Εντοπίστηκαν άγνωστες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική

Εντοπίστηκαν άγνωστες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Φωτ. : British Antarctic Survey
0

Νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων που ήταν άγνωστες μέχρι στιγμής στους επιστήμονες, εντοπίστηκαν στην Ανταρκτική.

Την εμφάνιση των αποικιών του σπάνιου και απειλούμενου με εξαφάνιση είδους των αυτοκρατορικών πιγκουίνων απεικόνισαν νέες δορυφορικές εικόνες από την περιοχή. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι οι μεγαλύτεροι πιγκουίνοι στον κόσμο και ανατρέφουν τους νεοσσούς τους τον χειμώνα σε κομμάτια θαλάσσιου πάγου. Σε περίπτωση ωστόσο που ο πάγος σπάσει πριν πετάξουν, οι περισσότεροι θα πεθάνουν. 

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί άμεσα τις περιοχές αναπαραγωγής τους. Για αυτό το λόγο ορισμένοι μετακινούν τις αποικίες τους γιατί η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον μεγαλύτερο «εχθρό» τους και συμβάλει στην εξαφάνισή τους. Μία αποικία τους που εντοπίστηκε στον κόλπο Halle φαίνεται να έχει μετακινηθεί περίπου 30 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, σύμφωνα με τον ερευνητή Peter Fretwell, ο οποίος σημείωσε ότι οι ασταθείς συνθήκες που ξεκίνησαν το 2016 είχαν καταστήσει την παλιά τους τοποθεσία επικίνδυνη.

«Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι προσπάθησαν να βρουν πιο σταθερό θαλάσσιο πάγο» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι οι συνολικά τέσσερις αποικίες που βρέθηκαν πιθανότατα υπήρχαν για πολλά χρόνια, αλλά οι επιστήμονες δεν τις είχαν εντοπίσει προηγουμένως. Πρόκειται ως επί το πλείστον για μικρές αποικίες με λιγότερα από 1.000 ζευγάρια αναπαραγωγής η καθεμία. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες γνωρίζουν 66 αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων.

Οι νέες αποικίες, που εντοπίστηκαν δεν αλλάζουν σημαντικά τις συνολικές εκτιμήσεις του πληθυσμού, που σήμερα είναι μικρότερος από περίπου 300.000 αναπαραγόμενα ζευγάρια, ωστόσο σύμφωνα με τον ερευνητή βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πού μπορεί να μετακινούνται οι πιγκουίνοι.  Δεν είναι σαφές αν κάποια από τις αποικίες αυτές θα μπορούσε να είναι ομάδες απόσχισης από άλλες μεγαλύτερες αποικίες, σημείωσε άλλος ερευνητής πιγκουίνων από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole.

Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σαφές ότι οι περιοχές αναπαραγωγής βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σημαίνει ότι περισσότεροι «πιγκουίνοι θα συνεχίσουν να μετακινούνται».

Με πληροφορίες από AP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ