Στην Κρήτη σήμερα ο Τσίπρας-Επί τάπητος το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Στην Κρήτη σήμερα ο Τσίπρας-Επί τάπητος το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Facebook Twitter
0

 Κορυφώνονται σήμερα οι εργασίες του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην Κρήτη τη φορά αυτή, με την ολοήμερη συνεδρίαση που θα κλείσει το βράδυ με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Βασίλη Λαμπρινού, δημάρχου Ηρακλείου, και Σταύρου Αρναουτάκη, περιφερειάρχη.

Το βάρος που ρίχνει το Μέγαρο Μαξίμου στα περιφερειακά συνέδρια είναι «τεράστιο», υποστήριζε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή, κάτι που υποδηλώνει, άλλωστε, και η παρουσία 16 μελών της κυβέρνησης στο συνέδριο, οι τοποθετήσεις των οποίων καλύπτουν όλη τη σφαίρα ζητημάτων που απασχολούν το νησί. Αλλά, «δεν είναι μόνο η ομιλία του πρωθυπουργού και των υπουργών, είναι το γεγονός ότι "ανοίγουν" όλα τα θέματα με τους φορείς της περιοχής, ενώ γίνεται και συζήτηση επ' αυτών για το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης της Κρήτης» εξηγούσε η ίδια πηγή.

Με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του νησιού, ενός νησιού στο οποίο η πρόοδος και η προκοπή είναι στο "DNA" του. Αυτά τα πλεονεκτήματα μπορεί να είναι το φυσικό περιβάλλον, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία και η κτηνοτροφία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, ένα θέμα που θα αναδειχθεί χωριστά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού (αλλά και βουλευτή Ηρακλείου) στην Κρήτη είναι η καινοτομία και η έρευνα, θέμα που είναι σταθερά στις προτεραιότητές του, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες επισκέψεις του σε επιχειρήσεις που τολμούν. Για τοn λόγο αυτό, σήμερα το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα μιλήσει στα Χανιά στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ».

Η κοινωνία, στο επίκεντρο του σχεδίου

Ένα δομικό χαρακτηριστικό των pεριφερειακών αυτών sυνεδρίων, που μαρτυρά αφενός το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αφετέρου τη θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας σε αυτά, είναι το γεγονός ότι κεντρική εξουσία και τοπικοί φορείς συνδιαμορφώνουν το σχέδιο για το Αύριο. Ή, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, χθες, στο άνοιγμα των εργασιών, «μέχρι σήμερα, η κοινωνία εμφανιζόταν στο περιθώριο των σχεδιασμών για την ανάπτυξη. Πλέον η κοινωνία τίθεται στο επίκεντρο του σχεδίου», συμπληρώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, σε συνέχεια των περιφερειακών συνεδριών, η δημιουργία σταθερών και μόνιμων δομών συμμετοχής της κοινωνίας.

Ενώ και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήριζε πολύ σημαντική την παρουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών στο νησί, επισημαίνοντας ότι «στόχος του Αναπτυξιακού Συνεδρίου είναι να συμφωνήσουμε στη σύναψη μίας μεγάλης αναπτυξιακής συνθήκης για την Κρήτη. Εξάλλου, το σημαντικότερο μήνυμα του Συνεδρίου πρέπει να είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας».

   Οι … εξαγγελίες δεκαετιών γίνονται τώρα πράξη

Επειδή όμως ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση δεν νοούνται χωρίς υποδομές, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέχει κομβικό ρόλο σε αυτή τη νέα σελίδα που ανοίγει για την Κρήτη. Με την κατασκευή εν πρώτοις, του Βόρειου Οδικού 'Αξονα, «μια ιστορία εξαγγελιών και μόνο εξαγγελιών», όπως έλεγε επικριτικά για τις προηγούμενες κυβερνήσεις ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης σε συνεντεύξεις του χθες (στο «Ράδιο Κρήτη» και «Στο Κόκκινο Κρήτης»).

Σήμερα, όμως, αυτό που προκρίνεται είναι «να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη από το Καστέλι Χανίων μέχρι και τη Σητεία, οπότε να συνδυαστεί αυτός ο δρόμος με όλες τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο νησί και σε όλους τους νομούς, σε όλες τις περιφέρειες». Ένας δρόμος ασφαλής και χωρίς διόδια σημειωτέον, αφού όπως διευκρίνιζε ο κ. Σπίρτζης «έχουμε δεσμευτεί ότι οι Κρητικοί δε θα πληρώνουν διόδια και δε θα πληρώνουν, γιατί και η Κρήτη και η νησιωτική Ελλάδα πρέπει με κάποιο τρόπο να έχουν αυτό που λέμε ένα μεταφορικό ισοδύναμο».

 Μια άλλη «πονεμένη» ιστορία είναι το αεροδρόμιο στο Καστέλι, που ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε «γεφύρι της 'Αρτας». Και για τα δύο αυτά σημαντικά έργα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM