Από το πρωί της Τετάρτης άνοιξαν οι κάλπες στην Αίγυπτο για την εκλογή νέου προέδρου της χώρας. Ο αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται στους δεκατρείς, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν έχουν μεγάλη ισχύ.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 50 εκατομμύρια πολίτες, από το συνολικό πληθυσμό των 80 εκατομμυρίων. Γίνεται κάλεσμα να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα σε ένα από τα 13.000 εκλογικά τμήματα στις 27 επαρχίες της χώρας. Οι κάλπες κλείνουν στις 8 μ.μ. τοπική ώρα και 9 μ.μ. ώρας Ελλάδας
Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο ασκεί την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στη διαδικασία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου.
Κάλεσε επίσης, όπως και η κυβέρνηση, το λαό να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, λέγοντας ότι «θα αντανακλά την επιλογή του ελεύθερου αιγυπτιακού λαού».
Συνολικά 49 εγχώριες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τρεις ξένες έχουν λάβει άδεια να επιτελέσουν ρόλο παρατηρητών στις εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr.
Ανάμεσα στους υποψήφιους οι επικρατέστεροι θεωρούνται ο Άχμεντ Σαφίκ (τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ), ο Αμρ Μούσα (πρώην υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου), ο Μοχάμεντ Μόρσι της Αραβικής Αδελφότητας, ο ανεξάρτητος ισλαμιστής Άμπντουλ Μονέιμ Άμπντουλ Φούτουχ· και ο Χαμντίν Σαμπάχι.
Παρά το γεγονός ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατέχουν σχεδόν τις μισές έδρες του Κοινοβουλίου και παρά την κινητοποίηση των οπαδών τους, ο υποψήφιος Μοχάμεντ Μουρσί (δεύτερη επιλογή λόγω εσωτερικών διαφωνιών και προβλημάτων) φέρεται να συγκεντρώνει μόλις το 10% και κινδυνεύει να μείνει έξω από το δεύτερο γύρο.
Σημειώνεται πως τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν από τις 29 Μαΐου.
Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων από τον πρώτο γύρο, θα υπάρξει επαναληπτικός γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους τη 16η και 17η Ιουνίου.
σχόλια