Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής αποτελεί προϋπόθεση για την επαναφορά του οικονομικού κλίματος και της εμπιστοσύνης των πολιτών σε σταθερή ανοδική πορεία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, με το οποίο εκφράζει επίσης ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις του προσφυγικού στον τουρισμό.
«Οι αντοχές που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει η ελληνική οικονομία κινδυνεύουν να εξαντληθούν και για να αποτραπεί αυτό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η εφαρμογή μιας συνεπούς αναπτυξιακής πολιτικής και ο περιορισμός των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, τα οποία βαθαίνουν την ύφεση», αναφέρει συγκεκριμένα ο ΣΕΒ και προσθέτει:
«Η οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα μικτή εικόνα. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά σταθεροποιείται σταδιακά μετά το ατυχές 2015, καθώς οι προσδοκίες στους βασικούς τομείς δείχνουν κάποια βελτίωση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές κινούνται ανοδικά. Από την άλλη πλευρά όμως, εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας, η οποία αποτυπώνεται κυρίως στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την αναιμική αύξηση της απασχόλησης, την ώρα που οι επικείμενες αυξήσεις στη φορολογία και περικοπές των συντάξεων, αυξάνουν τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, την κατανάλωση και τις λιανικές πωλήσεις. Παράλληλα, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, ενώ η ένταση του προσφυγικού ζητήματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό».