Παραδόθηκε στον Γαβρόγλου το πόρισμα Παρασκευόπουλου για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια

Παραδόθηκε στον Γαβρόγλου το πόρισμα Παρασκευόπουλου για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια Facebook Twitter
Eurokinissi
3

Στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου παραδόθηκε σήμερα το πόρισμα για την παραβατικότητα στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το παρέδωσε ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια, που συνέταξε το πόρισμα.

Το πόρισμα θα σταλεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην επιτροπή τις παρατηρήσεις τους ή και νέες προτάσεις επί του πορίσματος.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της προσπαθώντας να ενσωματώσει όλα αυτά τα σχόλια, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους ή ό,τι άλλο χρειαστεί. Εγώ να ευχαριστήσω πάρα πολύ, και το εννοώ, για μία τόσο σύνθετη εργασία τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Από τη μεριά του, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε τη «συνθετότητα του προβλήματος» και ευχαρίστησε την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη συμβολή της στην καταγραφή των προβλημάτων.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του πορίσματος, μεταξύ άλλων προτείνεται η δημιουργία επιπλέον επιτροπών, που θα συμβουλεύουν το πρυτανικό συμβούλιο σε περιπτώσεις καταλήψεων, η απομάκρυνση των ΑΤΜ τραπεζών από τους χώρους των ιδρυμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κλοπών, και ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις με όσους εισβάλλουν μέσα στα πανεπιστήμια.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι «η πλήρης εξαφάνιση οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς στο ακαδημαϊκό περιβάλλον θα αποτελούσε ουτοπικό στόχο και θα υπέθαλπε η ίδια καταστάσεις ανομίας (αναγνωρισμένης απόστασης θεσμών – κοινωνικής πραγματικότητας). Ωστόσο, ευκταία αλλά και εφικτή επιδίωξη συνιστά η διασφάλιση ενός πεδίου με μειωμένη παραβατικότητα συγκριτικά με τον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο, ώστε να αναπτύσσονται ελεύθερα οι ακαδημαϊκές λειτουργίες».

«Οι ακραίες επιλογές, αφενός της διαρκούς και χωρίς σοβαρό λόγο επέμβασης της δημόσιας δύναμης, αφετέρου της παντελούς απουσίας της, προφανώς θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες. Επομένως, ένας ρυθμιστικός αυτών των επεμβάσεων θεσμός, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, μπορεί να είναι αποτελεσματικός», προσθέτει.

Το πόρισμα αναφέρει για τα εγκλήματα, όπως κλοπές ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κλπ, πως συνιστάται η «ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν "θύμα" είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν».

Σχετικά με το ζήτημα των ναρκωτικών και των τοξικοεξαρτημένων, προτείνεται «να εξεταστεί η ένταξη του μαθήματος των εξαρτήσεων στα Τμήματα της Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικών, Κοινωνιολογίας, Νομικής στο πρόγραμμα σπουδών τους, ώστε να οι απόφοιτοί τους να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση όπως γίνεται αντίστοιχα στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο. Επίσης, κρίνεται σημαντική η εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα, με την ανάπτυξη συνθετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο συγκεκριμένο αντικείμενο».

Σε άλλο σημείο, επιχειρείται να δοθεί μία συνολική διάσταση του προβλήματος, ως κοινωνικό ζήτημα, και γίνεται λόγος για «πρωτοβουλίες για την αποδιάρθρωση της αγοράς ναρκωτικών γύρω από τα ΑΕΙ (εστίαση στον έλεγχο της προσφοράς) μέσω:

α) ανάλυσης κατά περίπτωση των παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς
β) επανεξέτασης της χορήγησης υποκαταστάτων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημακούς χώρους
γ) επίτασης ελέγχων για την αποδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιβάλλει την κάθε λιανική αγορά, (με συστηματική χαρτογράφηση της πορείας των ουσιών από τις μικρές αποθήκες ως τους λήπτες».

Τέλος, το πόρισμα αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αποφασίζουν πότε θα ζητούν την επέμβαση της αστυνομίας -εξαιρουμένων βέβαια των εγκλημάτων για τα οποία ο νόμος προβλέπει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Προτείνει να διαμορφωθούν κριτήρια για την επέμβαση της αστυνομίας στα ΑΕΙ που θα διευκολύνουν τα πρυτανικά τους συμβούλια να λύνουν τα προβλήματα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το πόρισμα:

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα νεκρά πρόβατα που πέταξαν σε χείμαρρο στον Βόλο

Ελλάδα / Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα νεκρά πρόβατα που πέταξαν σε χείμαρρο στον Βόλο

Σχεδόν τα μεσάνυχτα, διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα και από το πρωί της Παρασκευής αστυνομικές και κτηνιατρικές αρχές ξεκίνησαν εκτεταμένους ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες από την Αγχίαλο έως τον Αλμυρό
LIFO NEWSROOM