Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον διορισμό 5.250 εκπαιδευτικών - Τι αλλάζει για όσους αρνούνται θέσεις

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον διορισμό 5.250 εκπαιδευτικών - Τι αλλάζει για όσους αρνούνται θέσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ξεκινά σήμερα η «μάχη» για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια από τις 5.250 θέσεις για μόνιμο διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όσον αφορά στους διορισμούς των εκπαιδευτικών, με διάταξη, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) κ.ά» δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, για τους διορισμούς θα έχουν και πτυχιούχοι πανεπιστημίων της αλλοδαπής (δηλαδή και των κολεγίων, που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού) εφόσον αναγνωριστούν από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το Π.Δ 38/2010 ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.

Επίσης οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο.

Νομικοί κύκλοι δηλώνουν στο Ethnos.gr, ότι η διάταξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς η χώρα μας από το 2010 έχει προχωρήσει στην επαγγελματική ισοτίμηση αυτών των τίτλων αλλά όπως τονίζουν η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε πολλά προβλήματα όσο αφορά στους διορισμούς στο δημόσιο με δεδομένο οτι είναι ακόμη «θολό το τοπίο» της απόκτησης κάποιων πτυχίων κολεγίων –συνεργαζόμενων με ΑΕΙ του εξωτερικού.

Πάντως οι ίδιοι νομικοί εκφράζουν την άποψη ότι πιθανότατα, η συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν θα έχει ισχύ για τους διορισμούς, που θα γίνουν φέτος καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στη σχετική προκήρυξη και ότι για την ώρα οι συγκεκριμένοι πτυχιούχοι στερούνται ενός βασικού προσόντος για διορισμό, δηλαδή της προϋπηρεσίας.

Επίσης δάσκαλοι και καθηγητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ο αποκλεισμός από τους διορισμούς και τις προσλήψεις για τρία έτη, εκπαιδευτικών, οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται. Η «τιμωρία» αυτή κρίθηκε αναγκαία όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αφού κάθε χρόνο χιλιάδες εκπαιδευτικοί αρνούνται ν΄ αναλάβουν υπηρεσία κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές.

Με αυτά τα δεδομένα, ξεκινά από σήμερα 13 Ιανουαρίου 2020, η διαδικασία με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι 5.250 μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών στη Γενική Εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τον φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι η 12η Φεβρουαρίου 2020. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι η 4η Μαρτίου 2020. Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, που είναι κοινές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, εφόσον επιθυμούν να κάνουν αίτηση και για τις δύο βαθμίδες, θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 12/2/2020, που είναι η προθεσμία για την Πρωτοβάθμια.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω του www.asep.gr. Για την προκήρυξη που αφορά στην Πρωτοβάθμια, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 15 Ιανουαρίου 2020, έως τις 3 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 14:00). Για την προκήρυξη, που αφορά στη Δευτεροβάθμια, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 5 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 14:00).

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM