TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Ο Θύμιος

Ο Θύμιος


Τον αγαπούσα τον Θύμιο, ενώ φυλαγόμουνα από κάποιους άλλους Ιησουίτες οικογενειακούς φίλους, σαν τον Μ., π.χ.,  που είχε την αίγλη του διανοούμενου και ερχόταν κάθε τόσο στο σπίτι, καλεσμένος από τον πατέρα μου που τον θαύμαζε ειδικά για τις γνώσεις του για τον Βάρναλη. Η μητέρα μου, αντίθετα, δεν θαμπωνόταν, και όλο τον σιχτίριζε επειδή τον τραπέζωνε συνέχεια στο Παρίσι και τον περιποιόταν, ενώ αυτός δεν μας χάρισε ποτέ ούτε το βιβλίο του... για τον Βάρναλη. Ο Θύμιος και ο Τάκης (ο πατέρας μου), εικοσάχρονα παλικάρια όλο φωτιά, και μετέπειτα αχώριστοι φίλοι, είχαν γνωριστεί αμέσως μετά τον πόλεμο. Ο δαιμόνιος Θύμιος ήταν αυτός που είχε βρει το γαμπριάτικο κοστούμι και είχε παντρέψει τους γονείς μου. Δεν ήταν από την ίδια συνοικία, είχαν τελείως διαφορετική μεταπολεμική ιστορία - εξορίες, στρατοδικεία και φυλακές για τον Θύμιο, μετανάστευση για τον πατέρα μου μετά την ομηρία του ως νεαρός αντάρτης στη ναζιστική Γερμανία - αλλά πορεύτηκαν σταθερά και οι δύο με πυξίδα το άστρο της Μόσχας, του Στάλιν και του ΚΚΕ. Η περεστρόικα τους στενοχώρησε, βγήκαν στα χαρακώματα ενάντια στους "ρεβιζιονιστές" του ΚΚΕ Εσωτερικού, ο πατέρας μου έκανε και κάποια χρόνια να μιλήσει στον αδερφό του - αν και αυτός με στρατοδικεία, θανατικές καταδίκες, Μακρονήσια και φυλακές - επείδη είχε πάει με τους "άλλους", και έφυγαν και οι δύο από τη ζωή σίγουρα με κάποια ερωτήματα, αλλά και με ακλόνητη πίστη στο κόμμα τους. Τον Θύμιο είχα καιρό να τον δω, πήγα σπίτι του το 2014 στους Αμπελόκηπους για να του δώσω κάποια χρήματα που του έστελνε ο πατέρας μου για να πληρώσει μια συνδρομή. Ο γνωστός εγκάρδιος Θύμιος - γι αυτό και πολύ αγαπητός στους διάφορους συλλόγους που κατά καιρούς έφτιαχνε - με καλοδέχτηκε σαν ανήψι του, με κέρασε πορτοκαλάδα και ξεκίνησε να μου διηγείται διάφορες ιστορίες από τη ζωή του που είχα την καλή ιδέα να ηχογραφήσω. Ακολουθεί ό, τι περισώθηκε από τα πολλά παράσιτα της κασέτας.

 

Ο Θύμιος Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης

 

Ω, έφτασε ο Σπύρος. Ο ίδιος είσαι ακριβώς. Ο ίδιος είσαι.. Είσαι μια χαρά. Εγώ είμαι πολύ χάλια, αλλά τι να κάνω, όμως. Κάτσε.
Καθόλου...Αυτό να το βάλουμε στην κατάψυξη; Λίγο παγωτό για σένα.
Ω, γιατί, μωρέ; Τι να το κάνω, τι να το κάνω;
Το βάζω εδώ, ε;
Ναι. Τι κάνεις; 
Καλά είμαι.
Μια χαρά είσαι.
Κι εσύ πάντα λεβέντης.
Θέλεις καφέ; Θέλεις πορτοκαλάδα;
'Οχι, έχω πιεί.
Θέλεις κανά ποτό;
Ω, όχι. 'Ενα νεράκι
Σκέτο το νεράκι, όχι πορτοκαλάδα;
Εντάξει, πορτοκαλάδα.
Εσύ τι κάνεις; Με τι ασχολείσαι; Πως περνάς; Η ζωή σου;
Εγώ με τη φωτογραφία ασχολούμαι.
Ναι, είχες τελειώσει φιλολογία, ε;
Ιστορία.
Είχες πάει για δουλειά;
Δουλειές τώρα δεν υπάρχουν. Δούλευα με τον Τύπο, αλλά τώρα ξέρεις πως είναι η κατάσταση στον Τύπο.
Ναι, ναι. Τι να κάνουμε...
Είδα τον κήπο... είδα τον κήπο. Δικό σου δημιούργημα είναι...
Ναι. 'Ο, τι βλέπεις εδώ. Δρόμοι, άσφαλτοι, αποχετεύσεις, πράσινο. Τότε δεν είχε νερό και δεν επιτρεπόταν να φυτέψεις δέντρα, κι εγώ έκανα ψεύτικες εισηγήσεις ότι είναι δύο μέτρα το πεζοδρόμιο. Εδώ βουνό ήταν.
Πότε ήρθες εδώ;
Το 56-57.
Πριν ήσουν στου Γκύζη.
'Οχι, Πετράλωνα. Γέννημα θρέμμα.
Εγώ νόμιζα ότι είχατε συναντηθεί στου Γκύζη με τον μπαμπά.
'Οχι, όχι. Γνωριστήκαμε γιατί ήμασταν στην ίδια υπόθεση. Και η φιλία μας από εκεί ξεκίνησε. Είχα δεθεί τότε με την οικογένειά σου. Με την οικογένειά σου έχω πολύ δεθεί. Δηλαδή, Τον Ηλία, εσένα, την αδελφή σου, όλοι, έχω δεθεί πολύ. Πιο πολύ, μπορώ να σου πω με τον Τάκη. Και θυμάμαι με την αδερφή σου που ήρθε και ήθελα κάτι να την κεράσουμε, που να την πάμε, και λέω πάμε στην Βάρκιζα. Πάμε, παίρνουμε λοιπόν από ένα κολατσιό, και τι γινόταν την ημέρα εκείνη, γινόταν η πρώτη πρόβα στο πως το λένε, στο..
Στο τελεφερίκ [δεν υπήρξε ποτέ τελεφερίκ στη Βάρκιζα, μάλλον εννοούμε το λούνα-παρκ];
Στο τελεφερίκ. Και να φωνάζω, παιδιά, ποιος παίζει; Κανένας. Είσαι; του λέω, Τάκη. Είμαι. Είσαι; της λέω της αδερφής σου. Είμαι. Και μπαίνουμε μέσα. Οι τρεις μας. Αφού ανεβήκαμε λοιπόν, κατεβήκαμε ξανά. Μας ξανανέβασαν... 'Ηταν και κάνα δυό και κάπως έτσι έγινε μια κίνηση. Με τον Τάκη και τον Ηλία αγαπιόμαστε. Δεν υπάρχουν πια τέτοιες φιλίες. Και μην περιμένεις και κομμουνιστές να είναι σαν τη μάνα σου. Δεν ξέρω αν λέω μεγάλη κουβέντα. Τι άλλα νέα; Τι βλέπεις; Τι κάνεις; Τι ακούς; Ασχολείσαι πια καθόλου με τα πολιτικά;
Πάντα παρακολουθώ.
Πάντα παρακολουθείς.
Και τα κουβεντιάζω και με τον μπαμπά.
Ο μπαμπάς είναι δύσκολος. Είναι... κοφτός.
Αποφασισμένος.
 
Στην υγειά σου!
'Αντε γεια μας. Γεια χαρά. 'Αντε καλώς σε δέχτηκα! Χάρηκα που σε είδα.
Κι εγώ πολύ.
 
Τι ήθελα να πω. Δεν είμαι ήσυχος. 'Εχω τώρα απώλεια ακοής, απώλεια όρασης. Την άλλη εβδομάδα μπαίνω 94.
Ωωωω. Πόσο του μηνός; Πότε γιορτάζεις; 20..
29. Στις 29 με πήγαν στην εκκλησία. Στις 30 είμαι στο ληξιαρχείο. Στις 31 είμαι στην Πάρο.
Εκεί γεννήθηκες, ε;
'Οχι, στα Πετράλωνα.
Αλλά η καταγωγή σου είναι από την Πάρο.

Η καταγωγή μου είναι από την Πάρο. 'Εχω δουλέψει και στην Πάρο πολιτικά. Στη Νομαρχία. 'Υμουν και υποψήφιος βουλευτής ένα φεγγάρι. Αλλά δύσκολα τα νησιά, πολύ δύσκολα. Δεν ξέρεις τι είναι. Δεν ξέρεις τι είναι. Αν αφαιρέσεις τη Σύρα και τη Νάξο, άντε και τη Σίφνο... Ο γεωργός είναι και ξενοδόχος, ο γεωργός είναι και μαραγκός. 'Αντε τώρα να πεις τι συνείδηση έχει αυτός. 'Εχει συνείδηση αυτός, πες μου, θες να σου κάνει τη δουλειά, θα σου πάρει παραπάνω, για το σπίτι, θα σου κάνει τη δουλειά σου πιο χάλια, κι έπειτα μετά να τρέχεις, να αφήνεις τη δουλειά σου, να τρέχεις για το κόμμα. Για την ανατροπή που έγινε στη Σοβιετική 'Ενωση υπάρχουν ευθύνες, γιατί εκεί, κατά τη γνώμη μου, δεν έγιναν μόνο παρεκκλίσεις από τη μία πλευρά, έγιναν κι από την άλλη. Τώρα, δεν ξέρω...
'Εχω φιλίες πολλές. 'Ηξερα και ένα καλό παιδί, δεν ξέρω αν τον έχεις γνωρίσει, τον Σπύρο τον Λιβιεράτο...
'Οχι...
Από τα Πετράλωνα. Αυτός ήταν ανώτατο στέλεχος της Τετάρτης Διεθνούς. Τον άφησα, όταν έφυγα στην Κατοχή, πιτσιρικά. 'Εχω να τον δω χρόνια. 'Εχω φιλίες με όλους, κάνω κουβέντα. Δεν ξέρω τώρα τι θα κάνει ο Σύριζα. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Σύριζα. Θα παίξει τον ρόλο του Παπανδρέου;
Προς τα εκεί το βλέπω...
'Μας έχουν κοροϊδέψει τόσο πολύ. Δεν μπορείς να το πιστέψεις. Κρεμασμένους μας έχουν. Εγώ δούλευα με τους συλλόγους. 'Εφτιαξα ένα σύλλογο που βοήθησε πάρα πολύ. 'Εγινα έμπορος, πιάστηκα, έκατσα 4 χρόνια, έχασα την περιουσία μου, βγήκα άρρωστος.
Σε ποιες φυλακές;
Με τη Χούντα; στη Γυάρο, με έπιασαν στην Αμφιάλη και βασανίστηκα πολύ. Οι σύλλογοι εδώ πέρα ήταν δεμένοι μαζί μου. Και σου λέω κάτι, εγώ κράτησα την παράνομη οργάνωση, δεν το ξέρει κανείς. Την καθοδηγούσα, πιάστηκα, τη συνέχεια ανέλαβε το κορίτσι εκείνο που είχα εγώ της απολύτου εμπιστοσύνης, κι΄ όταν  βγήκα βρήκα την κομματική οργάνωση.  Μέσα στο στρατόπεδο με καταλάβαιναν προς έκλινα προς το ΚΚΕ, αλλά πίστευαν πως δεν ήμουν οργανωμένος. Εγώ είχα την οργάνωσή μου, εγώ είχα το κόμμα μου. Το καθοδηγούσα. Κι ας έρθουν να μου κάνουν κριτική.
Τα έχεις γράψει αυτά;
Δυστυχώς, δεν έχω γράψει τίποτα.
Γιατί Θύμιο;
Μπορείς να με βοηθήσεις να γράψω;
Φυσικά.
Εδώ είναι το εργαλείο, να μιλήσουμε.

Με τον πατέρα μου πότε γνωριστήκατε;
Με τον μπαμπά σου γνωριστήκαμε στην... Είχα μία γνωριμία, αραιή, πριν, αλλά η μεγάλη μας γνωριμία έγινε από το δικαστήριο κι έπειτα. Και γιατί τον έντυσα γαμπρό και τον συνόδευσα μέχρι το γραφείο εκεί. Από τότε λοιπόν τον έχω αγαπήσει γιατί είναι αληθινός άνθρωπος, ο μπαμπάς σου. Είναι αγνός. 'Εχει τέτοια αγνότητα που πολλές φορές μπορεί να παρεξηγηθεί από άλλους. Αλλά έχει και καλή γυναίκα. Ο σεβασμός που είχες στον μπαμπά σου ήταν φαινόμενο. Και η φιλία μας έγινε καλή.
Ποια χρονιά γνωριστήκατε;
Το 46, όχι, το 48.
Μετά την Κατοχή.
Ναι. Με τον Ηλία είχα γνωριστεί. Σαν στέλεχος που ήταν. Και αργότερα όταν βγήκα από την εξορία και πήγα στη Βουλγαρία, κάνω ένα άλμα και πηγαίνω στη Γαλλία. Κι εκεί να δεις, το τι τράβηξα. Εγώ που να ξέρω τώρα τι γίνεται στη Γαλλία. Πάω ένα πρωί να δω σε ένα μουσείο ένα δημοσιογράφο και ένα συγγραφέα μεγάλο, δεν μπορώ να τον θυμηθώ, θα μου' ρθει, και έρχονται τρία κοριτσάκια, δεν θα 'ταν δέκα χρονών και κάθονται εκεί και βγάζουν τσιγάρα να καπνίσουν, κι εγώ πάω και τους λέω γιατί τσιγάρο, και άρχισαν να φωνάζουν αυτές. Τι έγινε, μου λέει ένας. Λέω έγινε αυτό κι αυτό. Και λέει, ποιος είναι αυτός που ανακατεύτηκε στη ζωή μας. Λέω σας παρακαλώ πολύ να με προσέξουν. Εμείς, ζούμε στην Ελλάδα, και έχουμε άλλα ήθη και έθιμα, θέλουμε οι μεγάλοι να πλησιάζουν τα μικρά παιδιά όταν βλέπουν ότι κάνουν μια δουλειά που θα τα βλάψει, να τα προσέξουν. Εγώ το έκανα από αγάπη. Κοιτάει η μία την άλλη και σηκώνονται και οι τρεις, έρχονται, με φιλάνε και μου ζήτησαν συγγνώμη. 'Ενα αυτό. Κάνουμε ένα περίπατο. Λέω, Τάκη, μέση τιμή, τα μπορντέλα εδώ πόσο κάνουν; Πάμε στην αριστοκρατία τώρα. Με πάει σε μία αριστοκρατία. Εγώ είμαι περίεργος, όπου πηγαίνω, ψάχνω. Στη Βουλγαρία, μου έλεγαν, δεν μπορείς να ρωτάς σύντροφε, θα σε περάσουν για κατάσκοπο. Εγώ θέλω να δω τα άσχετα. Πάω λοιπόν, μόλις κατεβαίνω από το αυτοκίνητο, λέω μπονζούρ, μου λέει 100 δολάρια, που να τα βρω τα 100 δολάρια. Τσαντίστηκε. Γέλαγε ο πατέρας σου. Το τρίτο. Εγώ δεν είχα δει γυμνά στην Ελλάδα, και βλέπω γυμνά εδώ, και λέω τι στο διάολο, τι είναι αυτό. Κάνω έτσι και βλέπω σε ένα κατάστημα μέσα έχουν διάφορα παιχνίδια, μπαίνω μέσα στα παιχνίδια, μου μιλάει ένας. 'Ερχεται ο πατέρας σου, έλα εδώ του λέω, τι είναι αυτά. Μου λέει, εδώ τώρα πουλάνε εργαλεία σεξουαλικά. Τι λες βρε, του λέω. Εγώ, του λέω, το νορμάλ, τι νορμάλ μου λέει, άνορμαλ. Γέλια ο πατέρας σου. Δεν ήξερα, δεν περίμενα. [...] Αυτά έγιναν το '78. Μου άρεσε η Γαλλία, μου άρεσε ο κόσμος, μου άρεσαν τα καφενεία, η απλότητα των ανθρώπων, και η γλώσσα τους μ' αρέσει. Εγώ που έχω γνωρίσει κάμποσους ανθρώπους, πιστεύω ότι οι Γάλλοι ξεχωρίζουν από όλους. Ξεχωρίζουν, βέβαια.
 
Λοπόν, ξέρεις τι γίνεται; Εγώ... 80 χρόνια συμπληρώνονται οργανωμένη ζωή. Από το 33, στο Πρώτο Γυμνάσιο.
Πριν τον Μεταξά;
Βεβαίως. Ο αδερφός μου, κι ο πατέρας μου, επαναστάτες, έχω ιστορία πολλή. Η οικογένειά μου.. Κι αφού έδωσα εξετάσεις στο Πρώτο Γυμνάσιο, δώδεκα χρονών, πήγαινα ένα απόγευμα σε ένα γήπεδο επάνω στο φορτηγό και σφύριζα ένα σκοπό, τη Διεθνή, χωρίς να ξέρω τι τραγουδάω, τόχα μάθει από τον αδερφό μου, και με ακούει ένας και μου λέει τι τραγούδι είναι αυτό. Αυτός ήταν χαφιές, ήταν γνωστός. Με κατέβασε κάτω γιατί εγώ του έδωσα μια κλωτσιά στα πόδια και πήγαμε στην αστυνομία. Μου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, που υπήρχαν και στο φάκελό μου το 68.
 

 
Ο Θύμιος Facebook Twitter
Ο Θύμιος Μαύρης, ομιλητής σε μία συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάρο. © ΚΟ ΚΚΕ Πάρου

 
Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Πάρου του ΚΚΕ

"Εφυγε" την Τετάρτη 5.2.2020 ο σ. Θύμιος Μαύρης , γεννημένος στην Πάρο το 1921, ένας ακόμα από τους αλύγιστους, που όλη του η ζωή συνδέθηκε με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Πάρου του ΚΚΕ, αποχαιρετώντας τον σ. Θύμιο , αναφέρει ανάμεσα σε άλλα για τη ζωή και τη δράση του ότι από μικρός, που έζησε στην Αθήνα, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στην Κατοχή μπαίνει στο ΕΑΜ και αναδεικνύεται σε ανώτερο στέλεχος, το 1945 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά και βασανίζεται και το 1948 εξορίζεται στη Μακρόνησο. Το 1949 περνάει στρατοδικείο, προτείνεται να καταδικαστεί, αλλά τελικά καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλακή. Λαμβάνει μέρος στην ίδρυση της ΕΔΑ και το 1956 παίρνει μέρος στο καθοδηγητικό Γραφείο Κυκλάδων. Κατά τη διάρκεια της χούντας βασανίστηκε απάνθρωπα και στάλθηκε εξορία για 3,5 χρόνια στη Γυάρο, στον Ωρωπό και στη Λέρο, ενώ μετά πρωτοστατεί στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Με τη μεταπολίτευση, στέλεχος του ΚΚΕ, ανέλαβε καθοδηγητικά καθήκοντα στις Κυκλάδες. Ηταν υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στις Κυκλάδες το 1982, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ιδρυτικό μέλος πολλών συλλόγων, όπως του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων.

"Ο Θύμιος , μέλος του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία του στιγμή, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ήταν παρών σε κάθε κινητοποίηση, κάθε διαδήλωση του Κόμματος, των συνταξιούχων, μπροστάρης σε κάθε διεκδίκηση της γειτονιάς του, μέχρι να πέσει στο κρεβάτι. Ιδεολογικά καταρτισμένος, άνθρωπος ευγενής, πάντα πρόθυμος να προσφέρει σε όποιον είχε ανάγκη τη βοήθειά του, αγαπητός σε όλους τους Παριανούς και τους Αμπελοκηπιώτες που τον γνώριζαν. Πάντα δρούσε αθόρυβα, με σεμνότητα, δίχως το στοιχείο της προσωπικής προβολής", αναφέρει η ΚΟ Πάρου.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Παρασκευή στις 3.30 μ.μ., στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Nεκροταφείο Ζωγράφου.


 
 


Ο χορός μιας νέας Ινδής επαναστάτριας

Οι Παριζιάνοι Sans Culottes του 1793 συνήθιζαν να "χορεύουν την Carmagnole", και όχι απλώς να την τραγουδούν. Ακολουθεί ένα βίντεο όπου η Διεθνής  (τραγουδισμένη στα γαλλικά από τον Marc Ogeret) "χορεύεται" στα σοκάκια μιας ινδικής αγοράς στην Κεράλα. Μια υπενθύμιση: το 2022, τα ταξικά συνδικάτα της Ινδίας, με τη βοήθεια των δύο κομμουνιστικών κομμάτων της χώρας (μαρξιστικά-λενινιστικά κόμματα που παρέλασαν με έμβλημα το σφυροδρέπανο), ηγήθηκαν των μεγαλύτερων απεργιών στην ιστορία της χώρας (200 εκατομμύρια απεργοί!), κατακτώντας το Νέο Δελχί και εξασφαλίζοντας την απόσυρση των μέτρων εξαθλίωσης που θέλησε να εφαρμόσει ο απολυταρχικός Ναρέντρα Μόντι.

"Πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια οπτική χορευτική αφήγηση για αυτό το αγωνιστικό τραγούδι. Η "Διεθνής" είναι ένας ύμνος της διεθνούς εργατικής τάξης, με στίχους που μοιάζουν με συνθήματα και μια απλή, ευκολομνημόνευτη μελωδία. Είμαι πολύ χαρούμενη που αφιερώνω αυτό το έργο τέχνης σε όλους εσάς".

Chemm Parvathy, σε συνεργασία με την ομάδα Red Books Day
Η Chemm Parvathy είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας (Μαρξιστικό). 'Εχει τιμηθεί με το Εθνικό Προεδρικό Βραβείο Balshree για Δημιουργικές Παραστάσεις και ειδικεύεται στο χορό Bharathanatyam.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ