Πέθανε ο Terry Jones των Monty Python

Πέθανε ο Terry Jones των Monty Python Facebook Twitter
1

Ο κωμικός Terry Jones των Monty Python πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο την Τετάρτη ο ατζέντης του. Είχε διαγνωστεί με άνοια το 2015. 

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος, είχε σκηνοθετήσει και παίξει σε πολλές ταινίες των Monty Python ενώ υπήρξε και χαρισματικός δημιουργός τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ και παιδικών βιβλίων.

Το 2016, ο Jones και η οικογένειά του αποκάλυψαν ότι είχε διαγνωστεί με άνοια από το 2015 και ο ίδιος έγινε το δημόσιο πρόσωπο της ασθένειάς του. Το 2017 εμφανίστηκε σε τελετή απονομής βραβείων Bafta για μιλήσει για την ασθένεια του μαζί με τον επί χρόνια συνεργάτη και προσωπικό του φίλο Michael Palin.

Μετά τους θρυλικούς Python, ο Jones καταπιάστηκε με μία πληθώρα δημιουργικών έργων. Με τον Palin δημιούργησε την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Ripping Narns» και ακολουθώντας μία μετά-Python σκηνοθετική σταδιοδρομία σκηνοθέτησε ταινίες όπως το «Personal Services», το «Erik the Viking» και το «The Wind in the Willows». Δημιούργησε μία σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ με θέμα την μεσαιωνική ιστορία, έγραψε σχεδόν 20 παιδικά βιβλία και έγραψε σειρά άρθρων για τον Guardian και τον Observer, καταγγέλλοντας τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Γεννημένος στο Colwyn Bay της Ουαλίας, το 1942, ο Jones παιδί ακόμα, μετακόμισε στην Αγγλία και μεγάλωσε το Surrey. Στην Οξφόρδη όπου σπούδαζε αγγλική λογοτεχνία, γνωρίστηκε με τον συμφοιτητή του Palin, ενώ έπαιζε στην Oxford Revue. Μετά το πανεπιστήμιο και μαζί με τον Palin, ο Jones έγραψε και ερμήνευσε σε μία σειρά τηλεοπτικών εκπομπών μαζί με άλλα μελλοντικά αστέρια της βρετανικής κωμωδίας, όπως ο Graeme Garden, ο Bill Oddie, ο Eric Idle, ο John Cleese, ο Peter Cook και ο David Jason.

Το 1969, ο Palin και ο Jones συντάχθηκαν με τους αποφοίτους του Κέιμπριτζ, Cleese and Graham Chapman- μαζί με τον εμψυχωτή Terry Gilliam - σε μία κωμική σειρά του BBC, το «Monty Python's Flying Circus» που ήταν στον «αέρα» μέχρι το 1974. Φαινομενικά χαοτικό, συχνά σουρεαλιστικό και τυπικά τολμηρό, το Flying Circus των Monty Python θα γίνει μια από τις εμβληματικότερες σειρές στην ιστορία του BBC αλλάζοντας την κωμωδία με τρόπο που θα επηρεάσει μία ολόκληρη γενιά κωμικών.

Ωστόσο, ο Jones άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον του στην σκηνοθεσία. Έτσι μετά το «And Now for Something Completely Different» που κυκλοφόρησε το 1971 η αγαπημένη ομάδα ετοιμάζει το «Monty Python and the Holy Grail» με τον Jones να έχει τα ηνία της σκηνοθεσία μαζί με τον Gilliam.

Ήταν ταμένος στο "δημοκρατικό ένστικτο" των Python: «Αν γελάγαμε και οι έξι με κάτι, γνωρίζαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτό, και για εμένα ήταν απλά μία ερώτηση για το πώς θα τοποθετούσα στην οθόνη αυτό που μας έκανε όλους να γελάσουμε» είχε πει. 

Ο Jones ανέλαβε την επόμενη ταινία των Pythons, «The Life of Brian», ως σόλο σκηνοθέτης, με τον Gilliam να επιλέγει να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό της ταινίας. Η ταινία θρησκευτικής σάτιρας που κυκλοφόρησε το 1979 με την υποστήριξη από την HandMade του George Harrison αποδείχθηκε τεράστια εμπορική επιτυχία προκαλώντας ωστόσο και παγκόσμια διαμάχη. 


Ο Τζόουνς έκανε σε αυτή μια αξιοσημείωτη παρουσία στην οθόνη ως η μητέρα του Μπράιαν, αφήνοντας στην ιστορία κορυφαίες ατάκες όπως το «δεν είναι ο μεσσίας, είναι ένα πολύ άτακτο αγόρι!» που είπε στους συγκεντρωμένους πιστούς .

 

Ο Jones σκηνοθέτησε μετά μία νεα έκδοση του «The Meaning of Life» το 1983, συνδυάζοντας σκετς, μουσικά νούμερα και σκηνές πολύπλοκων εφέ. Η ταινία περιέχει επίσης τον πιο διάσημο χαρακτήρα του Jones: τον γίγαντα Mr Creosote.


Με την ομάδα να συμφωνεί στο να μην δημιουργήσει άλλες ταινίες ο Jones στράφηκε  σε νέα προτζεκτ. Το «Personal Services» μία κωμωδία βασισμένη σε αληθινή ιστορία μίας ιδιοκτήτριας οίκου ανοχής, της Cynthia Payne κυκλοφόρησε το 1978. Ακολούθησαν το Erik the Viking το 1989 στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Tim Robbins και ήταν βασισμένο στο παιδικό βιβλίο που είχε γράψει το 1983.

Η τελευταία του σκηνοθετική δουλειά ήταν η κωμωδία Absolutely Anything το 2015, στην οποία συμμετείχαν και τα τέσσερα εν ζωή μέλη των Python. Η ταινία ωστόσο δεν έτυχε της αποδοχής που αναμένονταν.

Ο Jones παντρεύτηκε δύο φορές: μεταξύ του 1970 και του 2012 με την Alison Telfer, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, και το 2012 με την Anna Söderström, με την οποία απέκτησαν ένα παιδί.

Με πληροφορίες από The Guardian

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζούλια Ρόμπερτς είπε «όχι» στο σίκουελ του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς είπε «όχι» στο σίκουελ του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»

Ο δημιουργός της ταινίας αποκάλυψε ότι είχε οραματιστεί ένα σίκουελ για την ταινία, ενώ ο Χιου Γκραντ έχει δηλώσει ότι πολύ θα ήθελε να γυρίσει τη συνέχεια του «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», παρότι «απεχθάνεται» τον χαρακτήρα του
LIFO NEWSROOM
Κόπολα, Οδυσσέας και ελληνικό #Metoo από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κόπολα, Οδυσσέας και ελληνικό #Metoo από αύριο στους κινηματογράφους

Το κάποτε μυθικών διαστάσεων «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, η επιστροφή του Οδυσσέα Ρέιφ Φάινς, το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Tack» και τρεις ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια