Μια ιστορική ταβέρνα της Πάρου έφερε το νησί στην Αθήνα

Μια ιστορική ταβέρνα της Πάρου έφερε το νησί στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Μια ιστορική ταβέρνα της Πάρου έφερε το νησί στην Αθήνα Facebook Twitter


Η Ταβέρνα του Δαμιανού στον Αμπελά
της Πάρου έχει γράψει μεγάλη ιστορία στο νησί, πολύ πριν ο πανέμορφος αυτός τόπος των Κυκλάδων γίνει ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς του Αιγαίου. Ήταν το 1970, όταν η Πάρος δεν είχε μπει ακόμη στον τουριστικό χάρτη, που ο Δαμιανός Πετρόπουλος, έχοντας δουλέψει ως καλλιτέχνης μαρμάρου στον Καναδά, επέστρεψε στην πατρίδα του και άνοιξε μια μικρή ταβέρνα πάνω στο κύμα για να «κάνει το κέφι του», όπως ο γιος του ο Γιάννης εξιστορεί. Αυτή η ταβέρνα επρόκειτο να αποτελέσει στο πέρασμα του χρόνου σημείο αναφοράς για τους Παριανούς, καθώς ο καθένας έχει να σου πει ιστορίες από γλέντια που έχουν γίνει εκεί με αφορμή γιορτές και πανηγύρια. Αν ρωτήσεις τους ντόπιους αλλά και τους έποικους –μόνιμους ή περιστασιακούς–, θα σου πουν για βραδιές πάνω στο κύμα με το φεγγάρι να φωτίζει τη Νάξο απέναντι.

Άρωμα Πάρου στην Αθήνα θέλησε να φέρει ο Γιάννης Πετρόπουλος, που μεγάλωσε μέσα στην ταβέρνα του πατέρα του και την «τρέχει» ο ίδιος πολλά χρόνια τώρα. «Είμαι στην κουζίνα από μικρό παιδάκι και διαπίστωσα στην πράξη ότι η εμπειρία γεννάει τη γνώση» λέει και όσα γεύεσαι στο νέο του εστιατόριο επιβεβαιώνουν την αλήθεια των λόγων του. Η σούμα ρέει στα σφηνάκια και συνοδεύει ιδανικά τους κρύους μεζέδες που προσγειώνονται στο τραπέζι. Υπέροχο μπαρμπουνάκι μαρινάτο (€8) που φτιάχνει με τέχνη ο Γιάννης και εξαιρετικό σκουμπρί μαρινάτο (€8), καπνισμένο διακριτικά με δεντρολίβανο, που σερβίρεται με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό. Η ρεγκοσαλάτα (€4), με βελούδινη υφή κι ευχάριστη γεύση, ταιριάζει πάνω στο ζυμωτό ψωμί που έρχεται από τον παριανό ξυλόφουρνο του Νίκου Ραγκούση. Ακολουθεί η παριανή ρεβιθάδα (€6) φτιαγμένη στο τσουκάλι, μελωμένη και όλο νοστιμιά. Είναι αλήθεια ότι τα ρεβίθια, όπως τα μαγειρεύουν στην Πάρο, δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού και αυτό δεν είναι τυχαίο. Όπως μας θύμισε ο Γιάννης, η παραγωγή ρεβιθιών στο νησί ήταν μέχρι το 1970 διαδεδομένη και αυτό πέρασε στην καθημερινή διατροφή της παριανής οικογένειας. Το ολονύχτιο μαγείρεμά τους στο τσουκάλι τα κάνει μοναδικά. Με το πέρασμα του νησιού στην τουριστική του περίοδο, η καλλιέργεια χάθηκε αλλά η παράδοση έμεινε. Το χταπόδι στιφάδο (€9) ήρθε ευωδιαστό, με ισορροπημένη γεύση, αφήνοντας γλύκα στην επίγευση από τα κοκκάρια. Τα γιουβαρλάκια σφυρίδας (€9) είναι φινετσάτο πιάτο με ωραία, όλο νοστιμιά σαλτσούλα, έτσι όπως το μαγείρευε η κυρία Φλώρα, η μαμά του Γιάννη. Στο μενού θα βρεις ψάρια ημέρας (μπαρμπούνια, σφυρίδες, σαργούς) που έρχονται από τους ψαράδες του νησιού και ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα. Η παριανή κακαβιά ακολουθεί τη συνταγή των ψαράδων, με διάφορα φρέσκα ψάρια και λαχανικά. Όλο αυτό το παιχνίδι της ψαροφαγίας γίνεται σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του '50 με καταπράσινο κήπο, ενώ την παριανή νότα στη σάλα χαρίζουν οι ζωγραφικοί πίνακες ντόπιων ζωγράφων.

Μια ιστορική ταβέρνα της Πάρου έφερε το νησί στην Αθήνα Facebook Twitter

☛ Δαμιανός, Βασ. Γεωργίου Β34, Χαλάνδρι, 213 0055123

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ