Ημερολόγια Κουζίνας: Τι περιμένω το 2015

Ημερολόγια Κουζίνας: Τι περιμένω το 2015 Facebook Twitter
Ωραία νέα μαγαζιά, εξαιρετικές γεύσεις, έξυπνες ιδέες, μετρημένα πράγματα, ελάχιστες εξαλλοσύνες... Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ/ LIFO
0

Για όσους ασχολούνται με το φαγητό, το '14 ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Φάγαμε καλά. Τα εστιατόρια της πόλης το έπιασαν το υπονοούμενο και σοβαρεύτηκαν στην πλειονότητά τους. Ωραία νέα μαγαζιά, εξαιρετικές γεύσεις, έξυπνες ιδέες, μετρημένα πράγματα, ελάχιστες εξαλλοσύνες. Με όλα αυτά τα ωραία που ζήσαμε, περιμένω να δω κι άλλα.

Θα ήθελα να αρχίσουμε να εκτιμάμε τις βασικές αξίες ενός γεύματος: λευκά τραπεζομάντηλα, καλά σερβίτσια, καλά ποτήρια

Θέλω περισσότερη ελληνική κουζίνα. Θέλω να μελετήσουμε κι άλλο τα φαγητά αυτής της χώρας και να αποδεχτούμε πως μπορούμε άνετα να σερβίρουμε σε εστιατόρια τα φαγητά της γνήσια και απείραχτα, χωρίς να πρέπει να τα φιλτράρουμε από χίλιες μόδες που βλέπουμε στην τηλεόραση και στα ξένα μέσα. Η Ελλάδα έχει μια τεράστια παράδοση με γεύσεις που είναι απλές και συνδυασμούς ευφυείς που δεν έχουν ανάγκη από άλλες φορεσιές. Δεν είναι ντροπή να σερβίρεις λαχανοντολμάδες στα εστιατόρια και τα ψάρια μας δεν είναι αυτονόητα, ούτε η τεχνική του ψησίματός τους.

Θέλω να συντονιστούν όλες οι λειτουργίες ενός εστιατορίου. Να δούμε εστιατόρια που διευθύνονται από ανθρώπους που έχουν επίγνωση της επίδρασης που μπορεί να έχει, ας πούμε, μια κακή συμπεριφορά η μια ενοχλητική μουσική στο γεύμα ενός πελάτη. Θέλω να δω υπεύθυνους εστιατορίων που ξέρουν πως ένα γεύμα είναι μια σύμβαση, ένα ιερό πράγμα που θέλει μεγάλη σκηνοθεσία για να πετύχει. Ακόμα και οι πετυχημένες ταβέρνες το έχουν αυτό, είτε γιατί κάποιος σκέφτηκε κάτι που έχει νόημα ή απλώς το απέκτησαν ως γαλόνι μέσα στα χρόνια. Πάντως, ο εστιάτορας που δεν έχει κάτσει να φάει ως πελάτης στο εστιατόριό του δεν θα μπορέσει ποτέ να το καταλάβει αυτό... Υπάρχουν, φυσικά, και οι ιδιοφυείς εκείνοι μάγοι των μαγαζιών, που σε κάθε τους πρότζεκτ συνθέτουν ένα μαγικό κράμα από ξεχωριστά στοιχεία και σε κάνουν να νομίζεις πως περπατάς πάνω στο νερό κάθε που τρως στα μαγαζιά τους. Εκλείπουν, αλλά υπάρχουν.

Θα ήθελα, αν μπορούσαμε, να κάναμε ένα μπλοκ σε όλα τα ξένα περιοδικά, στις ξένες εκπομπές μαγειρικής, στα ξένα food blogs κ.λπ. Δεν θα κερδίσουμε τίποτα, διαβάζοντάς τα. Ήδη χάσαμε πολύτιμο χρόνο με αυτά. Ελληνικά πράγματα. Να κοιτάξουμε εντός. Να κρίνουμε, να δοκιμάσουμε, να γίνουμε και λίγο τοπικιστές. Δεν νομίζω να αλλάξει τίποτα, παιδιά, αν συνεχίσουμε να τρώμε τα κρέατα που έρχονται σε σελοφάν από τη Σκωτία ή να μαγειρεύουμε όλα αυτά τα εξωτικά χωρίς να έχουμε ΙΔΕΑ τι τρώνε στην Πελοπόννησο, ας πούμε, και ποιες είναι οι γαστρονομικές μας δυνατότητες.

Θα ήθελα να αρχίσουμε να εκτιμάμε τις βασικές αξίες ενός γεύματος: λευκά τραπεζομάντηλα, καλά σερβίτσια, καλά ποτήρια. Ειλικρινά, φίλοι μου, δεν ξέρω πού το είδατε να πληρώνει ο κόσμος πενηντάευρα για να τρώει πάνω σε χάρτινα σουπλά και να πίνει κρασιά σε κρασοπότηρα της δεκαετίας του '50. Δεν παίζει αυτό! Με το που κάθεται ο άλλος, είναι σαν να του λες πως δεν τον σέβεσαι. Τα ίδια πιστεύω και για το ντεκόρ των μαγαζιών. Ας είναι αυτός ο μόνος λόγος για να ταξιδέψετε, να δείτε πώς είναι τα όμορφα μέρη στο εξωτερικό και να μην τα αντιγράψετε, αλλά να μεταφέρετε το πνεύμα τους στο δικό σας μαγαζί.

Τέλος, θα ήθελα να φάω φαγητό που θα το σερβίρουν άξιοι και χαρισματικοί σερβιτόροι. Δώστε τα όλα για τον άνθρωπο που θα μεταφέρει στον πελάτη όλη σας την τεχνογνωσία, όλο σας το έργο. Αυτό το κρίσιμο πρόσωπο μπορεί να τα αλλάξει όλα. Μην το αφήνετε στην τύχη. Εκπαιδεύστε τους να μιλάνε ωραία και απλά για τα φαγητά που σερβίρετε. Να ξέρουν τα κρασιά, να είναι ευγενικοί και καθαροί. Πείστε τους πως αυτό είναι ένα σπουδαίο επαγγελμα και όχι μια δουλειά του ποδαριού!

Αυτά...

Σας φιλώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ