Food Daily: Γκάμπια

Facebook Twitter
0

Ποια είναι τα βασικά συστατικά του φαγητού της Γκάμπια;

Τα βασικά υλικά στο φαγητό της χώρας μου είναι το ρύζι, το οποίο τρώμε σχεδόν κάθε μέρα. Άλλα συστατικά είναι το ψάρι, το λάχανο, η κασάβα, το κρεμμύδι, η μελιτζάνα.

H Awa

Περίγραψε μας το αγαπημένο σου φαγητό:

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το Benachin, που είναι πολύ αγαπητό στη Γκάμπια.  Στη Νιγηρία το λένε Jollof rice.  "Bena" σημαίνει στη γλώσσα μας «ένα» και “chin” σημαίνει κατσαρόλα. Το όνομα του φαγητού βγαίνει από το γεγονός ότι για να το φτιάξεις χρειάζεται μόνο μία κατσαρόλα. Το βασικό συστατικό είναι το ρύζι, ψάρι, αλλά όχι υποχρεωτικά, κι άλλες επιλογές είναι κρέας ή κοτόπουλο. Τα άλλα συστατικά είναι λάδι, μελιτζάνα, καρότα, πουρές ντομάτας αν θέλεις να αλλάξεις το χρώμα, σκόρδο, πιπεριές μικρές και μεγάλες.  Το Benachin είναι πολύ βασικό πιάτο στη Γκάμπια και ο κόσμος το μαγειρεύει στις βαφτίσεις ή ακόμα και στις κηδείες επειδή είναι εύκολο να μαγειρευτεί.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση σχετική με φαγητό;

Η εμπειρία που δε θα ξεχάσω ποτέ ήταν η εξής: είχα την τύχη να επισκεφτώ μία άλλη χώρα για εκπαίδευση. Περίμενα το ταξίδι με ανυπομονησία γιατί ήταν μία αφρικανική χώρα και περίμενα ότι το φαγητό της θα έχει ομοιότητες με το φαγητό της δικής μου. Όμως η γεύση του φαγητού και η προετοιμασία ήταν εντελώς διαφορετικές. Για μερικές μέρες λιμοκτονούσα, τρώγοντας  μόνο φρούτα, ψωμί και νερό για να γεμίσω το στομάχι μου και να αντέχω. Έχανα συνέχεια βάρος και τελικά συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να ψωνίζω και να μαγειρεύω για τον εαυτό μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ πόσο διαφορετικό είναι το φαγητό σε άλλες χώρες.

Τι τρώνε στους γάμους στη Γκάμπια;

Το φαγητό στους γάμους εξαρτάται από την οικονομική άνεση της οικογένειας και από τις προτιμήσεις της νύφης. Συνηθισμένες επιλογές είναι το τηγανιτό ψάρι και κοτόπουλο με μπαχαρικά και πουρές πατάτας. Μερικοί προτιμούν μεγάλα πιάτα γύρω από τα οποία κάθονται οι καλεσμένοι και τρώνε μαζί. Το φαγητό συνοδεύεται από πίτα με ψάρι, ποπ κορν, και τοπικοί χυμοί από wongo και baobab.

Ξέρεις να μαγειρεύεις;

Ναι! Ξέρω να μαγειρεύω. Είναι μέρος της ζωής μιας γυναίκας από την Αφρική. Στη χώρα μου οι γυναίκες που πραγματικά ξέρουν να μαγειρεύουν αντιμετωπίζονται με μεγάλο σεβασμό.

Είμαι περήφανη που η μητέρα μου μου έμαθε να μαγειρεύω όταν ήμουν 12 χρονών. Το πρώτο μάθημα ήταν το πώς βράζουμε ρύζι μέχρι να το κάνω τέλεια, και μετά προχώρησε σε άλλα φαγητά. Το πρώτο πιάτο που έμαθα να μαγειρεύω  ήταν το Benachin.

Ο Πρόεδρος της Γκάμπια Γιάχια Τζαμέ ανήλθε στην εξουσία με ένα αιματηρό πραξικόπημα το 1994, ενώ ο τρόπος διακυβέρνησής του έχει χαρακτηριστεί ως δεσποτικός.

Η σταθερότητα δεν μεταφράστηκε σε ευημερία. Παρά την παρουσία του ποταμού Γκάμπια, που διασχίζει σχεδόν τη μισή χώρα, μόνο το 1/6 της γης είναι καλλιεργήσιμο ενώ το κακής ποιότητας έδαφος επέβαλε μία και μοναδική καλλιέργεια τις φιστικιές.

Η Γκάμπια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή φιστικιών, ενώ έγινε όμηρος των διακυμάνσεων της παραγωγής και των παγκόσμιων τιμών. Ως αποτέλεσμα, η χώρα βασίζεται στην βοήθεια από το εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τα κενά στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ο Πρόεδρος Τζαμέ θέλει να μετατρέψει τη Γκάμπια σε μία πετρελαιοπαραγωγό χώρα, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ένα «νέο μέλλον.» Παρ' ολ' αυτά, στην Γκάμπια δεν έχουν βρεθεί ακόμα κοιτάσματα αργού πετρελαίου.

Από το Pathfinder

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ