Πώς οι selfies στο γυμναστήριο ίσως καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή μας

Πώς οι selfies στο γυμναστήριο ίσως καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή μας Facebook Twitter
0

Στη λίστα με τα μέρη όπου είναι πιθανότερο να δεις κόσμο να αθλείται, τα social media είναι ίσως δεύτερα στη σειρά μετά το γυμναστήριο. 

Η Tricia Burke, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος επικοινωνιακών σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Μάρκος ήθελε να μάθει γιατί συμβαίνει αυτό και τι ακριβώς προκαλούν στον ψυχισμό κάποιου όλες αυτές οι selfies άλλων να αθλούνται. 

Μαζί με τον Stephen Rains από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εξέτασαν 230 άτομα, ενεργά στα social media, για τις σκέψεις τους σχετικά με την υγεία τους, την φυσική τους κατάσταση και το βάρος, πόσο συχνά εμφανίζονταν αναρτήσεις γυμναστικής στο timeline τους, ποιοι έκαναν τέτοια ποστ, την τάση τους να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλους κλπ. 

Συγκριτικά με όσους δεν έβλεπαν πολλά fitness ποστ, εκείνοι που «βάλλονταν» από updates γυμναστικής έτειναν περισσότερο να ανησυχούν για το βάρος τους, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Μάλιστα το φαινόμενο ήταν πιο έντονο όταν ο "θεατής" έβλεπε στον εαυτό του ομοιότητες με εκείνον που είχε κάνει το ποστ.

Δηλαδή αν θεωρούσε πως έμοιαζε με τον άτομο που έβλεπε σε κάποια ανάρτηση, έτεινε να κάνει περισσότερες συγκρίσεις σχετικά με το βάρος, τις ικανότητες και την φυσική κατάσταση. 

Πώς οι selfies στο γυμναστήριο ίσως καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή μας Facebook Twitter

Βέβαια τα συμπεράσματα δεν ήταν μόνο αρνητικά, αφού πολλοί απάντησαν πως το να κάνουν «ανοδικές» κοινωνικές συγκρίσεις, δηλαδή να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άτομα που θεωρούν καλύτερα και τα οποία βλέπουν σε αναρτήσεις με fitness περιεχόμενο, τους έκανε να αντιλαμβάνονται πιο θετικά την άσκηση. 

«Εννοείται πω λειτουργεί και ως κίνητρο», σχολίασε η Burke, επισημαίνοντας ωστόσο πως ο μέσος χρήστης στα social media δεν έχει επίγνωση της επίδρασης που έχουν τέτοια ποστ στον ψυχισμό του και αντίκτυπος διαφέρει από άτομο σε άτομο. 

«Πολλοί από εμάς απλώς σκρολάρουμε και παρακολουθούμε παθητικά κάποια πράγματα. Μπορεί να μην συνειδητοποιούμε καν πως τα εσωτερικεύουμε και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας», προσθέτει. 

Με πληροφορίες από Time

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM