρήσεις πάταξης των Κούρδων αυτονομιστών στο εσωτερικό της χώρας.
Το «Vice News καταδικάζει με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να φιμώσει τους συντάκτες μας, οι οποίοι παρέχουν ζωτικής σημασίας κάλυψη από την περιοχή», τόνισε ο Κέβιν Σάτκλιφ, ο επικεφαλής προγράμματος του Βάις για την Ευρώπη, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις αρμόδιες αρχές για να επιταχυνθεί η ασφαλής απελευθέρωση των τριών συναδέλφων και φίλων μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τους συνεργάτες του Βάις αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε για την παρουσία τους στην περιοχή, η οποία συγκλονίζεται από εχθροπραξίες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες, και κατέσχεσαν τις εικόνες που είχαν μαγνητοσκοπήσει. Οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν παρουσία των συνηγόρων τους.
Πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βρετανοί δημοσιογράφοι Τζέικ Χάνραχαν και Φίλιπ Πέντελμπερι είχαν συλληφθεί μαζί με τον μεταφραστή τους στο Ντιγιάρμπακιρ.
Το Βάις ανέφερε ότι αν και αρχικά συνελήφθησαν διότι εργάζονταν χωρίς διαπίστευση, σε βάρος τους διατυπώθηκαν ακόμη κατηγορίες πως «υποστηρίζουν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος».
Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Ντιγιάρμπακιρ ανέφερε: «αν και οι ύποπτοι δεν συμμετέχουν στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης, αποφασίστηκε να συλληφθούν διότι βοήθησαν την οργάνωση οικειοθελώς». Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο εισαγγελέας παραπέμπει στο PKK.
Το Βάις, το οποίο προσελκύει αρκετό νεαρό κοινό με την ασεβή κάλυψη και τα ντοκιμαντέρ του από διάφορα «καυτά» σημεία του κόσμου, τόνισε ότι «οι κατηγορίες για τρομοκρατία» οι οποίες απαγγέλθηκαν στους συνεργάτες του στερούνται οποιασδήποτε βάσης.
Η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Άγκυρα και το PKK που είχε ξεκινήσει το 2012 κατέρρευσε τον περασμένο μήνα, με τον τουρκικό στρατό να εξαπολύει εκ νέου αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδων των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ και τους Κούρδους αντάρτες να προχωρούν σε επιθέσεις εναντίον δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού.
Επικριτές των τουρκικών αρχών εκφράζουν φόβους ότι η ελευθεροτυπία θα είναι ένα από τα πρώτα θύματα της επανέναρξης του πολέμου. Η Τουρκία βρίσκεται ούτως ή άλλως στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου· η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί κάποτε, τονίζει ότι η φίμωση των μέσων ενημέρωσης στην οποία επιδίδεται συχνά η Άγκυρα παραβιάζει τα κριτήριά της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε να απελευθερωθούν «άμεσα» οι δημοσιογράφοι και χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος τους «σκανδαλώδεις και αλλόκοτες».
«Αυτό είναι ένα νέο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι τουρκικές αρχές λογοκρίνουν τις πληροφορίες που τις ντροπιάζουν», επισήμανε ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Αμνηστίας ειδικευμένος στην Τουρκία.
Η σύλληψη των δημοσιογράφων σημειώνεται σε ένα πλαίσιο εντεινόμενης ανησυχίας για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου οι δημοσιογράφοι στοχοθετούνται και τους ασκούνται διώξεις για συκοφαντική δυσφήμιση κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων.
«Οι (τουρκικές) αρχές θα έπρεπε να προστατεύουν τους δημοσιογράφους οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους, αντί να τους φιμώνουν», υπογράμμισε η Νίνα Οργκιάνοβα της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).
σχόλια