Ξεχάστε την “Αύρα”, τα Λιμανάκια και την Κατεχάκη. Η νέα τρέλα των γρήγορων Ευρωπαίων οδηγών είναι, όπως γράφει το www.tanea.gr η αναμέτρηση τους με το gps του αυτοκινήτου. Ο στόχος των οδηγών, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής εταιρίας ICM είναι να ξεπεράσουν το χρόνο που δίνει η συσκευή για συγκεκριμένο προορισμό. Στην προσπάθεια αυτή γίνονται επικίνδυνοι, παραβιάζοντας όρια ταχύτητας και φανάρια, σνομπάροντας τον Κ.Ο.Κ και θέτοντας σε κίνδυνο ζωές.
Δεν πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι λίγων αφού σύμφωνα με την έκθεση 7 εκατομμύρια οδηγοί στη Βρετανία αναμετρούνται κάθε ημέρα με το gps τους.
Τα Gps δίνουν το μέσο χρόνο μιας διαδρομής υπολογίζοντας τον βαθμό κυκλοφοριακής συμφόρησης, τα φανάρια και τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, άρα ο μόνος τρόπος για να τα νικήσει κάποιος είναι να παραβιάσει το νόμο.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο βρετανικό αφού και στην Ιταλία, σύμφωνα με την εφημερίδα
«Λα Ρεπούμπλικα» η οποία έκανε μικρή έρευνα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν αρκετοί αντίπαλοι των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης.
Οι ίδιοι οι οδηγοί δεν διστάζουν να ομολογήσουν στην ιταλική εφημερίδα ότι η κόντρα με το GPS τούς προσφέρει τεράστια ικανοποίηση γιατί η συσκευή τούς δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πρόοδο που έχουν κάνει, αφού καταγράφει σε πραγματικό χρόνο - με βάση τη μέση ωριαία ταχύτητα - τον χρόνο άφιξης στον προορισμό. Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το παιχνίδι αναδεικνύεται από ένα άλλο στοιχείο της έκθεσης: το 2% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι είχε κάποιου είδους ατύχημα στην προσπάθειά του να νικήσει τον χρόνο.
Είναι οξύμωρο εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι οι εταιρείες του κλάδου εργάζονται για τη βελτίωση των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης με γνώμονα την ασφάλεια. «Εισάγοντας μια κάρτα SIM στη συσκευή, οι οδηγοί μπορούν να έχουν πάρα πολλές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στους δρόμους», εξηγεί ο Λούκα Ταμακάρο, υπεύθυνος της ιταλικής εταιρείας Tom Tom Italia.
Γεγονός είναι, ωστόσο, ότι μαζί με τη διάδοση των GPS αυξάνεται και η δυνατότητα εσφαλμένης χρήσης. «Αναμφισβήτητα οι συσκευές δορυφορικής πλοήγησης είναι στοιχεία ασφάλειας επειδή προσφέρουν πολλές πληροφορίες. Μπορούν όμως να γίνουν επικίνδυνες από την κακή χρήση καθώς και η “καγκουριά”,κάνει άλματα μαζί με την τεχνολογία.
Κάποιοι οδηγοί τοποθετούν το GPS στο παρμπρίζ, το χαντς φρι του κινητού τηλεφώνου κρεμασμένο στο καθρεφτάκι και το στέρεο συνδεδεμένο με το iPod. Αυτό δεν είναι αυτοκίνητο αλλά χριστουγεννιάτικο δέντρο. Και εγκυμονεί κινδύνους», παρατηρεί ο Ρομπέρτο Σγκάλα, διευθυντής της ιταλικής τροχαίας.
σχόλια